Přineste mi hlavu poslíčka Willyho!
Scott Adams

Dilbert je nejcitovanější, nejxeroxovanější a nejfaxovanější komiksový strip posledních dvaceti let. Pro ty, kteří celou tu dobu žili ve sklenici od majonézy: Dilbert je druh smolařského inženýra, který lze nejlépe pozorovat v kancelářských krychlích. Jeho jediný přítel, obrýlený pes Dogbert, má v plánu ovládnout planetu a z lidí udělat své otroky. Dilbertův komiks je určen každému, kdo mívá pocit, že ho obklopují samí idioti. Rozhlédněte se kolem sebe a hned zjistíte, že je právě pro vás.... celý text
Literatura světová Komiksy
Vydáno: 2010 , CrewOriginální název:
Bring Me the Head of Willy the Mailboy!, 1995

2. díl mně osobně přišel vtipnější a trefnější :). Ale jde také o to, podívat se, kdy v originále daná díla vyšla :).

Nějak mi to nepřišlo vtipné. Nevím možná je to tím, že moje drahá maminka je odjakživa účetní v korporacích a vše beru jako normu. Možná mě to jen nebavilo. Fakt nevím.

Dilbert je prostě skvělý komiks. Nemůžu hodnotit jinak než maximálně. Tady mě potěšilo navíc i pár narážek překladatele na české prostředí, viz např. mozek Jiřího Paroubka. Taky se mi líbilo úvodní slovo od Adamse, že je vegetarián protože nechce jíst nic co má obličej :-)

Některé stripy super, některé slabší, ale to by asi šlo napsat ke kterékoli knize s Dilbertem.

Tohle je přesně ta kniha, kterou bych si sám od sebe nikdy nekoupil. Nikdy.
Až na to, že jsem si ji koupil. :) Respektive já jsem hodně vybíravý na knihy, takže hodně jich u mě 'neprojde' už jen kvůli mému divnému pocitu, který mi říká: "Tuhle knihu si nekupuj!"
Proto si sem tam koupím časopis Pevnost, když k němu dávají knihu - abych poslal ten hlas do háje.
Člověk z toho chytřejší není - ale rozhodně získá nějaký čas života navíc, protože se něco nasměje. :)
Neříkám, že je to kdovíjak natřískané humorem, jsou tam slabší i lepší vtipy, ale rozhodně to neublíží. :)
A Dogbert je prostě borec. :)

Šlo o mé vůbec první setkání s Dilbertem a odcházím z něj lehce zklamaný. Hlavně ze začátku u mne tahle sbírka nenašla úrodnou půdu. To se sice do jisté míry zlepšilo s řadou povedených stripů v zejména kolem poloviny knihy, ale ani tak nemohu říct, že by šlo o vyložený skvost. Nepřijde mi, že bych hodně materiálu nepochopil, spíš mi přišel slabý... jak provedením tak pointou. Kdyby se mi ale do rukou dostal nějaký další soubor, dám dvojici Dilbert/Dogbert rád druhou šanci.

Asi bych pro správné pochopení této knihy měl být osamělý třicátník věnující se nudné práci a všeobecné depresi. Protože humor této knihy mě až na výjimky nijak neoslovil. Bohužel, toto zřejmě nebyly stripy určené pro mě.

Opět výborné, už to pro mně nebyl tak extatický přetlakový šok a jde vidět, že se Adams ještě hledal, já jsem se opět velmi dobře pobavil. Toto je ten styl humoru, který mi dokonale sedí, asi jako prdel na hrnec:-)
2010 | ![]() |
1998 | ![]() |
2001 | ![]() |
2010 | ![]() |
2014 | ![]() |
Druhá časť stripov, stále to nie je graficky dokonalé ako časti neskôr, ale už sa to statočne profiluje. Prekvapuje ma vysoký podiel dinosaura, a absencia ostatných klasický postáv. Najčastejšie je tu klasika Dilbert a Dogbert.
"Píšem dopis tomu čmuchalovi prezidenta Busha. - Nemyslíš snáď... - Millie, ich kokršpanjela. Koho si myslel ty?"
A už vtedy Dogbert chcel zotročiť svet. "Nechápem, že psy celé hodiny vydržia len tak sedieť a na nič nemyslieť."