Dialogy s ozvěnou

Dialogy s ozvěnou
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/547599/mid_dialogy-s-ozvenou.png 4 3 3

Dialogy s ozvěnou jsou debutovou sbírkou Jakuba Edena (*2000, Praha), který je kromě poezie známý i svou hudební tvorbou. Texty se zabývají problematikou vztahů, identitou moderního člověka, hranicemi jazyka a možnostmi spirituality v technokratické době. Jeho básně jsou sérií dialogů mezi jedincem a společností, mezi křesťanskou láskou a egem – mezi tichou samomluvou a ozvěnou vnějšího světa.... celý text

cornetka
20.10.2024 4 z 5

“Někdy milujeme
Jen obraz sebe samých
Zrcadlící se
Ve zčeřeném odrazu tebe

Před časem mě oslovil autor, jestli bych si chtěla přečíst jeho sbírku básní. Obvykle je nečtu, ale tentokrát jsem si řekla, že je zkusím.

Jak je uvedeno v anotaci, všechny texty vznikaly v průběhu několika let tak, jak cestoval po Evropě. Ale třeba báseň Puer ve mě evokovala Asii.

Některé básně jsou o vztazích, jiné o vlastní osobě. Někdy mluví autor sám k sobě, jindy vede dialog s druhou osobou. Básně ve mě vyvolávaly takový vnitřní klid a celkovou pohodu, asi to neumím přesně vyjádřit.

Určitě se k nim ještě vrátím, protože si myslím, že je potřeba si je přečíst víckrát, abych je plně pochopila.

Autorovy knížky

Jakub Eden