Dívka, která kopla do vosího hnízda
Stieg Larsson
Milénium / Millennium série
Lisbeth Salanderová plánuje pomstu. Chce se pomstít lidem, kteří se ji pokusili zabít, a také vládním institucím, které jí téměř zničily život. Ale nebude to mít jednoduché. Poté, co ji kulka zasáhla do hlavy, leží pod přísným dohledem na jednotce intenzivní péče. Pokud se uzdraví, bude souzena za tři vraždy a jeden pokus o vraždu. Ale i v nemocnici, přestože je v kritickém stavu, musí být stále ve střehu. Je tu totiž ještě jeden pacient - Alexander Zalaščenko...Mikael Blomkvist se rozhodne, že nenechá Lisbeth v rukou státní spravedlnosti. Lisbeth bude muset s jeho pomocí dokázat svou nevinu a také upozornit na zkorumpované politiky, kteří dopustili, aby se bezbranní lidé stali oběťmi zneužívání a násilí. Salanderová, bývalá oběť, je připravena úder vrátit. Kniha získala v roce 2008 ocenění The Glass Key za nejlepší dílo severské kriminální literatury. Na motivy této knihy, stejně jako předchozích dílů, vznikl celovečerní film v produkci agentury Yellow Bird. Film už zhlédly asi dva milionů diváků ve Švédsku, Norsku, Dánsku, Finsku a Španělsku. Připravuje se premiéra filmu v Kanadě, Estonsku, Řecku, Itálii, Francii, Německu, Švýcarsku, Rakousku a České republice.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2015 , HostOriginální název:
Luftslotter som sprängdes, 2007
Třetí díl Milénia se mi opět hodně líbil. Závěrečný soud s Lisbeth a Annikou byl famózní! Strašná škoda, že už se žádné další knížky od Stiega Larssona nedočkáme :-(
Druhý a třetí díl trilogie Milénium musím hodnotit jako celek. V kontextu celé série totiž patří k sobě a první díl slouží spíše jako takový obsáhlý prolog, který na scénu vrhá nejdůležitější postavy, jejich zázemí a vzájemné vztahy. A pokud Muži kteří nenávidí ženy slouží jako předvoj následujícím dvěma knihám, tak Dívka, která si hrála s ohněm zase slouží jako prolog Dívce, která kopla do vosího hnízda. Po napínavé mysteriozní detektivce z prvního dílu se Larsson pořádně rozjel a Lisbeth s Mikaelem vyslal vstříc konspiračnímu spiknutí, za které by se nemusel stydět ani leckterý nevyléčitelný paranoik. Larsson postupuje s chirurgickou přesností a neúnavně spřádá síť různorodých motivů skrz hodně různorodé postavy. Právě postavy jsou možná největší slabinou celé trilogie, zvlášť proto, že pořádné prohloubení se dostane jen postavám hrajícím důležitou roli v první knize. Ve dvou dalších už na to prostě není čas, postavy slouží hlavně jen ke zprostředkování informací a co se týče psychologie jsou dost černobílé. Jejich psychologický profil pak kromě jednání dotvářejí spíše názory jiných postav, což ale vzhledem ke stylu knihy nijak zásadně nevadí. I přes neskutečnou rozsáhlost se obě závěrečné knihy čtou doslova jedním dechem a na posledních (stovkách) stran závěrečného dílu čtenář cítí až fyzickou touhu po vědění, jak to celé dopadne. Larssonovi se zkrátka podařilo stvořit neuvěřitelně rozsáhlou komplikovanou detektivní nestvůru, která je ale napsaná takovým stylem, že jí musí pochopit snad každý. Kdybych měl hodnotit oba díly (potažmo všechny tři) dohromady, bylo by to jednoznačně za plný počet. Samostatně je ale druhá kniha, která hlavně pokládá základy epickému vyvrcholení, o něco slabší a zdánlivě až moc "přemotivovaná" a založená na náhodě. Jako celek je to ale neprůstřelné.
Řekla bych, že trochu lepší než dvojka, ale nic moc. Po prvním dílu jsem se těšila na další, ale už to nebylo ono. Ve trojce se aspoň něco dělo. Vím jistě, že znovu to číst nebudu
Paráda! Musím před Larssonem smeknout! Hodnotím knihu jako celek a jako celek to je dokonale propracované dílo, které dostalo čestné místo v mé knihovně.
"Dívka, která 600 stránek sebelítostivě čuměla do zdi, aneb Nic se nestane". Podtitul "Vůbec nic". Larsson to dokázal: musela jsem se přemlouvat, abych to utrpení neukončila vývrtkou do oka, a dokonce se mi tváří tvář nekonečným kecům začalo stýskat po předchozích komoušských přednáškách a misandrických vymašťovnách. Aspoň že Larsson, pardon Blomkvist, je furt stejně široce vyhledávaný hřebec.
První půlka byla pro mě dost náročná - politické drama není mým šálkem čaje, nicméně druhou část jsem musel dočíst na jeden zátah, protože celý příběh neskutečně gradoval. Epické zakončení! PS: škoda, že se nedočkáme povolení dopsání čtvrtého dílu.
Pokud by se mě někdo zeptal jako ve škole, abych seřadila tyto tři knížky podle toho jak se mi líbily, tak bych měla problém. Nicméně dějová linka z nemocnice a závěrečná linka u soudu, jsou opravdu povedené a utkvěli z knihy nejvíce.
knížky super, film dobrý, pokud jste nečetli knihy. Po knize (jako ve většině případů) jsou spíše zklamáním. I když tentokrát ne tak velkým...
nejsem si ani jistá, jestli si mi líbila tak jako předchozí dva díly...na mě tam bylo zbytečně moc postav, místy jsem se v tom až ztrácela, četla jsem to jakoby už z povinnost, abych dokončila celou sérii
Celé Milénium se mi moc líbilo - drsné, ale přesto inteligentní a ne tak brutální jako jiné severské detektivky. Přesto musím napsat, že tento díl se mi zdál nejslabší z celé trilogie.
zfilmováno krimi psychopatologie švédské detektivky poslední kniha autora psychopati, sociopati napětí a spádAutorovy další knížky
2008 | Muži, kteří nenávidí ženy |
2009 | Dívka, která si hrála s ohněm |
2010 | Dívka, která kopla do vosího hnízda |
2010 | Milénium 1–3 (box) |
Všechny tři díla jsou plná překvapení a napětí. V posledním díle to pěkně vybuchne, škoda jen že je to zase až ke konci knihy.