Dívčí válka

Dívčí válka
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/346770/mid_divci-valka-slc-346770.jpg 4 37 37

Po smrti kněžny Libuše, která prosazovala rovnoprávnost mezi muži a ženami, se vše změní. V zemi vládne kníže Přemysl a u toho ženy nemají zastání. Vlasta, snoubenka ctihodného Ctirada, se marně snaží vést s knížetem rozumnou řeč. Když ji i její milý veřejně zostudí, plna hněvu a lítosti vyhlásí se svými věrnými válku mužům. Povede boj i její srdce?... celý text

Tazz1
04.07.2024 2 z 5

Po hromadě let jsem viděl v televizi Dívčí válku od Františka Ringo Čecha. Tohle se nikdy neomrzí. Pověst jako takovou asi taky každý zná. Šárka, Ctirad atd. Ale najednou jsem měl chuť si něco z tohoto "universa" přečíst. Vyskočilo na mě toto dílko, rozsahem spíše povídka jak kniha. Zpracováním se to rovněž blíží povídce jak románu. Situace a hovory by šlo lépe rozvést, kapitoly jsou zbytečně useklé. Celé to působí dost naivně ať už se jedná o milostné nebo bojové scény. Věřím, že třeba takový Kotleta by to dokázal pojmout úplně jinak. Je to takové historické YA. Také to jak postavy mluví. To je moderní mluva nacpaná do staroslověnštiny. To přímo trhá oči. No a že to s pověstí má společné snad jen některá jména a námět, o tom snad už ani nemá cenu mluvit. Nechci jen hanit, nečte se to až tak špatně a své čtenáře, či spíše čtenářky si to určitě najde.

Sisi11
17.06.2024 5 z 5

K tomu, aby se lidi sešli na rozcestí a vykročili tou stejnou cestou, je někdy třeba udělat hodně odboček a ujít kus cesty sám.

Hezký a příjemný romantický příběh :) čtení na jedno krásné proválené odpoledne.

Bell@
12.02.2024 3 z 5

Knížka se velmi dobře a rychle četla.

Carol1122
02.05.2023 3 z 5

Milý historický román nebo spíše povídka:)

Kakho-Oto
11.11.2021 3 z 5

Kniha se čte velmi dobře, avšak první román od Ciprové, který jsem přečetl (S cejchem ďábla) se mi líbil podstatně více. Autorka napsala svou představu o průběhu bájné dívčí války, k níž samozřejmě nikdy nedošlo.

cecetka
04.10.2020 3 z 5

Takova hezka pohadka na dobrou noc.
Prijemne napsane, opravdu dobre se to cetlo.

sgjoli
21.05.2020 4 z 5

Velmi svižné a dynamicky napsané vyprávění o Vlastě, Ctiradovi a o tom, kterak k tomu došlo, že se dívky a ženy postavily mužům v boji za svá práva. Knihu jsem si užila, byla napsaná velmi příjemným jazykem a stylem, který mi sedl do noty. Asi úplně neumím popsat, co přesně mi chybělo, abych dala plné hodnocení. Nicméně autorka tuto tématiku rozhodně zpracovala velmi obstojně a velmi sympatickou a přístupnou formou, která má šanci oslovit širší čtenářské publikum. U knihy jsem si příjemně odpočinula a také jsem cítila příjemné napětí, jak jsem fandila ženským v jejich snažení. Konec mne trochu překvapil - ten jeden určitý zvrat na konci jsem nečekala, takže za to palec nahoru. Asi jsem ten příběh o dívčí válce neznala dosud tak detailně, že mi ten konečný zvrat doteď unikal. Každopádně mohu doporučit.

Terisek99
08.10.2019 5 z 5

Moje první kniha od této autorky. Krásná knížka. Přečtená za jedno odpoledne při odpolední kávě. Nedokázala jsem se odtrhnout =D

Le Chat
02.03.2019 5 z 5

Knížku jsem si opravdu užila, takže za mne 5 hvězdiček. :-)

daza.dt
02.11.2018 2 z 5

No co napsat - pro mě zklamání, ale dočetla jsem. A už nikdy více.

ivana02
26.10.2018 4 z 5

Pověst o dívčí válce, tentokrát trošku jiná, než jsem jí znala. Lehké, jednoduché a přitom zajímavé čtení. Mohla být klidně delší, abych si ji více užila. Určitě si přečtu i další autorčiny knihy, je to přijemné osvěžení, občas si vzít do ruky ženský román a ještě z českého historického prostředí.

alnahu
01.11.2017 4 z 5

Po smrti kněžny Libuše ,která bojovala za rovnoprávnost mezi muži a ženami se vše změnilo. Na hradě Blížejov po smrti otce, matky a bratra Luky vládla Vlasta, která chtěl pokračovat v šlépějích Libuše ,což ji chtěl znemožnit kníže Přemysl ale i její nastávající Ctibor. Vlasta se s děvčaty zabydlela na hradě Děvín a odtud podnikala výpravy proti mužům. Zajímavá kniha z historie ,dobře se četla.

milunka21
31.08.2017 5 z 5

Další skvělý historický román od autorky. Rozhodně doporučuji. :-)

broskev28
23.08.2017 3 z 5

Knížka mě mile překvapila - příběh sice nekopíruje zřejmě nejznámější verzi dívčí války, ale historická správnost Kosmova vylíčení je sporná. Autorka napsala knihu tak, aby byla čtivá a pochopitelná dnešním čtenářům (či spíše čtenářkám) a myslím, že se jí to docela povedlo. Přinejmenším Ctirad si zaslouží můj obdiv . . .