Divá Bára
Božena Němcová
Popis knihy zde zatím bohužel není...
Na svou dobu obdivuhodné dílko. Psát o dívce, která byla jiná než ostatní určitě nebylo jednoduché. Společnost jen nerada přijímá ty, kteří jsou jiní. Ať už důvodem jejich jinakosti je cokoliv. I dnes tomu není jinak. V tom vidím nadčasovost povídky a prozíravost její autorky.
Kniha se mi líbí, stejně jako filmové zpracování s Vlastou Fialovou v hlavní roli.
Díky čtenářské výzvě se vracím ke knihám ze školních let.
Knížka se mi líbila v mládí a patří k mým oblíbeným dodnes. S ohledem na dobu vzniku byla odvážná nejen hrdinka, ale také její autorka.
Lidé nemají rádi osobnosti, co se vymykají (pokud to není něčím tak obecně přijatelným jako třeba výjimečnou krásou, hodnou obdivu, která zapadá do momentálních ideálních měřítek). Povídka Němcové o statečné Báře, vesnické, hodné dívce, která je neoblíbená jenom proto, že je jenom trošičku jiná než ostatní, je jedna z mých nejoblíbenějších. Stačí vypadat nebo se chovat jinak než jiní (třeba jen nevěřit nemoudrým pověrám, na které se v té době věří nebo nemít zrovna ideální výchovu bez dobrého ženského vzoru) a už je to důvod k nelásce, drbům a pomluvám a stranění se té druhé, té jinačí, která nezapadá do předepsaných norem, i když své nesporné kvality má.
Škoda, že tolik lidí umí odsoudit předsudky nebo jen strach z neobvyklého v literárních útvarech všeho druhu, pak zaklapnou knížku a v osobním životě jako by najednou na všechnu empatii zapomněli. Je dobře, že podobné knížky vznikají, ale obávám se, že Divé Báry ať už s dobrým nebo špatným koncem se budou rodit dál, budou nadále odsuzovány a pokud nenajdou své dobré duše, zachránce, které je dokážou přijmout a pochopit, budou trpět bez ohledu na díla talentovaných autorů a jejich poselství dál. Nadčasová povídka o povrchnosti a zbrklým odsudkům. Čtivá, srozumitelná, jednoduchá, přesto k zamyšlení a neurčená jen k rychlé konzumaci a odložení.
Kdysi čteno povinně, nyní dobrovolně. Hezký příběh o odvážné a statečné dívce, která úplně nezapadá do představ tehdejší společnosti. Líbilo se mi i filmové zpracování s Vlastou Fialovou.
Nádherná klasika která nejde hodnotit jinak než plným počtem*
Příběh o přátelství, zášti, hlouposti některých lidí kteří berou odlišnost jiných jako něco ďábelského.... Ale také o odvaze a lásce....
Tuto knihu mám zděděnou po babičce už je na ní vidět opotřebení a kolikrát byla s láskou čtená.
Při čtení jsem s nostalgií vzpomínala jak jsem jí kdysi četla s babičkou poprvé...
Klasika. Na rozdíl od Babičky jsem četla opakovaně. Líbilo se mi i filmové zpracování. K Divé Báře jsem měla blízko. Její život mi přišel plný dobrodružství a určitě mi imponoval její vzdor a odvaha. Také se uměla zastat potřebných. Zkrátka se tak nějak vetřela mezi Rychlé Šípy a Vinnetoua a provázela mě dětstvím. Myslím, že se jí v té společnosti líbilo.
Moc pěkný příběh o statečné a nebojácné dívce Báře, ve své době přezdívaná divá. Skvěle natočený i film s Vlastou Fialovou
V televizi dávají nový seriál o Boženě Němcové a tak jsem se rozhodla,že si přečtu vše co od ní mám.Divá Bára je krásná povídka,při čtení se mi promítaly obrázky z filmu pro pamětníky.Oboje skvělé.
Sice jsem měl Boženu Němcovou jako povinou četbu, ale nečetl jsem jí. K tomu došlo až nyní a příběh byl sice krátký, ale za to nádherný. Poté jsem si zkoušel pustit film, ale ten mě ani trochu neoslovil. Tuto knihu doporučuji.
Dávno již tomu, co jsem poprvé četla tuto krátkou, milou povídku. Před lety jsem četla povinně, dnes dobrovolně. A možná právě pro tu svobodu to byl pro mě ještě krásnější zážitek.
Kdo by neznal divou Báru, co nezná strach a bázeň, ani když hrom bije a bouře nad údolím vztek svůj vylévá.
Věrná přítelkyně, která mě provází snad celý můj život. Občas se vracívá a dává mi na chvíli zapomenout na okolní uspěchaný svět.
Díky, Báro...
,,Jednomu svědčí karafiát, druhému růže, třetímu fiala. Každé kvítko najde svého obdivovatele. Každé má svoji krásu. Nesnižuj sebe, nepovyšuj mě."
P.S.: Nač člověk myslívá, o tom se mu snívá...
P.P.S.: Poněkud starobylý jazyk k této povídce patří a já si jej tentokráte užívala.
Tehdy divá, dnes obdivovaná. Svobodná duše, která nezná strach, nevěří pověrám, neuznává autority, které si sama nevybere, odvážná a tvrdohlavá. To prostě muselo tehdejší venkovany provokovat. Škoda jen, že stejně emancipovaný není i konec (byť happyend hrdince samozřejmě přeju). Ale to by tehdy byla provokace asi už moc velká.
Ta kniha je krásná.Umí popsat opravdové přátelství a lásku.Možná bych trošku lépe popsal proč Bára přežila noc na hřbitově. Ten film je krapet pozapomenutý.
Dobrá, čtivá klasika, i když povinná četba. Někdy si říkám, jak by tyhle klasické příběhy fungovaly, kdyby se přenesly do současné doby. Myslím, že Bára by jako akční hrdinka rozhodně obstála.
Tuto krátkou povídku považují vedle pohádek za nejlepší dílo BN. Prostředí, postavy, děj - vše je naprosto dokonalé.
krásná kniha nečekala jsem že někdy budu číst tento žánr ale moc se mi líbil děj a vše kolem určitě budu číst vickrát
Před několika lety jsem viděla film. Ke knize jsem se nikdy předtím nedostala, až teď. A mohu říct, že se mi líbila i kniha i film.
Kniha je velmi svižná, pěkně napsaná a máte ji přečteno za hodinku. Docela jsem se divila, že na tak krátkou knížku byl vůbec natočený film a ještě tak dobře. Opravdu, mohu jen doporučit.
Divá Bára se mi líbila, když jsem jí četla asi v patnácti letech, pak se mi líbil film z r. 1949 s Vlastou Fialovou, teď jsem si pustila na dobrou noc audioknihu. Dítě od polednice podstrčené se mi líbilo znova, jakkoli jazyk je trochu archaický... Vůbec mám Boženu Němcovou ráda, vždycky mne zajímaly ty řeči, že za ní její díla psal pan básník Jan Neruda! Zajímaly mne v tom, že pokud taková pomluva může vůbec vzniknout, svědčí to o vysoké kvalitě autorčiných děl!
Prakticky celou první polovinu povídky mi bylo hlavní hrdinky strašně líto a celé mi to přišlo zahalené v takovém smutném oparu, jak to bylo výborně popsáno. Byl jsem tak rád za další pozitivní pokračování, které se místy neslo i v humornějším duchu, a dobrý konec pro Báru. Tehdejší společnost a vesničané vykresleny dost dobře. Celkově ale stoprocentně nádherný příběh a povídka.
přátelství láska feminismus mezilidské vztahy vesnice české povídky romantismus (literatura) život na vesnici klasická literatura
1958 | V zámku a v podzámčí |
1942 | Divá Bára |
2021 | Babička |
2002 | Povídky |
1988 | Velká kniha pohádek |
Na dnešní dobu vlastně příliš jednoduchý příběh, ale ve své době zřejmě byl stejně dráždivý, jako postava Báry samotné. Užila jsem si ten kratičký příběh i archaický jazyk dosytosti.