Diablov čardáš

Diablov čardáš
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/430827/diablov-cardas91B0cE-vLV-.jpg 4 16 16

LadyKopřivA
21.01.2025 5 z 5

Proč tahle kniha není známější? Je skvělá. Četla jsem ji už během podzimu a stále se k ní vracím a přemýšlím o různých souvislostech. Jednak mě obohatila tím, že se odehrává v Košicích v období od začátku 20. století do konce 2. světové války, a tedy na pozadí děje jsem se dozvěděla pár historických zajímavostí a souvislostí. Kniha není dlouhá a popisuje celý život hlavní hrdinky tak, jak na něj tato hrdinka postupně vzpomíná v průběhu pouhého jednoho dne. Je to však den úplně zvláštní, vymykající se běžnému rytmu... Tenhle zajímavý způsob vyprávění mě zaujal. Někdy to bylo trochu matoucí, když ve vzpomínce vzpomínala na vzpomínku ještě vzdálenější, ale nikdy jsem se necítila v textu ztracena. Knížka je napsaná čtivě a moderně a klade důraz na charaktery postav. Stojí za přečtení, měla by být známější.

Dandy1
01.05.2019 5 z 5

Kniha, na kterou se nedá zapomenout.

MichelleS
10.04.2016 5 z 5

Příjemné překvapení. Kniha se odehrává během jednoho dne, který začíná úplně obyčejně a přesto postupně směřuje k velkému dramatu. Prostřednictvím vzpomínek mírné Petronely se dozvídáme i o zásadních rodinných událostech, kterých byla po dobu sedmadvaceti let svědkem a účastníkem. Domu vládne Grande Mamá, kterou její snacha v duchu nazývá nejpřísnější tchýní na světě. A už v první kapitole zjistíme, že to je jen velmi mírné označení. Atmosféra osudného dne houstne, napětí roste, spisovatelé thrillerů by se mohli učit.

Hana Zelinová
slovenská, 1914 - 2004