Moře pod Oděsou
Clive Cussler , Dirk Cussler
Dirk Pitt pracuje v Černém moři na ohledání vraku osmanské lodě, když zachytí nouzový signál nákladní lodi Krymská hvězda. Záchranná mise však není úspěšná a po připlutí nacházejí pouze mrtvá těla a všudypřítomný pach střelného prachu. Okamžitě zahajují vlastní pátraní po příčinách potopení, a čím dále se ve svém vyšetřování dostávají, tím více se ocitají ve zběsilém kolotoči událostí. Záhadná radioaktivita, pašeráci, ruská mafie i komisaři Europolu - a to vše je pouze začátek něčeho mnohem většího...... celý text
Literatura světová Dobrodružné Thrillery
Vydáno: 2017 , Computer Press (CP Books)Originální název:
Odessa Sea, 2016
Zatímco Dirk Pitt junior a jeho sestra Summer pátrají pro zlatu Romanovců, jejich otec se s pomocí sličné agentky Europolu snaží zabránit třetí světové válce. Cusslerové pohotově reagovali na anexi Krymu a už v roce 2016, kdy román vyšel, předjímali rusko-ukrajinskou válku. Máme tu proto proruské separatisty, ukrajinskou osvobozeneckou armádu, agenty ruské rozvědky a samozřejmě také oběti válečného konfliktu a jejich pozůstalé, z nichž někteří mají sílu, moc, odhodlání i prostředky pro pomstu (kdyby to bylo jen takto jednoduché). Téma, zasazené do až nebezpečně aktuálních reálií, je nicméně více než roztěkané a skáče od čerta k ďáblu rychlostí závodního člunu. Nevíte, zda máte věnovat pozornost potopenému torpédoborci Kerč, havarovanému bombardéru Tupolev TU-4, Krymské hvězdě a jejímu tajemnému nákladu, osmanskému vraku Fethiyi, lehkému křižníku třídy C Britského královského námořnictva Canterbury, HMS Sentinelu nebo ruské ponorce Pelikanu. V konečném důsledku je z toho guláš, ne nepodobný dortu kočičky a pejska, který chutná poněkud hořce. A to se nad Pittovským juniorským pátráním ještě vznášejí odvážné zásahové akce „staré“ gardy. Prostě méně je někdy více a pod Oděsou to platí do puntíku.
Nebylo to tak špatné... prostě taková klasická pohádka, která se odehrává na zajímavých místech a skončí dobře ( pro klaďasy ).... dobře když se to vezme z náhledu je to skoro na jedno brdo, ale když to nečtete za sebou, ale občas po nějaké sáhnete jako odreagování, tak je to v pohodě...
Zajímavá zápletka, tentokrát bez ohrožení celého světa, ale pěkné čtení. Určitě doporučuji.
Další, již nevím kolikátá kniha, od autora (nebo spíše od jeho pokračovatele), která rozšířila sbírku příběhů, které vévodí Dirk, jeho děti Dirk a Summer, nerozlučný přítel Al, moře, romantika, dobrodružnost a opět příběh, který hrozí minimálně globální katastrofou.
Opět jsou tu ti dobří a špatní, vedle padouchů, kteří pro peníze udělají cokoli je zde ve hře ruská rozvědka a samozřejmě NUMA a její hrdinové. Příběh je současný a nehraje se v něm o nic méně než o Ukrajinu, Krym, a carské romanovské zlato, neméně podstatná je stará dohoda mezi ruským carem a Velkou Británií o podstatném podílu na nerostném bohatství Ruska, svou roli zde sehraje i Černé moře a bulharské pobřeží.
Do několika příběhů jsou zataženi nejen Dirk (kterého autoři vytáhli od stolu NUMA, kde byl před řadou příběhů posazen, co by staršina) a Al ale i Dirkovi děti.
Obraz střídá obraz, milovníci toho umírněného dobrodružna si opět přijdou na své. I když se hraje s vysokými kartami, je styl pánů Cusllerových přeci jen v přijatelném počtu mrtvých a ani moře se nebarví až tak do ruda.
Další příběh, který neurazí, milovníky Cusllera potěší a všechny ostatní zanese do všech koutů světa od reality a přízemnosti všedního dne. Ideální pro dny dovolené, i když současné mladé generaci již tyto příběhy nejspíš k srdci nikdy nepřirostou.
Zamne mírný lepší nadprůměr, tři hvězdy.
Klasická "cusslerovka" - víte, co očekávat, a také to dostanete - dobrodružství, kladní sympaťáci, něco z historie i zeměpisu, prostě pohádka pro dospělé dobrodruhy.
Přestože jsem (téměř) bezvýhradný fanoušek Cusslerových knih, v tomto případě je můj dojem poněkud rozpačitý. Dva souběžně probíhající případy se mi zdají příliš - domnívám se, že každý z nich by si zasloužil samostatnou knihu. Zvlášť z příběhu o zlatě Romanovců by patrně šlo vytřískat víc. Každý fanoušek tohoto žánru ale musí ocenit originální nápad likvidace protivníků v Černém moři či v některých dalších specifických oblastech.
Celkově dnes ale bohužel jen za 3*.
Další dobrodružství Pittů většinou v evropských mořích navazující na aktuální politickou situaci v Rusku a Ukrajině. Oceňuji hlavně celkovou uměřenost, přehánění a fabulace je zde pouze snesitelné minimum. Námořnická linka je, tak jako v předchozích dílech série, vcelku zajímavá a tak si určitě žádný čtenář tohoto druhu literatury nemá na co stěžovat.
Od všech knih z posledních let, které píše pan Cussler společně s dalšími spisovateli, již tolik neočekávám. Díky tomu nebývám zklamán. Chci jen, aby mě knížka na den dva zabavila, člověk mohl při čtení vypnout a jen se zaměřit na jednu akční scénu za druhou, kdy maniakální padouši touží po změnách ve světě. A knížka splnila účel. Akční dobrodružství s hrdiny, o kterých čteme tak dlouho.
Čtu pana Cusslera ráda, pro mě patří do kategorie "oddechovek" a Dirk Pitt jako hrdina nezklame. Kniha se mi líbila, leč stále v tomto žánru je pro mě nejlepší Polární přesun. Doporučuji ... nijak neoslní, ale nezklame.
Mám rád Cusslera který nezklame