Digitální minimalismus přehled
Cal Newport
Zkroťte návykové technologie a získejte zpět svůj čas a koncentraci. Digitální minimalisté jsou spokojení lidé, kteří nezažívají strach, že jim v online světě něco utíká. Nemají nutkavou potřebu neustále kontrolovat mobil, protože dobře vědí, které činnosti mají smysl a přinášejí jim skutečné uspokojení. Autor přelomové knihy Hluboká práce tentokrát bije na poplach před závislostním chováním v digitálním světě, které se plíživě proměnilo v normu. Cal Newport přesvědčivě ukazuje, že nutkavé používání sociálních sítí a dalších digitálních výdobytků nám neposkytuje žádný hlubší užitek, ale naopak nás připravuje o čas, soustředěnost a naplňující mezilidské vztahy. Řešením je digitální minimalismus: používání technologií, při kterém se soustředíme na malý počet pečlivě vybraných digitálních aktivit. V knize se mimo jiné dozvíte: • Jak provést digitální úklid a jak si po něm nastavit pravidla pro používání technologií. • Pro koho je naše pozornost zdrojem zisku a jak funguje tzv. ekonomie pozornosti. • Kolik desítek hodin měsíčně můžete díky digitálnímu minimalismu získat oproti průměrnému uživateli Facebooku. • Proč je digitální minimalismus účinnější než utopická snaha o úplnou digitální abstinenci. • Jak si zařídit pravidelné dávky samoty a získat potřebnou koncentraci.... celý text
Literatura naučná Psychologie a pedagogika Věda
Vydáno: 2019 , Jan MelvilOriginální název:
Digital Minimalism, 2019
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Digitální minimalismus. Přihlašte se a napište ho.
Shrnutí něčeho, na co přichází člověk sám, pakliže nevězí v digitálním světě příliš hluboko. Je to utříděné, dobře argumentačně podložené. Skvělá je ta část knihy, která zdůrazňuje, že život je třeba něčím smysluplným naplnit, než se člověk odřízne od digitálního balastu. Jediná výtka: rozvleklé, vše se řekne čtyřikrát, aby si toho i tupý čtenář povšiml. Nazývám to americký způsob psaní. A pak odkaz na jednotlivce, kteří něco udělali - a ono je to ono. Pak se jimi operuje. Inu, tak. Nicméně doporučuji, protože zaplevelení mnoha lidských životů digitálním smetím a hlukem je katastrofální.
nuž, sedím pri počítači denne, kŕmim weby, ale skôr patrím k tým minimalistom.
nediskutujem a ak sa už ozvem, je to pomaly sviatok. všetko už bolo povedané, tak načo to opakovať.
čítam diskusie a potom si uvedomím, že je to strata času, lebo sa nedozviem takmer nič nové.
môj IG trpí podvýživou.
môj web ma vidí málokedy.
FB ani ostatné hltače času nemám.
na YT si púšťam dobrú muziku, aby som pri nej mohol niečo robiť.
neposielam reťazové maily.
a fakt radšej zoberiem do ruky knihu alebo niečo navarím. net je doplnok života, nie jeho režisér.
podstatné je, že žiadny návod na zmenu života nefunguje, pokiaľ vám chýba silná vôľa a zmysel pre realitu.
btw – koľko fotiek máte vo svojom smartfóne?
Knižní novinky (42. týden)
14.10.2019
Kniha Digitální minimalismus v seznamech
v Mé knihovně | 83x |
internet rozvoj osobnosti, osobní rozvoj internetová komunikace závislosti digitální médiaAutorovy další knížky
2016 | Hluboká práce |
2019 | Digitální minimalismus |
2018 | Tak dobří, že vás nepřehlédnou |
2022 | Svet bez e-mailov |
2024 | Pomalá produktivita: Zapomenutá cesta ke skvělým výsledkům bez vyhoření |
Před třemi lety jsem dostal svůj první chytrý telefon. Tchýně si kupovala nový a přemýšlela, komu dát svůj starý. Vzhledem k tomu, že jsem byl s tlačítkovým přístrojem ve svém okolí a v rodině již delší dobu za exota (i o tomto tlaku je v knize řeč), padla volba na mě. Ač mě tyto věci vždy úplně míjely (např. nikdy mě nebavilo hrát PC hry atd.), velmi rychle jsem si výměnu pochvaloval. Následovalo období objevování aplikací (nechyběl ani Facebook), až mi paměť darovaného telefonu nestačila. Zakoupil jsem tedy nový, do kterého se toho vešlo mnohem více a v kombinaci s neomezeným datovým tarifem se stal novým kamarádem, jehož je možné vytáhnout kdykoliv z kapsy, najít v mapě, kde se zrovna nacházím, kam směřuji, nalézt odpovědi na všechny možné otázky, objednat si zboží v e-shopu, přečíst si zajímavé články, podívat se na recenzi restaurace, než do ní vejdu, ale také se spojit s přáteli, z nichž mnohé jsem naposledy potkal v reálném světě před několika lety, dát jim palec nahoru pod fotku z víkendu, okomentovat jim nový status atd. Nejprve tato záliba začala vyplňovat nudné okamžiky, jako je čekání na příjezd vlaku nebo někde ve frontě, postupně si ale začala roztěkaně uzurpovat i čas, který jsem dříve věnoval četbě knih, procházkám, běhání atd. Vrcholem bylo uvědomění si, že do telefonu koukám i ve chvílích, kdy jsem se svými blízkými, a to jen kvůli nutkavému pocitu, že mi něco uteče. Místo toho, abych se věnoval skutečným aktivitám a lidem, sledoval jsem vtipná videa na displeji. Stačily tři roky, abych podlehl lákavým pozlátkům firem, které vystavěly svůj byznys na ekonomice pozornosti (jak píše autor, těžba pozornosti je dnes výhodnější než těžba ropy), a nechal si jimi zaplevelit život. Pokud se v tomto textu vidíte a cítíte to podobně, je kniha určená pro vás. Cal Newport vás přesvědčí o oprávněnosti tohoto pocitu a nabídne několik praktických rad a nástrojů (i digitálních), jak z digitálních technologií vytěžit jen to, co je pro vás opravdu výhodné (tedy nezavrhovat je úplně), a vše nepodstatné zahodit.