Deti žltej hviezdy

Deti žltej hviezdy
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462174/bmid_deti-zltej-hviezdy-BT2-462174.jpg 4 79 79

August 1942. Jacob a Moses Steinovci, mladí židovskí bratia, žijú so svojou tetou v Paríži uprostred nacistickej okupácie. Rodičia chlapcov, známi nemeckí dramatici, nechali chlapcov v starostlivosti tety, kým nenájdu bezpečný prístav pre svoju rodinu. Prv než sa však Steinovci stihnú opäť stretnúť, Paríž obsadia nacisti a francúzski žandári na ich príkaz zatknú chlapcov a odvedú ich na cyklistický štadión Vélodrome d´Hiver, ktorý slúžil ako koncentračný tábor, kde držali tisícky židov pred deportáciou do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime. Jacob a Moses vedia, že musia utiecť, aby prežili, ale majú iba zopár listov z južného Francúzska, ktoré ich môžu priviesť k rodičom. Nebezpečenstvo striehne za každým rohom, keď chlapci, majúc iba jeden druhého, putujú naprieč okupovanou krajinou. Počas svojej pozoruhodnej cesty stretávajú cudzincov i statočné duše, ktoré riskujú vlastný život, aby ich ochránili. Niektorí z nich dokonca zaplatia najvyššiu cenu za pomoc mladým utečencom. Tento inšpirujúci príbeh demonštruje silu rodiny a nezlomnosť ľudského ducha aj v najtemnejších chvíľach modernej histórie.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Lindeni

Los niños de la estrella amarilla, 2017

maryzka
01.01.2021 2 z 5

O této knize jsem nevěděla co s ní. Nějak se s ní nemohu ztotožnit, neboť jsem přečetla jiných knih z této doby, ale byli nějak silně emotivní. Tyhle bratři byli jeden nějak dospěl, druhý byl nějak dětštější, pak ten starší měl nějaké zásady a přitom málem ohrozil lidi, kteří jim pomáhali. Ale jinak tam byla ukázka charakteru lidí jak zbabělých tak i lidí pomáhající bez ohledu na rasu, náboženství.

eva3992
14.11.2020 3 z 5

Příběh se odehrává v roce 1941 v okupované Paříži. Dva židovští bratři Jacob a Moses zůstali sami a aby se vyhnuli koncentračnímu táboru, utíkají a snaží se najít rodiče. Při svém putování poznají mnoho dobrých lidí, kteří jim pomůžou navzdory složité situaci.

Ač bych chtěla, tak nemohu dát vyšší hodnocení. Měla jsem s knihou pár problémů. Téma, jako takové je důležité, ráda si čtu knihy s tématem druhé světové války a holocaustu. Ale v této knize to je pojato až moc lehce a hezky. Celkový příběh byl pro mě neuvěřitelný. Navíc jsem se nezžila s hlavními postavami. V příběhu se objevovalo také až moc nepřesností (jednou chlapec neuměl plavat, podruhé šel plavat do řeky apod.).

Kniha na mě působila, že je psaná o dětech a pro děti. Určitě by ji zvládli děti kolem 12ti let. Hrůzy, které se v té době děly tu nejsou popsány brutálně. Takže kniha je i pro ty, kdo si chtějí číst příběhy z této doby, ale nechtějí číst hodně drsné příběhy.

Z těchto důvodů hodnotím knihu průměrně, ale pokud hledáte milý a odpočinkový příběh z této doby, určitě si ji přečtěte.
3.5*/5*