Děti osudu
Michel Bataille
Je jaro roku 1914.... Ve Francii s válkou snad nikdo nepočítá, včetně velení armády. Přijde vyhlášení války, které zapůsobí jako blesk z čistého nebe. Autor sleduje události v širokém záběru. Nahlíží do rozpačitého generálního štábu, který se neumí důrazně rozhodovat; spolu s obyčejnými vojáky sleduje denní život "zákopové války" a rovněž popisuje, jak se žije v zázemí. Krátké epizody rytmicky následují jedna za druhou a jejich spád a postižené detaily umožňují udělat si ucelený obrázek o celé době a jejím ovzduší.... celý text
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 1986 , Mladá frontaOriginální název:
Enfants du destin - Coeur rouge, 1977
Kniha se mi celkem líbila. Líbilo se mi, že v knize vystupoval pes, který se jmenoval Sněhurka. Závěr knihy byl velmi smutný.
Nádherně napsaná (a přeložená) kniha, kde autor častokrát neuvěřitelně trefně vystihne paradoxy situace a smýšlení hrdinů, generálů, státníků a obyčejných lidí. Absurdita války a nesmyslného zabíjení je popsána opravdu výstižně a to bez ohledu na mírně levicový nádech celého románu.
Ač mě to mrzí, knihu nemohu hodnotit úplně kladně. Sice jsem ráda, že jsem si zopakovala některá fakta ohledně 1. světové války, ale jako celek mě kniha prostě nebavila. Z odstupem několika týdnů si ani přesně nepamatuji, jak hlavní hrdinové skončili a o co v knize vlastně šlo.