Deník farářky
Martina Viktorie Kopecká
O životě někde mezi nebem a zemí. Boží cesty jsou nevyzpytatelné a nekonvenční farářka Martina Viktorie Kopecká o tom ví své. Valnou většinu jejího života se nezdálo, že bude aspirovat na službu v církvi – a přesto je dnes výraznou postavou Církve československé husitské. Jak vypadá život moderní farářky? To se dozvíte v jejích zápiscích, které se odvíjejí v rytmu církevního roku a nabízejí neopakovatelný vhled do zážitků ženy-kněze: od bohoslužeb až po setkání s papežem Františkem.... celý text
Dostala jsem tenkrát jako dárek. Ani nevím jestli k narozeninám nebo k Vánocům. Paní farářku jsem znala z doslechu a věděla jsem o ní a tak jsem se na knihu těšila, ale... kniha nebyla můj šálek čaje. Možná někoho zaujme a vyvolá v něm to, co mě chybělo. Je to škoda, ale prostě deník nebyl můj styl a tak bude kniha putovat dál....
Kniha jen pro určitý typ nenáročných čtenářek. I ty mají konečně právo na svůj druh "literatury", dá-li se tohle tak nazvat.
Moje první setkání s Martinou Viktorií Kopeckou se uskutečnilo prostřednictvím StarDance. Už v tomto pořadu na mě působila jako milá a překvapivě vtipná žena, jejíž ženská energie a jakási rozpustilost byly vybalancovány hloubkou jejích myšlenek a aurou samotného povolání farářky. Moje vnímání dokreslila i samotná kniha, která je protkaná laskavým humorem i nečekanými vtípky. Kniha je graficky moc hezká, rozměrem příjemná a oceňuji i její rozdělení na části dle církevního roku. Líbí se mi, jak autorka boří stereotypy a na věci nahlíží s velkým nadhledem a moudrostí. Kniha rovněž shrnuje některé zásadní příběhy křesťanství, ať už více či méně známé, a například příběh Jidáše prezentuje ve velmi moderním pojetí.
Některé myšlenky stojí za zaznamenání, něco ve mně totiž spustily.
- Velmi mě oslovila promluva paní farářky na akci Pecha Kucha: když posloucháme svůj vnitřní hlas, jdeme svou cestou a nebojíme se dělat něco jinak, vesmír nám pomůže to dokázat.
- Potkáváme právě ty osoby, které potřebujeme.
- Aby se věci mohly začít dít, potřebujeme jim dát prostor.
Některé publikované texty pro mě osobně však byly až příliš filozofické, například pasáž o jednotě v mnohosti.
Obecně však to, co pro mě kniha znamenala, zachycuje v knize perfektně sama autorka: Poslechnout si názor člověka, který je jiný než já, mi může otevřít oči i nové možnosti. A já paní farářce přesně za to moc děkuji!
Předtím, než si Jidáš začal do kolonky povolání psát ,,apoštol" , žil jako velmi bohatý člověk. Jednoho dne se Jeruzalémští kněží doslechli neuvěřitelné zvěsti o člověku z Galeje, který dokáže uzdravovat a dělat zázraky (a tenkrát ještě nebyl Facebook)...
Tak to je jenom malinkatá citace z toho kde mě paní autorka bavila asi nejvíc tedy když s nadhledem a glancem podává čtenáři náboženská fakta.
Navíc si kniha od počátku nehraje na víc než skutečně je - tedy deníkovým záznamem z jednoho celkem zajímavého osobního příběhu. Kdo tedy čeká hluboké rozjímání nad stavem společnosti asi bude zklamán, já ale tyto očekávání neměl a tak můžu s klidem dát plný počet hvězdiček.
Krásná to žena a krásná to kniha. Nekonvenční, skromná a velmi lidská v povolání, kde se taková osobnost neočekává. Mile a nenásilně proplétá svoje osobní vzpomínky s liturgickými texty. Určitě si ji zajdu do kostela sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí poslechnout osobně.
Nejspíš jsem měla malinko jiné očekávání. Ale kniha je příjemná. Za mě ideální otevřít ji jen tak na některé stránce a přečíst jednu kapitolku.
Dílo představuje zajímavý náhled do autorčina profesního ale i osobního života. Zaujal mě způsob, jakým si Martina Viktorie Kopecká našla cestu k víře.
Jinak je kniha plná naděje a pokory. Veřím, že někomu může opravdu pomoci přečkat zlé chvíle.
Esence knihy by se dala vyjádřit citátem od Ruth Rendellové: ,,Nikdy neměj strach ze stínů, protože znamenají, že někde nablízku svítí světlo.", který se ostatně v knize i objevil.
Martina Viktorie (soukromě jí říkám Marťa) je pro mě taková osobní terapeutka. Před několika lety jsem narazila na její rozhovory a články, což mi pomohlo v jednom osobním problému, který jsem tehdy řešila. Od té doby jí sleduji a její Deník se pro mě stal takovou knížkou útěchy - kombinace běžného neobyčejného života farářky s výkladem z Bible. Navíc je to čupr baba.
Paní farářka mně byla sympatická ve Stardance a tak, když mi bylo nabídnuto přečíst si její knížku, tak jsem to uvítala. Pár zajímavostí jsem v knížce našla, ale nepatřím do cílové skupiny čtenářů této literatury. Myslím, že i spoustu dalších čtenářů, by se k této četbě nedostalo, kdyby autorku neznalo z ,,televizního tancování,,
Nevěděla jsem, co očekávat. Ale kniha mě velice zaujala. Svérázná farářka tak jak si představuji ,že by to mělo být. Její postoje a myšlenky se mi moc líbily. To že jsem knihu četla právě v adventním čase je velký bonus, asi to tak mělo být. Hodně jsem se dozvěděla a překvapeně jsem zírala na to jak nekonvenčně žije farářka. Tato církev je mi asi nejblíže. A s názory , které jsou v knize prezentovány se dokážu ztotožnit.
Určitě si vyhledáme více informací o této zajímavé ženě. V knize jsou i odkazy na pořady a články.
Jsem člověk velmi otevřený všemu, proto jsem se nechala nalákat do zákulisí zajímavého povolání. Tak se sice stalo, nicméně kdybych zajela na blog autorky a sama si vyzobala některé články, místo celé knihy, byla bych spokojenější. Některé úvahy potěšily (jedna hvězda), některé věty byly vtipné (druhá hvězda). Tři hvězdy mínus za zjištění, že zřejmě nejsem otevřená tolik, jako jsem si myslela a přepis kázání a úryvků z bible byly navíc, stejně jako nášup omáčky s knedlíkem u babičky. Jakože sníte to, ale obešli byste se.
Já půjdu trochu proti davu, ale mě osobně knížka nebavila, nezaujala a tak trochu jsem se modlila, abych ji už konečně dočetla. Odnáším si pár zajímavých myšlenek, jsem ráda, že jsem se dozvěděla něco o životě farářky, ale vím, že ke knížce se už nevrátím.
Martina Viktorie Kopecká mě zaujala ve Star Dance. Proto i díky čtenářské výzvě jsem ráda sáhla po její knize. Vykresluje zážitky a myšlenky, které mi šly také od srdce. Velmi vydařená grafická podoba knihy. Ke knize se budu velmi ráda vracet.
Nemohla jsem se dočkat až si přečtu a nemohla jsem se pak odtrhnout. Všechny ostatní knížky, darované k narozeninám, šly stranou. Charismatická farářka mé oblíbené církve dává nahlédnut do některých částí svého života. Jak jinak než za plný počet, srozumitelné a přístupné čtení.
Zajímavá sonda do života farářky, která boří stereotyp o nudných duchovních. Žena, která přemýšlí o svém poslání v mnoha věcech velmi pokrokově a nebojí se držet ruku na tepu doby a ještě ke všemu má ráda rum a doutníky. Četl jsem delší dobu, ale vždy jsem se rád ke knize vrátil, jelikož byla psaná s nadhledem a se spoustou výborných myšlenek, které mi upravili pohled na církev celkově. Bůh s Vámi.
Dnes jsem dočetla tuto knihu. Šla jsem do čtení s tím, že nemám žádná očekávání. A bylo to za mě dobře. Farářka Martina Viktorie je mi velmi sympatická, líbila se mi i v Když hvězdy tančí. Kniha hezký přiblížila pohled na církev a náboženství, velmi přijatelnou formou. Knihu bych doporučila i "nevěřícím". Kniha mě velmi pohladila po duši, byly to příjemně strávené chvíle při čtení. Hodně se mi líbily pasáže, kdy Martina Viktorie cestovala po světě.
Náhled na církev trochu jinak. Už když sem viděla farářku Martinu Viktorii Kopeckou poprvé v show Když hvězdy tančí, tak mě dost zaujala a byla mi neuvěřitelně sympatická. Po knize sympatie zůstávají. Deník farářky dokáže hezky přiblížit náboženství stravitelným způsobem i pro laiky, jsou tam i těžší pasáže, které se nelouskají nejlépe, ale po nich vždy přijde další zábavná část, kde sem viděla, že ne všichni v církvi musí být zkostnatělí a zaražení někde ve středověku. Sem ráda, že tahle kniha vyšla. Dost to boří spoustu mýtů a předsudků a třeba se k ní ještě někdy vrátím.
Osobní vystupování Martiny Kopecké mi z nějakého důvodu není moc příjemné. Možná je to vysoko posazený hlas, který na mě působí až ezotericky. :-D
Knihu jsem si po vydání chtěla přečíst a po prolistování pár stránek v knihkupectví jsem se rozhodla si ji nekoupit, nečekala jsem, že mě něčím překvapí nebo nadchne. Muž ovšem už zaregistroval zájem, takže dárek k svátku byl jasný. :-)
Musím říct, že z nulového očekávání mě kniha ledasčím překvapila. Po stránce víry a vysvětlování křesťanských názorů jsem s Martinou zajedno, takže už to že s ní v mnohém souhlasím, na mě dělalo dobrý dojem. Nahlédnutí do jejího soukromí bylo rozhodně zájímavé a mnohdy i zábavné. I když musím říct, že to někdy působilo trochu nuceně.Nejvíc se všeho se mi líbí, že boří mýty v církevním světě, zejména ten, že žena funkci farářky zastávat nemůže.
faráři ekumenismus církevní rok názory a postoje Církev československá husitská
2021 | Deník farářky |
2021 | Vánoční Tradinář: Od Dušiček po Hromnice |
2023 | Zpověď farářky |
2022 | Píseň písní |
2022 | TraDiář 2023 |
Deník farářky vás provede rokem života paní farářky Martiny Viktorie Kopecké. Jsou v něm nahuštěny zážitky z posledních tří let před vydáním knihy a drží se časově církevním rokem.
Začíná časem adventu, Vánoci, pokračuje přes zimní liturgické mezidobí a postní čas k Velikonocům, dále svatodušní doba a letní liturgické mezidobí než přijde nový adventní čas.
V knize je zveřejněno několik kázání, modliteb nebo citací nejenom z Bible. Ale určitě se tím nenechte odradit, pokud jde víra mimo vás, je taktéž plná lidských příběhů, zážitků z cest, popisů církevních obřadů, vyprávění z každodenního života mladé farářky.
Je to kniha plná života, lásky i naděje, přestože nechybí pasáže o smrti, bolesti i nemoci.
Zpestřením jsou osobní fotografie, které doplňují barvité a místy vtipné vyprávění. Jsou zde zveřejněny i výňatky z již publikovaných rozhovorů, kde prozradila farářka mnoho osobních zajímavostí.
Mě osobně se líbily hlavně její zamyšlení i motivační citáty. Jedna její univerzální rada, by se mohla hodit i vám. ️„Žij, teď a tady.“
Děkuji za společné chvíle a laskavé slovo