Deník zloděje
Danny King
Bex vykrádá byty a je na to patřičně hrdý. Svou živnost s občasným úspěchem provozuje za asistence kamaráda Oldy, který je někdy spíš přítěží a jehož dětinské otázky dokážou Bexe parádně vytočit. Jenže parťáka, který dokáže nápad na geniální zlodějnu dotáhnout do konce, aby pohledal. Ovšem i mistr zloděj se občas utne – naštěstí má při pobytu za mřížemi moře času na sepisování pamětí... celý text
Směju se nahlas už celá léta, kdykoli tuhle knížku vytáhnu. Pro každého to zjevně není, kamarádka, s níž se často shodnu, vůbec nechápala, co se mi na tom líbí, naopak bratr, s nímž se (v literatuře :) ) zas tak často neshodnu, byl naprosto nadšen. Já jsem taky nadšená a je opravdu škoda, že česky stále nevyšlo ani jedno z pokračování, kterých je v angličtině už několik. Chválím ale i výborný překlad!
Neurazí, nenadchne, občas pobaví, občas trochu tápe. Jestli chcete zjistit, jak by vypadal Pat a Mat ve zlodějském prostředí, tohle je přesně ta knížka, která vám to ukáže.
Nejprve se kniha jevila jako velmi vtipná (Myslím, že v druhé nebo třetí kapitole jsem se smála dokonce i nahlas...) ovšem postupně humor slábl až to prostě nebylo vtipné vůbec.
Tahle kniha má regulerně nejvtipnější první kapitolu, jakou jsem kdy četl! Člověk se za břicho popadá snad po každém odstavci. Zbytek knihy je bohužel nezáživně průměrný, plný vulgarit - které měly vyznít směšně, ale nevyzněly - a hlavně postrádá tu neskutečnou komičnost dvojice lupičů z první kapitoly..