Dívka, která se dotkla nebe
Luca Di Fulvio
Tři navzájem propletené osudy v dramatické době vzniku prvního židovského ghetta v Evropě. Neodolatelný příběh o lásce a smrti, přátelství, nenávisti a odpuštění, i o naplnění životních snů. O tom, jak se mladý pouliční zlodějíček, který strávil dětství v pekle, změnil v neohroženého ochránce svobody. Jak se z židovského šarlatána stal uznávaný lékař. A z děvčete bez budoucnosti vlivná módní návrhářka. Odpověď se skrývá v Benátkách na počátku 16. století. Neboť v tamním labyrintu uliček a kanálů nejtajemnější laguny Evropy, se rozvíjí fascinující panorama života…... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2014 , Knižní klubOriginální název:
La Ragazza Che Toccava Il Cielo, 2013
Tato kniha se mě zdála ze všech čtyř co jsem četla nejslabší.Ale neznamená to ,že by byla špatná.
Chvilku po dočtení mám pocit, že jsem četla tři různé romány. Jeden o chudinské čtvrti v Benátkách, druhý o nelibosti k židům a třetí o chlapci, který se rozhodl změnit svůj osud. Všechny postavy a dějové linky se nakonec propojí a utvoří smysluplný obraz. Chvilkami mi přišlo, že jsou některé scény nadbytečné, ale v konečném důsledku jsme díky nim dostali ucelenější informace o každé postavě. Nejvíce mě zaujal Scarabello a líčení atmosféry v Benátkách. Uličky kolem Rialta se za těch 500 let sice změnily, ale davy lidí jsou tam pořád stejné :)
Za propracovanost příběhu a jistou lehkost, která se nese přes všech více než 600 stran, dávám 4 hvězdičky.
Docela hezké čtení na odreagování, ale nic moc pro mně. Knihu jsem bohužel ani nedočetla. Za půlkou se mi to už zdálo nudné, utahané..
Je to v podstatě klasický román pro ženy, ale pěkně napsaný, hodně napínavý, zhruba od poloviny jsem se od něj nemohla odtrhnout, abych se konečně dozvěděla, jak to dopadne.
Nádherný název knihy, krásná obálka a nádherná kniha. Kniha Dívka, která se dotkla nebe mi naprosto vyrazila dech příjemným způsobem. Tak poutavě psaný historický román jsem už dloho nečetl. Ani chvíli jsem se nenudil, naopak příběh mě naprosto pohltil. Román nás zavádí do Říma a do Benátek v roce 1516. Autor naprosto brilantně propojil osudy snad 10 hlavních postav. Takže, ať už čtete příběh doktora Isacca di Negroponteho, který se stará o nemocné, či Mercuria, podvodníka se vším všudy, který je zamilovaný do Giuditty di Negroponte, nebo ať čtete o chudině dané doby, se kterou se život opravdu nemazlil, máte pocit, že se ocitáte opravdu v 16. století. Kniha je plná zvratů, neustále se něco děje a každému zde jde o život. Je zde také vyobrazena část inkvizice, kde je vidět, jakou moc tenkrát nad životem měla římskokatolická církev. Román mi poskytnul vše, co jsem si mohl přát. Lásku, nenávist, žárlivost, život podsvětí a chudiny dané doby, přátelství, lékařství té doby, ale i strach a bezmoc, to vše jsem prožíval s hlavními postavami a napjatě jsem četl dále, abych se dozvěděl, jak to nakonec se všemi dopadne. Máte-li jen trochu romantickou duši, tato kniha je pro vás jako dělaná. Ač se jedná o rozsáhlý román, nejsou zde prakticky hluchá místa, kniha je plná zvratů. Nechám ten příběh v sobě ještě doznít, dávám plný počet hvězd a knihu doporučuji všem romantickým duším.
Fantastická kniha. Rozjezd vlažný, ale pak jsem se nemohla odtrhnout. Už mám další knihu tohoto autora a nemohu se dočkat.
Bylo to celkem fajn čtení, takové odpočinkové....sice ten žid z Říma, který se změnil z původního mírného beránka na krvelačné monstrum, tak to jsem autorovi nebaštila :) jinak celkem čtivá pohádka
Poměrně vlažný rozjezd....až jsem si říkala ,že to nebyla šťastná moje ruka při výběru. Jenže pak se to začalo pomalu rozjíždět. Charakteristika postav....nevím kdo mi byl nejsympatičtější. Oni prostě měli všichni něco strašně špatného a něco, co to špatné vyvažovalo. Nenechte se otrávit začátkem. Netrvá to dlouho a nebudete vědět kdy přestat.
Z téhle knihy mám velmi rozpolcené dojmy. Do 3/4 to je fantastické čtení. Má to příběh, dokonce několik hlavních postav, které jsou povahově zcela odlišné. Do toho i několik zajímavých vedlejších postav, takže se pořád něco děje. K tomu spousta dobových reálií. Ale i technické zajímavosti. Např. popis stavby lodi za 24 hod. Zkrátka 5* nestačí. Pak ale autor do toho nasype metrák cukru a je z toho happy-end, za který by se nemusela stydět ani Steelová. Brrrr.
Kniha je napsaná vcelku dobře a myslím si,že i atmosféra Benátek té doby byla asi vykreslena docela reálně. Ale jinak mi to chvílema přišlo takové až příliš pohádkové. ale na druhou stranu já mám pohádky vlastně ráda,tak proč ne.
Musím souhlasit s komentářem níže. Je škoda, že kniha je trošičku postavově chaotická, začátek spíše nudný, ten bych klidně osekal, ale pak to je už vše na nejlepší cestě k úspěchu.
Příběh je zajímavý a pěkný. Intriky, láska, napětí, bezmoc. Je v něm snad vše, co by dobrý román měl mít.
Za přečtení ale stojí, přestože ji nedovedu dát více než 3 hvězdičky, tedy spíše průměr.
Moc příjemné čtení, první kniha od autora.
Ze začátku mi trvalo se naladit na jazyk a na styl, před vidinou, kolik stran mi chybí, jsem se bála, že to bude trápení. Ale konal se opak! Kniha byla super, příběhy hrdinů strhující a moc jsem jim fandila!
Uff... to byla pořádná porce stran. Půjčila jsem si těsně než se zavřeli knihovny a spolehlivě mi zaplácla velkou část období. Na knihu jsem se docela těšila, ale při čtení jsem si říkala, že to není to pravé pro mě. První část byla zdlouhavá. Druhá už byla o něco lepší a třetí byla svižná a hrozně rychle utekla. Po celou dobu jsem měla chaos v postavách, takže to mě trochu při čtení rušilo, ale jinak shledávám knihu jako povedenou.
Moje první kniha, kterou jsem četla od tohoto autora. Na začátku mi trvalo se začíst, ale pak to nabralo ten správný spád. Děj se mi líbil. Styl psaní také. Proto dávám ⭐⭐⭐⭐⭐.
No páni...úžasná kniha.Příběhy hlavních hrdinů mě úplně pohltily,moc jsem jim fandila:-).Bylo to napínavé,dojemné,kruté i zamilované. DOPORUČUJI!
Kniha se da cist, ale co do obsahu a literarni urovne mne neprijde nikterak strhujici... Nevim, zda vyhledam dalsi od autora, i kdyz mi jej kamaradka nabizi.
láska 16. století italská literatura židovská ghetta tragédie Benátky historické romány romance
2016 | Dítě, které v noci našlo slunce |
2015 | Chlapec, který rozdával sny |
2014 | Dívka, která se dotkla nebe |
2019 | Sen, který se naplnil |
2021 | Všechny touhy vedou do Říma |
Tento knižní příběh nás nejenom odmění dojemným závěrem, ale i velice pěkným popisem míst, zvyklostech tehdejších Benátek a jejich, nejenom jejich obyvatel. Za sebe hodnotím jako velice povedený, historický román.