Devětsil 1920–1931
Karel Císař , Alena Pomajzlová , Jindřich Toman , Petr Ingerle , Jakub Potůček , Lucie Česálková
Doprovodná publikace ke stejnojmenné výstavě Devětsil 1920–1931, kterou uspořádala Galerie hlavního města Prahy ve spolupráci s Uměleckoprůmyslovým museem v Praze 11.12.2019 – 29.3.2020 v Domě U Kamenného zvonu, přináší osm syntetických studií s bohatým obrazovým doprovodem, které mapují aktivity avantgardní skupiny Devětsil, činné v Praze a Brně ve dvacátých letech 20. století. Na příkladech z jednotlivých oborů – výtvarného umění, architektury, fotografie, filmu, divadla a typografie – je zde představena poetika tehdejší tvorby orientované na moderní svět a progresivní proudy světového umění. V české a anglické jazykové mutaci vydala Galerie hlavního města Prahy.... celý text
architektura česká literatura divadlo film české umění časopisy, noviny katalogy výstav Devětsil umělecká avantgarda literární avantgarda
Podrobný a přitom srozumitelný průvodce Devětsilem skrz naskrz. Geniální Teige a jeho neskonalé proměny programů a statí mi konečně utvořily alespoň trochu soudržný obraz o této mimořádné skupině. Zejména kapitoly o divadle a architektuře pokládám za velmi cenné vzhledem k tomu, jak velký měly vliv a přitom si pod Devětsilem většinou představíme jen výtvarné umění a literaturu. I tak je možná trochu škoda, že kapitoly o literatuře a výtvarném umění ve knize chybí – v případě druhého jmenovaného to tolik nevadí, v rámcujících kapitolách je to o výtvarném umění dost a často jsou přítomné i přímo exponáty, v případě literatury bych ocenil i trochu více pojednání o poezii.
Krásné grafické zpracování i perfektní kvalita fotografií/obálek/maleb, jde poznat, že knihu vydává galerie.