Deštivý den

Deštivý den
https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207509/mid_destivy-den-k0c-207509.jpg 4 89 89

Velmi silný, intimní a citově nabitý příběh mladé ženy, vlastně ještě dívky, která v jediném okamžiku přichází o skvělého partnera i malou holčičku a která jen po drobných a opatrných krůčcích hledá nové naplnění svého osudu, je důvěrnou výpovědí o cestě z hlubiny osobní tragédie k dalšímu životu, ke kráse všedních i nevšedních okamžiků i k novým přátelstvím a skutečné lásce. Ale nic není jednoduché, do cesty se jí náhle staví šokující překážka a příběh s téměř detektivní zápletkou míří k překvapivému finále. Dramatický děj autor oživil milým humorem. Prostě, upřímně a čistě napsaná kniha, která jistě zasáhne všechny čtenářky (i čtenáře) nejen věrohodností osobního prožitku, ale především tím, co nepochybně nabízí v první řadě: totiž naplněním naděje, že i ten nejtemnější mrak má stříbrný okraj.... celý text

Hoshi
05.03.2017 5 z 5

Já.. Vlastně stále netuším, co přesně bych měla k této knize napsat. Asi jsem trochu přecitlivělá, ale celý příběh jsem prožívala spolu s Eričkou. Nedokážu si pořádně představit tu bolest a ztrátu, kterou prožívala. A má můj obdiv za chuť do života a sílu bojovat. Vlastně se ztotožním se několika komentáři pod sebou. Rozuzlení celého příběhu mě překvapilo, protože jsem čekala něco jiného.. Jsem ráda, že Erička byla znovu šťastná a život jí dal to, co jí člověk vzal.
Citáty v knize mě potěšily, mnohé z nich jsem znala, ale ráda jsem si je přečetla znovu.

Byla bych ráda, kdybych si od toho autora mohla přečíst ještě další díla. A tímto bych chtěla poděkovat za knihu s podpisem :)

pegasek
26.02.2017 5 z 5

Kniha mě upoutala uz od začátku,příběh je bolestný,ale velmi zajímavý...knihu budu určitě doporučovat dál

TipsyChipsy
24.02.2017 4 z 5

Z knihy jsem dost rozpačitá. První delší polovina knihy bylo stálé omílání rodinné tragédie ze všech stran, stále se tam opakovaly stejné smutky z různých úhlů, bez toho že by to něco někam posouvalo. Přemýšlela jsem, co mi to připomíná: dívčí romány. Tak jsem čekala na to, až spolu budou chodit...bylo to pěkně romantické. Když došlo v románu ke zlomu, začalo mě to opravdu bavit. Nakonec jsem čekala happy end a přitom jsem dojatě plakala. Ale závěr se mi moc nezalíbil, konec je naštěstí otevřený, jak tu psaly spolučtenářky. Problém mám s tím, že i když kniha se snaží o niternou sondu, jakoby paradoxně byla taková klišovitá, povrchní nebo idealistická, prostě asi tak nějak jako červená knihovna. Dojme ale nezasáhne?

knihamouder
24.02.2017 5 z 5

Páni. Zrovna jsem knížku dočetla a nějak se nemůžu vzpamatovat. S Erikou jsem prožívala její bolest, smutek (ne jednou jsem knihu musela odložit, abych ji nezmáčela slzami), ale i radostný návrat do života. Titul mě naprosto odrovnal. Začátek, který je naplněn rodinným štěstím, láskou a radostí, během několika zásadních vteřin vystřídá smutek, bolest a beznaděj. Kolik bolesti a utrpení může člověk vydržet a zůstat "nepoznamenaný". Když se na scéně objevil rytíř na bílém koni, měla jsem radost, že hlavní hrdinka opět poznává, co je radost, štěstí, smích... Život si s námi někdy pěkně zahrává, a když už si myslíme, že máme to nejhorší za sebou a je čas na bezstarostné bytí, přichází další rána a tam, kde by jsme ji nečekali. Erika přesto neztrácí chuť do života a hodlá bojovat.
Jsem ráda, že se Erika zachovala tak, jak se zachovala a její srdce bylo opět naplněno tou nejčistší láskou, jakou může žena poznat.
Citáty v knize mě moc potěšily, některé jsem si zvěčnila a založila k ostatním.
Tato prvotina se mi moc líbila. Životní cesty jsou mnohdy nevyzpytatelné, příběh mi přišel velmi reálný. Obálka mi též vyhovovala, byla tématická. Toto dílo budu velmi ráda doporučovat i půjčovat.

Jiitush
23.02.2017 2 z 5

Překvapilo mě, že si autor vybral zrovna takové ženské téma a celkově kniha působí spíše jako ženský románek, než detektivní román. Tomu ovšem zase vůbec neodpovídá obálka, což může čtenáře celkem zmást.
Komické mi přišlo dělení knihy na tři části, přičemž první obsahuje asi 95% stránek, druhá a třetí dohromady asi jen 15, tudíž si myslím, že takovéto dělení nebylo vůbec nutné.
Příběh zajímavý, charaktery a příběhy postav uvěřitelné, ale zároveň souhlasím s tvrzením, že nápad se hodí spíše k filmovému zpracování. A za mě by klidně ta prostřední, červenoknihovnová část mohla být kratší.

allebra
20.02.2017 4 z 5

Zajímavý příběh o tom, jak se někdy během chvilky může život obrátit naruby. Kniha se četla velmi dobře, mohu jen doporučit. Ocenila jsem konec příběhu i vhodně vložené citáty. Obálka i název jsou trefné. Nevadily mi ani tak zdrobněliny, i když jich určitě mohlo být méně, jako dětské šišlání, které mi přišlo trochu přehnané. S celkovým čtenářským zážitkem jsem ale spokojená a ráda bych si od pana Kostky v budoucnu ještě něco přečetla. Na prvotinu velmi dobré!

vikaa
18.02.2017 4 z 5

Kniha českého autora osloví zcela určitě spíše ženy. Zajímavý a nevšední příběh mladičké Eriky, která se musí vyrovnávat se ztrátou své dcery a milovaného muže. Když po dvou letech potkává mladíka, který ji dokáže opět rozesmát, netuší, že věci nejsou takové, jaké se zdají být....Tato kniha by byla skvělou předlohou pro scénář, jak už to tady někteří uvedli. Název knihy se mi zdá být dobrý, obálka je pro cílovou skupinu spíše nezajímavá. Citátů mohlo být o něco méně, nicméně k věku hlavní hrdinky sbírání citátů a básní určitě patří (také jsem si myšlenky a citáty, které mě zaujaly zapisovala). Knihu určitě doporučuji těm ženám, co hledají v tzv. ženském čtení i něco navíc. Za mě skvělá prvotina, doufám, že kniha nebude první a zároveň poslední - byla by to škoda. Oceňuji autorův smysl pro humor...

Toffee
18.02.2017 2 z 5

S touto knihou jsem se nějak míjela a od půlky jsem ji spíš už jen rychločetla, čemuž odpovídá i mé hodnocení. Námět je dobrý, zápletka nápaditá, o tom žádná. Zpracování ale pokulhává. Občas stačil letmý náznak děje či pocitů a čtenář by věděl, v jakém rozpoložení postavy jsou. Místo toho je detailní vylíčení veškerých myšlenkových pochodů, dialogů a popisů sklouzávajících místy až ke klišé. Tomu odpovídalo, že třeba střední část byla jak z červené knihovny. Zvláštní bylo i to, jak se s postavami i při běžném dialogu pořád muselo něco dít, musely se pořád nějak výrazně tvářit, gestikulovat, často až nepřiměřeně situaci (např. když se manželé při běžném hovoru o věci, která jim dělá trochu starost „mračí jako čerti“). A pak autor najednou bez dalšího pojme dialog takto:
Komárek: „Třeba se všechno událo trochu jinak, než se zdá.“
Komárková: „Jak jinak?“
Komárek: „Počkejte, až on sám všechno vysvětlí. Vypadá přece na slušnýho člověka.“
Komárková: „Pěkně slušnýno!.....
Přitom jsou v knížce i dobré věci - třeba Eričino noční běhání. Abych ale nebyla tak příkrá, dneska vycházejí mraky horších knih, které se přesto stávají bestsellery, takže proč ne, své čtenáře si najde. Jak už tady někdo psal přede mnou, jako film by to mohlo fungovat.

nefernefer
18.02.2017 3 z 5

Jako spousta jiných, i já jsem si přečetla knihu na základě autorova emailu, ve kterém nabízel nezištné zaslání výtisku své knihy, aby se dle jeho vlastních slov kniha "rychle dostala ke čtenářům". Nabídku jsem sice nevyužila, ale zvědavost mi nedala a půjčila jsem si ji v knihovně. A rozhodně nelituji. Do poloviny knihy jsem měla pocit, že je to pěkně a čtivě napsaná harlekýnka z českého prostředí, včetně úžasného, krásného, statečného a zároveň empatického a citlivého prince, který svou láskou zachrání zakletou princeznu. Ale pak se to najednou nečekaně zvrtlo a kniha dostala úplně jiný nádech. Oceňuji otevřený konec a absenci moralizování. Nejsem si jistá, jak bych se v podobné situaci zachovala já. Dokud člověk něco takového nezažije na vlastní kůži, prostě to vědět nemůže. Milovníkům milostných příběhů, které mají duši, s klidným svědomím doporučuji.

Janniska
10.02.2017 5 z 5

Děkuji za knihu.
Velice zajmavý příběh,dobře napsaný,hezky se mi četlo,musím přiznat že skoro na jeden zátah(ve skutečnosti na 4) nejen že jsem občas zaslzela(to asi ženský u takovýchto knížek prostě dělají) ale moc mě bavil posun děje a nečekané rozuzlení.Ke konci jsem si nahlas řekla ,,to snad ne,dělá si p***? opravdu jsem nečekala že se děj takto zvrtne a zamotá.Super!určitě budu doporučovat.

Luca287
09.02.2017 5 z 5

Děkuji za knihu s věnováním autora... Přečteno na jeden zátah, za odpoledne... I slzy ukáply... Silný příběh.. budu půjčovat a doporučovat...

melien
07.02.2017 5 z 5

Musím uznat, že příběh v knize je opravdu dobře napsaný, velice dobře se četl (ač jsem si dlouho zvykala na rozvržení textu na strance, coz přisuzují chybě vydavatalele), krásně popsané pocity postav, kniha je plná emocí a občas jsem se musela zastavit a zamyslet se jak bych reagovala já, ne jednou jsem musela rozmrkavat slzy v očích. . Libilo se mi v vložení citátů v textu. .
A v neposlední řadě nečekané rozuzlení knihy mě opravdu překvapilo. .
Tleskam pane Kosto! Opravdu povedená kniha a jsem ráda, že jsem měla možnost si knihu přečíst. .

Mabie
03.02.2017 5 z 5

Knihu jsem přečetla za 3 dny a tak dlouho mi to trvalo jenom proto, že musím chodit do práce.
Kniha je psaná čtivě, je to silný i reálný příběh. Mě se na rozdíl od některých lidí líbily vsuvky citátů a vzpomněla jsem si při té příležitosti na svůj starý sešit, kde mám pár hezkých citátů také. Nevím kam knihu zařadit, je to zajímavá směsice psychologie, detektivky a romantického příběhu, ale celek je každopádně povedený. V předchozích komentářích někdo zmínil harlekýnku a já myslím, že otevřený konec byl přesně to, co knihu od harlekýnek odlišuje. Souhlasím, že zdrobnělin jmen mohlo být méně, ale vzhledem k popisovanému typu hlavní hrdinky mi slovo Erička nevadilo. Navíc - kdo z nás v době zamilovanosti nepřeháněl? :-)
Začátek knihy se četl sám, střed byl trochu rozvláčnější a sladší, ale konec všechno zase napravil. Většinou v knihách docela brzy vím, jak se příběh bude vyvíjet, ale tady jsem do poloviny knihy netušila k jakému zvratu se schyluje. A samotný příběh ...každého z nás by mohla potkat taková tragédie a dokud si něco takového neprožijeme, nevíme jak by nás taková situace zlomila.
Kniha určitě nutí k zamyšlení. S klidným svědomím ji doporučuji a doufám, že autor buď prohledá svůj šuplík a něco ještě vytáhne a pokud nic dalšího nemá, tak něco nového napíše. Děkuji mu touto cestou ještě jednou za knihu s věnováním a přeji hodně nápadů na další knihu.

Marika Vanova
31.01.2017 5 z 5

I když je dneska sněhový den, tak Deštivý den hodnotím velmi kladně a to zcela upřímně. Při čtení jsem byla rozhodnuta dát 4*,ale teď po přečtení a úplném odhalení nemohu dát méně než 5*. Nakonec se to vyvíjelo jinak, než jsem si myslela a to bylo dobře. Je to místy smutný, ale velmi pěkný příběh, dobře se to čte, díky pane Kostka.
Jen jedno bych tam nemusela, ty zvýrazněné citáty, to mě moc neoslovilo. Přesto moc chválím a doporučuji.

harena
30.01.2017 5 z 5

Tak to je překvapení, tak pěknou knihu jsem ani nečekala. Tak uvěřitelně popsané emoce matky, která prožije nejhorší tragédii, co se ženě v životě může stát. Když už se mi ke konci románu zdálo, že román je spíš pro ženy a muže neosloví, přece jen přišel zvrat a překvapení. Musela jsem si držet ruku, abych se nepodívala, jak, J A K to tedy dopadne. Konec byl nečekaný, žádná limonáda, Erika to vyřešila skvěle. Kdyby to bylo v opravdovém životě, tak klobou dolů.
Citáty byly vložené s citem a skvěle se tam hodily, kniha je odlehčená vtípky a jemným humorem.
Stejně jako v komentáři čtenářky "koala " si myslím, že :

CITACE:
"................. lákavější obálku i název. Možná něco, co by ještě více zaujalo ženy, na venek kniha vypadá spíš jako detektivka, ale je to vlastně takový vztahový román. Klobouk dolů před citovostí autora."

Jinak také ještě jednou děkuji autorovi za knihu s věnováním a postupuji ji dál.

helenkan
27.01.2017 4 z 5

Je to až k neuvěření co člověk všechno vydrží. Sice smutný příběh,ale mě se to líbilo.

Danka1975
25.01.2017 3 z 5

Takže asi tak: po přečtení prologu jsem si říkala. . "ty jo, to ne, smrt dítěte, to nedám!!!!! .. :-((", došla jsem ke stránce cca 40 zaklapla. . .a včera přišla druhá fáze a přečetla jsem ji na jeden zátah!!! :-)-.. . tudíž, pane Kostka, děkuji za prodbělou noc :-). Takže asi tak :-).

Co oceňuji je pohled na "ženskou otázku" z pohledu muže. Co mi dělalo největší problémy, byly zdrobněliny Eričky a jiných a určitá přeslazenost.. .:-(((( , ale je to můj pohled a mnozí ostatní to možná ani nepostřehli. Přiznávám že jsem nečekala takový zlom za polovinou knihy, který mě vytáhl z určité "nudy", ale zase nevím, jestli to nebylo "přitažené za vlasy". . , ale sami víme, že život píše ty nejbizardnější scénáře . .. . Každopádně jsem přemýšlela, jak by se člověk zachoval, kdyby tyto situace prožil (což samozřejmě nechci!!!). . ukazuje se, jak je tenký led a hned nás takový stav potkat... . Stejné je to s vynášením soudů a nálepkováním, na to nemám právo!! . . . Každopádně jsem si noční dobu bdění o pěknou chvilku prodloužila :-). . .. .. .Ještě co mi trochu kazilo dojem, byla nejednotnost formátování, řádkování a velikost písma. . , ale to je tak trochu moje "úchylka" :-). . . . . .
Dobrá práce, pane Kostko!

kadgam
21.01.2017 2 z 5

Počas čítania knihy som rozmýšľala, ako by mňa zasiahla taká tragédia, ako strata najbližších a bezmocnosť niečo urobiť, zasiahnuť, pomôcť. Príbeh je opísaný dobre, emocionálne a detailne no, je to veľmi smutný príbeh.
Prvá kapitola má veľmi dobrý spád, celá kniha potom je podaná príliš prejemnelo až sa mi zdrobneliny zdali prehnané.
Verím ale, že si kniha nájde čitateľky, ktoré ju vrelo prijmú a určite ich chytí za srdce.
Srdečne ďakujem autorovi za zaslaný výtlačok s venovaním a podľa sľubu ho posúvam ďalej, ďalším záujemcom a záujemkyniam v miestnej knižnici.

gfdsa123
19.01.2017 4 z 5

Zajímavý námět, silný a čtivý příběh, který mohu doporučit. Směsice lehké detektivky a románu pro ženy. Střed knihy trochu pomalý, ale konec vše vynahradil. Vzpomínky a citáty knihu zpestřovaly a nutily k zamyšlení. Dle obálky bych čekala více detektivky. Sama bych ubrala trochu romantiky a více rozvinula i pocity a vyrovnávání Slávka se situací, ten měl daleko méně prostoru než Erika. Určitě méně zdrobnělin, oslovení "Erička" mi lezlo na nervy. Obálka nic moc.

regulax
29.12.2016 5 z 5

Silný psychologický příběh. Směs morbidní detektivky a harlekýnky s nečekaně otevřeným koncem. Vsuvky citátů fajn, nutí k zastavení a zamyšlení. Jen té harlekýnky tam mohlo být méně, zavánělo to pohádkou Ať žijí duchové s Eričkou Leontýnkou. Jinak námět perfektní a styl čtivý, děkuji za doporučení.

Autorovy knížky

Jiří Kostka