Dívka, která si hrála s ohněm přehled
Stieg Larsson
Milénium / Millennium série
Druhý díl trilogie Milénium odkrývá minulý a současný život Lisbeth Salanderové, tajemné punkerky a hackerky, kterou čtenáři znají již z prvního dílu Muži, kteří nenávidí ženy. Dva novináři časopisu Milénium jsou zavražděni krátce před publikováním článku o dětské prostituci, korupci a obchodu s bílým masem. Na zbrani nalezené na místě činu se najdou otisky Salanderové a její poručník je brzy nalezen mrtvý. Policie po údajné pachatelce zahájí celostátní pátrání podporované mediální kampaní, ve které se vytahují na světlo skandální informace o její potenciální nebezpečnosti a problematické minulosti. Mikael Blomkvist je však přesvědčen o její nevině... Trilogie Milénium nové hvězdy švédské kriminální literatury Stiega Larssona sklidila ihned po svém vydání mimořádný úspěch u čtenářů i kritiky. Podle žebříčku patnácti celosvětově nejprodávanějších titulů za rok 2008, který jako každý leden sestavil newyorský měsíčník Publishing Trends, se Stieg Larsson s prvním dílem své trilogie umístil na třetí příčce, druhým na devátém a třetím na desátém místě, a stal se tak celkově nejúspěšnějším autorem žebříčku... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2009 , HostOriginální název:
Flickan som lekte med elden, 2006
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dívka, která si hrála s ohněm. Přihlašte se a napište ho.
Tento díl možná není tak svižný jako ten první, ale svůj spád to má. Vysvětluje a navazuje na některé otevřené linky z prvního dílu, události kolem Lisbeth a Mikaela to opět živě táhnou a nenechají čtenáře vydechnout, dokud nedočte poslední stránku.
Napínavá, čtivá kniha. Čtenáře mrazí při čtení a nemůže se od knihy odtrhnout. Těším se na třetí díl.
Připravované knižní novinky (17. - 23. 8.)
15.08.2015
Pokračování Milénia vyjde v srpnu
18.04.2015
„Byl to okamžik, kdy člověk musel buď vyhrát, nebo zmizet.“
„Schopnost bez sentimentu odejít ze situace, kterou bys nedokázal zvládnout. To je základní pravidlo přežití.“
„Pokud je něco naprosto ztracené tak pro to nehni ani malíčkem“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Ocenění knihy (2)
2009 -
Goodreads Choice Awards
(Best Mystery & Thriller)
2006 -
Bästa svenska kriminalroman
Zfilmováno
Dívka, která si hrála s ohněm (2002)
Kniha Dívka, která si hrála s ohněm v seznamech
v Přečtených | 10 130x |
v Knihotéce | 2 143x |
v Chystám se číst | 1 046x |
vraždy detektivní a krimi romány zfilmováno hackeři psychické problémy mezilidské vztahy krimi psychologické thrillery švédské detektivky dobro a zlo světová literatura napětí a spádAutorovy další knížky
2008 | Muži, kteří nenávidí ženy |
2009 | Dívka, která si hrála s ohněm |
2010 | Dívka, která kopla do vosího hnízda |
2010 | Milénium 1–3 (box) |
Jinak pojatá kniha než první díl, přesto zajímavá a napínavá.
Prvních sto padesát stránek se trošku přešlapuje. Lisbeth dostává mnohem více prostoru. Neřeší se nic zásadnějšího ale popisují se dozvuky minulého finále a toho, jak se jednotlivý aktéři se vším vypořádají. Pak přijde ohromný zvrat, který nakopne knihu. Rozjede se skutečné vyšetřování. Přibyde velké množství postav, ale naštěstí v tom nevznikne úplný chaos. Moc se líbí postupné dávkování jednotlivých střípků celkové skládačky. To je pro mě největší a zásadní klad celé knihy. Opět se zbytečně nepřehání. Má to hlavu a patu. Postavy reagují tak, jak bych od nich očekával. Lisbeth se stává tou zásadní postavou. Svou prostor ale dostane i Mikael.
Problém mám se samotným vyústěním. Je docela zkratkovité a vlastně ani nic nevyřeší a skutečné finále přijde až v další knize, která navazuje okamžitě na konec druhé dílu. Pokus o vybudování napětí nezapůsobil a spíš mě otrávil. Přesto, stejně jako u první knihy, jsem po přečtení celkově více než spokojený. Samotný děj je parádní a jeho dávkování mě moc baví . Opět krásných 80%.