Podezřelá smrt
Stanislav Češka
Detektiv Berka série
Standa Berka je povýšen na plukovníka a po desetiletích je opět šéfem brněnské mordparty. Když usedá za svůj pracovní stůl, aby začal první pracovní den ve staronové funkci, ani ve snu by jej nenapadlo, že o první případ se mu postará jeho starý „zákazník“ ještě z dob socialismu. Josef Chudárek, v odborných kruzích známý kdysi jako Pepan Otevřito. Skvělý kasař, nyní ovšem čilý pětaosmdesátník a obyvatel penzionu důchodců v Brně-Lesné. Nějak se mu nezdá smrt jeho přítelkyně z penzionu, na svůj věk svěží devadesátnice a bývalé prostitutky, tehdy zvané Dlouhonohá Nelly…... celý text
Z této série jsem už určitě četl lepší krimi příběhy. Tady se řeší zacházení s Židy za druhé světové a vztahy a s Němci po ní. Všechno se opakuje a omílá dokola. Postupy policie jsou představované pěkně po lopatě. Chtělo by to asi lepší spád, ale jako čtení do vany to jakž takž jde.
Opět bravurně napsáno. Je jen škoda, že se tentokrát jednalo o fiktivní příběh. Klidně se mohl někde stát a moc bych se divila, kdyby někdy někde ne.
Mně tyhle příběhy prostě baví. Z mé strany opět plný počet bodů za hezky a poutavě napsanou knihu.
Zkusila jsem a ne, tohle opravdu není nic pro mě. Kniha, ač detektivka, je psaná v takovém, nevím jak jinak to nazvat, bodrém stylu, který úplně ničí jakékoliv napětí. Dost mi styl psaní připomíná pana Švandrlíka a jeho Kopyta a Mňouka. Všechny postavy disponují stejným tónem mluvy a tak román působí jako vyprávění jednoho člověka, který si už nic moc nepamatuje, ale snaží se příběh aspoň přeříkat svými slovy :)
Starý dobrý ukecaný Standa Berka. Tentokrát v docela vážném případu, který se táhne od sedmatřicátého roku. Naštěstí je Standův mozek pořád na úrovni.
Brno vraždy česká literatura české detektivky a krimi policejní vyšetřování
2012 | Případ úzké dýky |
2013 | Případ podivného gombíku |
2011 | Hořká smrt |
2010 | Starožitná smrt |
2015 | Případ zrazeného krále |
Můj oblíbený autor opět nezklamal. Sice se řešil případ jak předválečný, tak poválečný až do současnosti, ale je dobré, si občas tyto doby občas připomenout. Byla jsem spokojená.