Digitální minimalismus
Cal Newport
Zkroťte návykové technologie a získejte zpět svůj čas a koncentraci. Digitální minimalisté jsou spokojení lidé, kteří nezažívají strach, že jim v online světě něco utíká. Nemají nutkavou potřebu neustále kontrolovat mobil, protože dobře vědí, které činnosti mají smysl a přinášejí jim skutečné uspokojení. Autor přelomové knihy Hluboká práce tentokrát bije na poplach před závislostním chováním v digitálním světě, které se plíživě proměnilo v normu. Cal Newport přesvědčivě ukazuje, že nutkavé používání sociálních sítí a dalších digitálních výdobytků nám neposkytuje žádný hlubší užitek, ale naopak nás připravuje o čas, soustředěnost a naplňující mezilidské vztahy. Řešením je digitální minimalismus: používání technologií, při kterém se soustředíme na malý počet pečlivě vybraných digitálních aktivit. V knize se mimo jiné dozvíte: • Jak provést digitální úklid a jak si po něm nastavit pravidla pro používání technologií. • Pro koho je naše pozornost zdrojem zisku a jak funguje tzv. ekonomie pozornosti. • Kolik desítek hodin měsíčně můžete díky digitálnímu minimalismu získat oproti průměrnému uživateli Facebooku. • Proč je digitální minimalismus účinnější než utopická snaha o úplnou digitální abstinenci. • Jak si zařídit pravidelné dávky samoty a získat potřebnou koncentraci.... celý text
Literatura naučná PC literatura Věda
Vydáno: 2019 , Jan MelvilOriginální název:
Digital Minimalism, 2019
Niektoré tipy sú fajn. Veľa vecí som dávno predbehol. Najprv sa autor snaží o detox, radikálny detox - 30 dňový offline, no na konci aby neurazil, dáva tipy ľudí, ktorí pracujú aj niekoľko hodín na sociálnych sieťach, ale údajne sa do nich nenamočili a sú nad vecou. Kniha je tak nevyrovnaná. Nejde do hĺbky a mnohých nápadov, ktoré ľudia vyskúšali a fungujú. Dávať za vzor prezidentov, slávnych ľudí, alebo ľudí ktorí prešli cashflowom a sú za vodou v mladom veku - ako títo ľudia ktorí už nemusia pracovať, trávia svoj čas - predsa je tu cítiť amerikanizmus a psychický útok na jeho kultúru, aby snáď bola dobrá predajnosť.
V každom prípade ľudia sami začínajú cítiť tlak zo strany médií, TV, filmového priemyslu, mobilov, aplikácií a všetkého toho balastu, ktorý nielenže nedokáže ľudskú dušu uspokojiť, ale ju doslova ničí, v kolobehu neprestajného opakovania rovnakých úkonov - lajk sem, lajk tam, komentár sem, komentár tam, sledovanie správ, ktoré sa každou hodinou menia a zavrhujú predošlé. Človek potrebuje analog, skutočný život, ktorý sa neprestajne mení, neexistuje ani jedna chvíľa rovnaká ako druhá. Ľudská duša potrebuje skutočný život, využiť všetky svoje vnemy, nielen obraz a zvuk.
Ako návod pre začiatočníkov je kniha fajn, zvlášť niektoré vybrané kapitoly, no pre ľudí, ktorí pochopili problémy digitalizácie - od nepotrebností k podstatným veciam a vzťahom - nemá autor toho veľa čo ponúknuť...
Tato kniha je fajn, jen každému potvrdí co dávno už sám ví. Cal Newport jako moudrý pán jen potvrdil to, co jsem si myslel a dodal mi odvahu k pár krokům. Třeba smazat aplikaci FB z telefonu. Ale jak za půlkou knihy začne Cal nepříjemně kecat do života a rozdávat rady tipu ,,Naučte se každý týden jednu novou dovednost" , tak mě to nějak přestávalo bavit, protože již odbíhal od daného tématu a začal šlapat vodu...
Kniha je spíše filosofickou úvahou nad škodlivostí digitálních médií s příklady pro kvalitnější život z dávné historie.
Konkrétních rad je zde poskrovnu. Na většinu si po krátkém přemýšlení přijdete sami také.
Např. Z mobilu si udělejte hlupáka a nepoužívejte na něm aplikace
Změňte si hesla na sítě
Nekomentujte, nelajkujte, a sítě používejte uvědoměle (například jako já si zablokujte ty desítky lidí z minulosti,které už nikdy neuvidíte a kohokoliv kdo Vám nepřináší žádný užitek)...
Možná by stačilo mrknout na něco online, třeba na přednášky na Tedu, než číst tuto knihu.
Poslouchala jsem ji jako audioknihu a místy byla trochu hůře stravitelná (chyběly vizuální grafy, obrázky, odkazy apod.) - věřím, že tištěný formát jí bude sedět více.
I přesto mi přijde pro dnešní dobu velmi užitečná a našla jsem si v ní pár dobrých tipů, ačkoli mobilní telefon ani sociální sítě nejsou u mě naštěstí mimo kontrolu.
Kniha mě na prvních stránkách příliš nezaujala. Čekal jsme více vědeckého přístupu. Postupem čtení nabývala na větších obrátkách. V knize se objevuje mnoho tipů, jak zatočit se závislosti na sítích. Bravurně vysvětluje, jak fungují sítě a jakým stylem se nás snaží dostat. Knihu doporučují jako doplnění k tématu závislosti a manipulaci s naší psychikou.
V knize je spoustu zajímavých tipů a myšlenek, ale podle mě taky i spoustu takové té omáčky navíc, bez které bych se obešla. Ale určitě má kniha co předat a něco si v ní najde každý...
Uzasna kniha, ktera mi pomohla pojmenovat problem, kteremu celim uz velice dlouho: pocit prazdnoty pri uzivani socialnich siti. Kniha obsahuje jak popisy zalozene na ruznych studiich tak prakticke tipy jak se od socialnich siti a celkove "tupeho skrolovani" odsvobodit. Za me jedna z nejlepsich knich jez se dotyka aktualnich temat co jsem v posledni dobe cetl.
zajímavá kniha plná praktických tipů, o něco více se mi ale od stejného autora líbila Hluboká práce - obsahovala méně tipů do praxe, byla však pro mě více motivační
Knih o digitálním detoxu, minimalismu apod. jsem četla hodně kniha byla zdlouhavá a některé průzkumy mě nezajímaly, ale kniha je čtivá a některé poznatky opravdu stojí za to si přečíst. Knihu můžu doporučit jako jednu z těch lepších.
Ač jsem podobných knih četla v minulosti několik, tahle byla určitě nejaktuálnější a nejpovedenější. Více než co jiného jsem se zamyslela nad tím, jak sama sociální sítě používám a potvrdila jsem si, že po mobilu sahám hlavně ze zvyku a možná i z nudy. Určitě je to kniha, ke které se budu vracet, protože bude platná i za několik let. Hodně se mi líbilo, že autor propojoval historii a způsob práce lidí v minulosti s tím, jak dnes sociální sítě používáme.
Kniha mi změnila život. Místo mnoha hodin týdně na sociálních sítích, jsem si uvědomil důležitější aspekty života. Kniha obsahuje praktické návody, odůvodnění, odkazy na výzkumy a příběhy mnoha lidi. Doporučuji!
Na minimalistu je to poměrně ukecané. Neříkám, že nemá pravdu, nebo že by kniha nepřinesla nic nového, ale moc omáčky se opakuje už od anotace.
Jsou konkrétní programy a postupy, jak se digitálním rozptýlením vyhnout nebo je umenšit, aby jejich uživatel minimalismu dosáhl. Například Babautovo Soustředění je přímo zmiňuje. Klasiku "kup si tlačítkový mobil a běž do lesa" asi není potřeba omlít třicetkrát jinak.
Kniha je velmi čtivě napsána. Autor mi byl velmi sympatický svou zpovědí o svých pocitech, trávení času a že nemá žádný účet na sociálních sítích. Jeho názory na závislost např. na mobilu, hrách, obrazovkách i pochvale též sdílím. Ve své knize uvádí, jak se jeho známí vyrovnali se závislostmi i bohatstvím, jak lze změnit styl života. Kniha je velmi inspirativní, nevyvolá ve Vás špatné svědomí, ale naději, že se můžete mít a cítit lépe!
internet rozvoj osobnosti, osobní rozvoj internetová komunikace závislosti digitální médiaAutorovy další knížky
2016 | Hluboká práce |
2019 | Digitální minimalismus |
2018 | Tak dobří, že vás nepřehlédnou |
2022 | Svet bez e-mailov |
2024 | Pomalá produktivita: Zapomenutá cesta ke skvělým výsledkům bez vyhoření |
Dobrá knížka, utvrdil jsem se v názoru na sociální sítě, ale spoustu tipů jsem měl již aplikovaných.