Den Šihua
Sergej Tretjakov
Tato kniha byla napsána dvěma lidmi. Den Šihua dodával surovinu: fakta své biografie. Já knihu komponoval, dodával ze své zásoby pozorování, která se u mě nakupila za půl druhého roku mého profesorování na národní univerzitě v Pejpinu. Den Šihua byl mým studentem v ruském semináři univerzity v letech 1924 - 1925. Tahle kniha je dvacet šest let skutečného lidského života. Sergej Tretjakov, Moskva, 10.srpna 1932.... celý text
Čínský student moskevské Sunjatsenovy univerzity Den Šihua vyprávěl po dobu šesti měsíců svému bývalému učiteli o svém životě. Narodil se v roce 1903 v mandarinské rodině. Dětství prožil na sečuánské vesnici. Jeho otec Den Japu byl předsedou svazu Holao a spolu se Sunjatsenem bojoval v roce 1911 proti nadvládě Mandžuů. Samotný Den se zapojil do revolučního hnutí na universitě v Pekingu v neklidných 20.letech. V roce 1927 se Den vrací ze Sovětského svazu do Číny a autor s ním ztrácí kontakt.
Kniha je zajímavá podrobným líčením života na čínském venkově a vyprávěním o studentském hnutí a bouřlivých událostech té doby. Tretjakov svým studentům předával ideály ruské revoluce, samotný Den ale k jeho zklamání zůstal věrný Kuomintangu.
"Mandžuové jsou dobyvatelé, kteří nám přinesli za 300 let svého styku s námi naši halenu a mahuu, ale sami ztratili v čínském davu svůj jazyk i svou tunguzskou povahu."