Dítě prachu

Dítě prachu
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/543206/bmid_dite-prachu.jpg 5 139 139

Autorka mezinárodně úspěšné knihy Hory zpívají přichází s dalším románem o rodinných tajemstvích, potlačovaných traumatech i nekonečné síle odpuštění, který začíná během války ve Vietnamu a pokračuje i mnoho let poté. V roce 1969 se sestry Trang a Quynh rozhodnou odejít z rodné vesnice za prací do Saigonu, aby pomohly rodičům splatit dluhy. Zaměstnat se nechají v baru, kde mají flirtovat s americkými vojáky (a sem tam i něco víc) a přimět je co nejvíce utrácet. Netrvá to dlouho a stydlivá Trang se bezhlavě zamiluje do mladého a okouzlujícího pilota vrtulníku Dana. Krutá doba však jejich lásce nepřeje. O několik desetiletí později se Dan vrací do Vietnamu se svou manželkou Lindou. Doufá, že si tak zahojí staré rány a vyřeší i svá tajemství z minulosti. Ve stejné době se Phong, syn afroamerického vojáka a Vietnamky, snaží se svou ženou a dvěma dětmi dostat do USA, kde by rád rodině zajistil lepší život. Sám vyrůstal v sirotčinci, na nějž nemá právě dobré vzpomínky. Byl přece synem nepřítele. Dítětem prachu. Autorka osudy svých postav umně proplétá a postupně čtenáři odkrývá dříve neznámé souvislosti. Protagonisty nechává zpětně čelit rozhodnutím, která učinili za války, a najít to, co je spojuje navzdory rozdílné rase, kultuře či jazyku.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: audiokniha , Jota

Dust Child, 2023

Interpreti: Michaela Danielová

ivaivaiva
18.08.2024 5 z 5

Na tuto knihu jsem se těšila a nezklamala mě. Je tak dojemné, když si i nepřátelé dovedou odpouštět. I ta obálka knihy se mi moc líbí.

hanka_reading
14.08.2024 5 z 5

Je to kniha plná emocí, tajemství, ale i lásky, porozumění, ale i trablích, které mohou člověka tížit celý život. Autorka opět krásně ukázala na soudržnost a podporu ve vietnamské rodině, ale také život v Saigonu během války.

Zmínit musím krásná přirovnání a přísloví (např. chyběl jí, jako rýži chybí déšť, moři vlny, řece ryby).

Kniha mě bavila o trochu méně než Hory zpívají, ale i tak stojí za přečtení

domiii97
01.08.2024 5 z 5

Moje první seznámení s autorkou. Očekávání velmi emotivního příběhu bylo naplněno. Nečekala jsem ale, že se ve mně bude mísit tolik emocí. Sledovat více jak 40 let života je zajímavé, ale zároveň velice bolestné.

Autorčin styl psaní si mě hned získal. Neočekávejte znázornění války přes růžové brýle. V knize Dítě prachu lze pocítit popisy hrůz na vlastní kůži. To je umocněno právě vyprávěním životních osudů hlavních protagonistů. Troufám si tvrdit, že ať už se jedná o sestry Trang a Quynh, manželé Dana a Lindu či o Phonga a jeho rodinu, jejich strasti a bolesti nenechají jedno oko suché a srdce rozervané na milion kousků. I když si postavy prochází těžkými obdobími, ne všechny si získali mé sympatie. V průběhu čtení jsem měnila názor na Lindu a občasné chování Phonga mi přišlo nemístné.

Kniha nepojednává jen o válce, ale taky o rodinných tajemství skrytých za rouškou minulosti. Je zde zmíněn život lidí ve Vietnamu, který není jednoduchý nejen pro míšence. Dozvídáme se spoustu informací o životě v této zemi. Např. jak probíhá takový pohovor, aby mohl člověk vyjet ze země. Jak zde funguje hospodářství a hlavně...jak se žije míšencům - Dětem prachu, a jak původ ovlivňuje kvalitu jejich života.

Líbí se mi, že i když příběh pojednává o hrůzách i utrpení, dává naději na lepší zítřky. Víra, že válka jednou skončí a konečně nastane mír, je tím největším pohonem k tomu zabojovat a žít život podle svých vlastních představ.

Rozhodně si chci přečíst i autorčinu již vydanou knihu Hory zpívají. Dítě prachu je krásná, dojemná a já ji doporučuji k přečtení.

Děkuji Nakladatelství Jota za poskytnutí výtisku v rámci spolupráce.

Jenny46
23.07.2024 5 z 5

Autorka opět odvedla skvělou práci její příběhy jsou emotivní, k zamyšlení a na které nezapomenete, zůstanou ve vás a něco se z nich naučíte!!!
Prachové dítě - dítě bez domova, příběh který pojednává o zásadních životních problémech, když nemáte štěstí...
Autorce trvalo sedm let než téma prozkoumala, aby mohla tak nádherný, i když bolestný příběh nebo příběhů je několik než se spojí na konci napsat...
Vřele doporučuji obě knihy se autorce povedly!!!

Imor
21.07.2024 4 z 5

Velmi emotivní kniha nejen o životě během vietnamské války, ale i po ní.

Mojepočteníčko
20.07.2024 4 z 5

Spisovatelka @nguyenphanquemai_ získala čestné místo v mojí knihovně díky knize Hory zpívají. Její další příběh - Dítě prachu jsem si tedy rozhodně nemohla nechat ujít :)

Žádné odlehčené čtení to teda rozhodně nebylo. Válka ve Vietnamu, rodinná tajemství, potlačovaná traumata, osudy žen, které byly nuceny pracovat jako společnice poskytující sexuální služby, postavení vietnamských žen ve společnosti obecně, osud Ameroasiatů a spousty ameroasijských dětí....

Tahle knížka v sobě měla všechno, co na příbězích miluju. Několik vypravěčských linií, kus historie, propojení osudů, postavy, kterým fandíte, lásku, silné momenty, nečekané rozuzlení, ochutnávku z vietnamské kultury a tradic.

Za sebe rozhodně a velmi ráda doporučuju obě autorčiny knihy :)

MazilkaG
12.07.2024 5 z 5

VAROVÁNÍ VELMI SILNÝ PŘÍBĚH!
Román o rodinných tajemstvích, potlačovaných traumatech i nekonečné síle odpuštění, který začíná během války ve Vietnamu a pokračuje i mnoho let poté.
V knize jde o to co se stalo během vietnamské války a pak i o následky které sužovali lidi i po letech. Hlavní hrdinové, váleční sirotci - děti amerických vojáků a vietnamských žen, které se narodily během války ve Vietnamu a často končily opuštěné v sirotčincích.
Příběh je vyprávěn z několika časových rovin, od počátku konfliktu až do současnosti. Je to přes veškerou bolestnost velmi čtivý příběh. Pokud hledáte něco vážnějšího, určitě po něm sáhněte.

Cervenapanda
12.07.2024 5 z 5

Dítě prachu by si měl přečíst každý! V tomto živém a emotivním historickém příběhu s dvojí časovou osou se zblízka podíváte na to, co se stalo během vietnamské války, a na její následky po letech. Na tuto knihu nezapomenu a vy na ni určitě také nezapomenete pokud si ji pořídíte.

Luccinda
02.07.2024 5 z 5

Předchozí autorčina kniha Hory zpívají si mě naprosto získala, a to nejenom svým poutavým příběhem, který byl plný těžkých životních osudů, ale také tím, kolik mi toho prozradila o historii Vietnamu. A z té autorka čerpá i pro svůj druhý román Dítě prachu. Hlavním tématem jsou váleční sirotci - děti amerických vojáků a vietnamských žen, které se narodily během války ve Vietnamu a často končily opuštěné v sirotčincích.

Příběh je rozdělený do několika dějových linií, začíná v roce 1969 a pokračuje až do současnosti. Kapitoly jsou vyprávěné střídavě z pohledu válečného sirotka Phonga, sester Trang a Quynh a bývalého amerického vojáka Dana. Jejich životy, poznamenané válkou, se různě proplétají, a každý z nich ukazuje jinou tvář této kruté doby.

Bylo to zkrátka úžasné čtení. Dítě prachu se mi líbilo úplně stejně jako Hory zpívají a jsem si jistá, že se tato kniha opět dostane na můj seznam top knih za tento rok.

Eva745
02.07.2024 5 z 5

Velice krásný a bolestný příběh. Obě autorčiny knihy se mi moc líbily.

Katka2382
29.06.2024 3 z 5

Je to pěkný příběh, ale přeci jen se mi předešlá kniha líbila mnohem víc.

stesti.s.knihou
27.06.2024 5 z 5

V knize Hory zpívají nasadila autorka laťku velmi vysoko, proto jsem byla zvědavá, jak se s tím popasuje v knize Dítě prachu. A zvládla to bravurně!
Kniha je tvořena dvěma hlavními dějovými linkami: osudem dvou vietnamských sester, které během války ve Vietnamu sloužily jako společnice amerických vojáků, a osudem Phonga, syna afroamerického vojáka a vietnamské ženy, který se snaží dostat sebe a svou rodinu do Ameriky. Během války se narodilo spoustu dětí právě americkým vojákům a vietnamským ženám; tyto děti často končily v sirotčincích a neznaly svůj původ. Dítě prachu nám přináší pohled nejen na ženy pracující jako společnice, ale také na vietnamsko-americké děti, které se po dosažení dospělosti snažily vypátrat své americké otce a díky tomu se dostat do Ameriky.
Příběhy jsou to bolavé, plné životních křivd a ztrát, zároveň ale také naděje. Přesně touto kombinací autorka nešetřila ve své předchozí knize a mám velkou radost, že i v novince Dítě prachu v tomto trendu pokračovala. Obecně mám totiž ráda, když mohu číst opravdu těžké téma, na které je však nahlíženo se špetkou naděje a celý děj díky tomu nevyzní pouze negativně.
O knize už nebudu prozrazovat více, myslím, že čím méně toho budete vědět, tím lépe. Nejdůležitější informace pro vás je, že kniha rozhodně stojí za přečtení!

Knižní střípky
27.06.2024 5 z 5

Krásný příběh, skvělá a důležitá kniha, kterou rozhodně doporučuji si přečíst. A pokud jste náhodou nečetli autorčinu předchozí knihu HORY ZPÍVAJÍ, tak to honem napravte .

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků

LucaEx.
26.06.2024 5 z 5

Moje druhá kniha od autorky a opět skvělé čtení.
Potom, co jsem přečetla Hory zpívají pro mě už nebyly tolik překvapivé hrůzy války ve Vietnamu. Díky ní jsem měla větší představu o celém tom hrůzném válečném konfliktu a to, jaký obrovský dopad to mělo na tamní nevinné civilní obyvatelstvo.
Tentokrát se autorka věnuje jinému důsledku války, než je bída, hladomor a smrt vojáků. Nastiňuje nám krutý osud “válečných dětí. Dětí, které se narodily z prchlivých vztahů většinou velmi mladých a naivních vietnamských děvčat a amerických vojáků, žijících za války ve Vietnamu. Protože většinou tyto děti nikdo nechtěl. Jejich matky neměly jak se o ně postarat, samy byly ještě dětmi a obrovská hanba před jejich rodinami je hnala do sirotčinců, kde děti nechávaly. A děti se musely protloukat životem samy, mnohdy na hraně života a smrti, vyřazeni ze společnosti. Protože vypadaly jinak. A každému vietnamcovi bylo po válce na první pohled jasné, kdo jsou jejich rodiče.
Děti prachu - nechtěné, ale bojující o přežití.
Skvělý román, který moc doporučuji.
Styl autorky mě opět vtáhl do čtení a o krůček mi opět rozšířil obzory o tomto vzdáleném koutě světa.

Šánka
23.06.2024 5 z 5

Dítě prachu je má první kniha od vietnamské autorky a pro mne nečekaně krásné čtenářské překvapení. Anotace nás docela podrobně seznámí s postavami tohoto románu a když jsem se po pár stránkách začetla, věděla jsem, že si mě jejich životní osudy naprosto získaly.
Příběh dětí prachu, dětí, které se narodily ze vztahů amerických vojáků a vietnamských žen je vyprávěný z několika pohledů ve dvou časových linkách. Válka přinesla utrpení, ztráty a traumata na obou stranách. I po dalších desetiletích se s nimi hlavní postavy musí srovnat, pokusit se odpustit a žít dál.
Já si asi jméno autorky nezapamatuji, její jméno dobře nepřečtu, ale její příběh si pamatovat a vřele doporučovat budu.

Klímuška
20.06.2024 5 z 5

V roce 1969 se sestry Trang a Quynh rozhodnou odejít z rodné vesnice za prací do Saigonu, aby pomohly rodičům splatit dluhy. Pracují v baru, kde flirtují s americkými vojáky (a i něco víc) a snaží se je přimět co nejvíc utrácet. Trang se zamiluje do pilota vrtulníku, otěhotní a její milý se vrací sám do Ameriky.

V roce 2016 se Phong, syn afroamerického vojáka a Vietnamky, marně pokouší dostat svou rodinu do Ameriky. Jako syn nepřítele "dítě prachu"si nežije moc dobře.

Dan se po více než čtyřiceti letech vrací společně s manželkou Lindou do Vietnamu. Chce si zahojit staré rány
a vyřešit tajemství z minulosti.
Cesta Phonga a Dana se protne a jejich setkání bude osudové.

Novou autorčinu knihu jsem si prostě musela přečíst, protože její Hory zpívají mě dostala. Jinak tomu nebylo ani tentokrát.
Bolestivá minulost Vietnamu opět dokázala zasáhnout do srdce.
Společně s postavami prožíváte emoce ve válečné době, které se však dokáží promítnout i v budoucnosti.
I po tolika letech přežívá hrůza války, neuvěřitelné, že stále jsou ve Vietnamu devastující následky Agenta Orange.
Kolik si ho v sobě odvezli domů američtí vojáci? Tolik zničených životů.
Rozhodně doporučuji. Tohle se vám zaryje do srdce.

Knihozrousenka
12.06.2024 4 z 5

E-kniha
Moje prvotina od autorky. O válce ve Vietnamu mám jen běžné znalosti, Vietnam samotný je pro mě nekonečně vzdálený. Příběh je poutavý, místy drsný, pak zase smutný, je o lidských osudech, ne o válce jako takové. Je docela šokující, jaké hrůzy se ještě poměrně nedávno ve Vietnamu děly. Do politiky se nořit nebudu, každopádně si myslim, že komouši to neměli vyhrát. Určitě půjdu do další knihy autorky (jen vietnamštiny by mohlo být méně, stejně to nepřečtu).

nada3314
06.06.2024 5 z 5

LUXUSNÍ ZÁLEŽITOST!

DÍTĚ PRACHU je má druhá přečtená kniha od autorky. Nedávno jsem četla - HORY ZPÍVAJÍ a byla jsem hodně nadšená. DÍTĚ PRACHU však předčilo všechny mé očekávání, vůbec jsem nečekala, že mě tohle tak semele a budu hltat každou stránku. Autorka má neskutečný dar, její knihy jsou tak smutné, bolestné, ale přesto tak krásné. Umí dokonale popsat hrůzy, které se odehrávali během války ve Vietnamu, tak že i přes svírající pocit, který mě při celém čtení provázel, jsem prostě musela číst dál.

Příběh je vyprávěn 3 postavami. Nedokážu říct, která mě bavila víc. Tak Vám je tady aspoň trochu přiblížím:

Kim – která po vyslechnutí své kamarádky, přehodnotila svůj život a vidina velkých peněz ji přesvědčila, aby i s mladší sestrou opustila malou rodnou vesnici. Největší impuls, který mněla byla vidina pomoci své rodině z velkých dluhů, vydala se tak pracovat do velkého města Saigon. Matce a nemocnému otci řekla, že budou pracovat v kanceláři, ale pravda byla jiná.

Phong – sirotek, který se rozhodl, že za každou cenu najde své rodiče, aby měl důkaz, že je dítě amerického vojáka a dostal se tak snáze do Ameriky. Nechtěl žít ve Vietnamu, ve Vietnamu nebyl nic, i když byl šikovný, tak ho nikdo nebral a rasistické útoky byly na denním pořádku.

Dan – veterán z Vietnamu se i se svou manželkou vrací po 40 letech do Ho Či Minova Města. Myslel, že by se tímto návratem mohl zbavit posttraumatické stresové poruchy, která ho trápila celý život po příletu z války. Jeho život nebyl kvalitní a tak s tím chtěl něco udělat a myslel si, že toto je ta nejlepší volba. Manželka Linda byla hlavním strůjcem tohoto výletu a Dan teda kývl a věřil, že by mohl najít i něco víc.

Uff, krásné to bylo. Moc doporučuji.