Děti s hvězdou přehled
Mario Escobar
Příběh naděje z Evropy sužované válkou. Od autora bestselleru Osvětimská ukolébavka. Píše se rok 1941 a v okupované Francii se stupňuje nacistický teror. Mladí židovští bratři Jacob a Moses zůstali v Paříži úplně sami – jejich rodiče jsou daleko a teta, která je měla na starosti, zemřela. Existuje jediný způsob, jak se vyhnout transportu do koncentračního tábora: útěk. Na své cestě za ztracenými rodiči poznají mnoho podob lidskosti, která je důkazem, že naděje přežívá i mezi hrůzami války.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2020 , CPressOriginální název:
Los niños de la estrella amarilla, 2017
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Děti s hvězdou. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER)
Od autora jsem četla Osvětimskou ukolébavku (říjen 2019) a ta mě teda pohltila daleko více. I tak je tahle kniha velmi poutavá a čtivá. Příběh je o osudu dvou židovských bratrů, kteří cestují Francií během německé okupace a hledají své rodiče. Na své cestě plné útrap však potkávají i dobrosrdečné lidi, a mnozí z nich riskují své životy, aby chlapcům pomohli. Místy je děj těžko uvěřitelný, ale sám autor na konci knihy uvádí, že postavy Jacoba a Mosese jsou fiktivní, avšak jejich příběh vychází ze zážitků skutečných dětí. A také uvádí chronologii historických událostí, které se v knize (a i ve skutečnosti za druhé světové války) udály. To může čtenáře ovlivnit v konečném vnímání knihy.
Ale tak jako tak je to především kniha o naději!
Za sebe bych knihu doporučila: byla napínavá, ale nebyla tolik emočně náročná, jako jiné (ji podobné) knihy.
(SPOILER)
Zápletka knihy byla dobrá - 2 židovští kluci za války z nacistické Paříže urputně míří za svými rodiči, nakonec až do Jižní Ameriky, a mají pri svém útěku štěstí na obětavé lidi. Občas trochu nudné, zpestřené pobytem v horách a láskou k Anně. Bohužel jsem neuvěřila, že by rodiče, kteří kluky velmi milují, takhle opustili...
Místy až moc filozofie.
Knižní novinky (6. týden)
07.02.2021
Knižní novinky (45. týden)
01.11.2020
Kniha Děti s hvězdou v seznamech
Židé druhá světová válka (1939–1945) španělská literatura holokaust, holocaust
2019 | Osvětimská ukolébavka |
2020 | Děti s hvězdou |
2013 | Papež František: Muž modlitby |
2022 | Spomeň si na mňa |
Osvětimská ukolébavka byla opravdu úžasná a smutná kniha, proto jsem sáhla i po této.
Zde přišlo trochu zklamání. Kniha vypráví příběh dvou chlapců, které rodiče nechali u tety v Paříži a sami se schovali jinde. Nyní matka s otcem čekají na víza do Ameriky, ale také jenom pro sebe. Pro děti se ho pak budou snažit sehnat co nejdříve. A to je věc, se kterou jsem jako matka celou knihu bojovala. Neumím si představit, že bych takto nechala někde děti, ale také si neumím představit, jak bych se zachovala v době války.
Jak děj pokračuje, přijde mi tento příběh moc pohádkový. Kluci se vždy ze všeho dostanou a většinou úplně lehce, i když lidé kolem nich takové štěstí nemají.
Celkově se to celé četlo dobře. V příběhu jsou místa i lidé, kteří opravdu žili a zachraňovali uprchlíky, ač se sami museli bát o svůj život. O druhé světové válce čtu moc ráda a tuto knihu bych zařadila mezi ty slabší. Musím také zmínit gramatické chyby a překlepy v knize.