Děvčátka, na slovíčko...
Jiřina Strmeňová
Kniha pro dospívající dívky.
Literatura naučná Zdraví
Vydáno: 1982 , AvicenumOriginální název:
Dievčatká, na slovíčko, 1967
![Sitting-Bull Sitting-Bull](https://www.databazeknih.cz/img/users/29_/291375/m_sitting-bull-652ee014f3d24.jpg?v=1697570837)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Svého času přínosná kniha, kterou někdo ze spolužaček přinesl do školy a pak jsme nad ní seděly... Dnes bych ji moc vysoko nehodnotila, takže výsledné hodnocení - průměr.
![Nofar197 Nofar197](https://www.databazeknih.cz/img/users/25_/253774/m_nofar197-pq2.jpg?v=1668670758)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Kdysi jsem ji dostala od mamky, vzpomínám si, že byla velmi hezky ilustrovaná. Byla naprosto jiná doba, v té době byla témata jako menstruace nebo pohlavní život naprostá tabu. To, o čem se dnes naprosto přirozeně bavím se svou dcerou, se zkrátka vyslovovalo šeptem a za zavřenými dveřmi. Takže knihy typu Děvčátka, na slovíčko nebo Když dívka dospívá, byly velmi vítaným zdrojem informací. Jsem ráda, že dnes je úplně jiná doba, která přirozené fyziologické procesy nedemonizuje.
![lenka3644 lenka3644](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Naprosto příšerně napsaná kniha, byla jsem nucena číst ji, když mi bylo 12, abych jako věděla, co že se mi to přihodilo, i když jako milovnice biologie jsem to měla z encyklopedií nastudováno už tak od 8 let. Doteď nezapomenu na ten nadřazený tón, kterým autorka sděluje "svá moudra" a rádoby zasvěcuje do tajů ženství. Ještě teď mám osypky. Díky bohu, dnes existuje tolik skvělých knih pro mladé dívky, a tak se lze tomuhle hrozivému retru vyhnout velkým obloukem.
![MiroslavBartl MiroslavBartl](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Ahoj holky, jsem z dvojčat, mám sestru a jsme ročník 1960. Tuhle knížku dostala ségra pod stromeček 1970 a já ji taky četl a dodnes si pamatuju, jak jsem byl ohromen tím, co jsem se dozvěděl :).... byla mnohem lepší než ta, kterou jsem dostal já (Dospíváme v muže) :)
![Kontryhelka Kontryhelka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tahle kniha byla za mého dětství hodně propagovaná a také nebyla k dostání. Nakonec jsem jí snad jako 12-13 letá holka dostala k vánocům. Strašně jsem se na ní těšila, protože holky ze třídy o ní básnily a já málem omdlela, když jsem knihu opravdu dostala. začetla jsem se do ní s vervou mojí vlastní a asi v té době se mi dostalo to, co jsem od knihy očekávala. Je to hluboká nostalgie a s touto knihou bychom u dnešních slečen asi opravdu nepochodili. Ale v roce 1987 jsme se nemohly dočkat, až knihu otevřeme a začteme se a dozvíme se konečně všechna ta tajemství našeho těla a co nás jako budoucí ženu nemine. Ještě bych knihu vyštrachala u rodičů v knihovničce.
![Doubravka1975 Doubravka1975](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/166897/m_doubravka1975-4Jw.jpg?v=1690783232)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knížku jsme dostaly se sestrou ( o rok a půl mladší ) dohromady jako dárek na vánoce. A spolu četly a prožívaly dospívání a nejmladší sestru jsme samozřejmě odháněly, protože to přece ještě vůbec nebylo čtení pro ni ( je o 5 let mladší ???)
![Janadvorackova Janadvorackova](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/143291/m_janadvorackova.jpg?v=1739179912)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Další zapomenutá. Četly jsme ji s holkama kde to šlo, hlavně na záchodě a v šatně tělocviku, různě o přestávkách a na intru před spaním. Tlemily jsme se u toho jak telata a před klukama dělaly, bůhví jaké nové tajemství jsme neodhalily :). Jé, úplně se mi to vybavilo. Prima kniha, svého času důležitá.
![tatafa tatafa](https://www.databazeknih.cz/img/users/78_/78720/m_tatafa-oG6.jpg?v=1621416284)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
velice zajímavá knížka, která se dívkám v určitém věku vždycky může hodit ... u této knížky nezáleží na stáří a vždycky bude aktuální, mohu jen doporučit ...
![edith79 edith79](https://www.databazeknih.cz/img/users/36_/36203/m_edith79-VYK.jpg?v=1693892109)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Tak tato knížka byla nejčastěji zcizována u nás v knihovně. Někdo ji vždy vynesl pod tričkem a na záchodě jsme studovaly. Potom ji zase některá z nás pod tričkem odnesla zpátky. Maminkám to ušetřilo vysvětlování a nám zanechalo vtipné vzpomínky.
![Argony Argony](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Za komunistů asi jediná vhodná četba pro dospívající děvčata. Hodila se i na hodiny biologie. Dneska už existuje naštěstí mnohem větší výběr (taková kniha: Už jsem to dostala je dost "hustá" četba).
1970 | ![]() |
1981 | ![]() |
1971 | ![]() |
1976 | ![]() |
1989 | ![]() |
Knížka adresovaná dívkám, které jsou na rozhraní dětství a dospívání. Vysvětluje postupnou přeměnu dívky a činnost tělesných anatomických pochodů. Za doby mého dospívání pravděpodobně jediná kniha svého druhu.