Dívka s vášní pro indigo
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/554415/bmid_divka-s-vasni-pro-indigo.jpg 5 104 104

Barvou naděje není zelená, nýbrž indigově modrá. A s obrovskou odvahou i černá. Vložil velkou důvěru do jejích schopností, protože se mu vnitřně tolik podobá, i když tohle ve své ctižádosti dost možná přehnal. Elize Lucasové je v roce 1739 pouhých šestnáct, když ji otec pověří správou trojice rodinných plantáží v Jižní Karolíně – doposud stále zámořské kolonii britského krále Jiřího II. Poté si pan plukovník odpluje do bitev za slávu Koruny a jeho starší dcera zůstane na celé hospodářství sama. Její hystericky kvokavá matka by se nejradši vrátila na londýnské bály a mladší sestřička je zatím poděs, tudíž hrozí, že dámské osazenstvo farmy přijde o všechno. Jenže to neznáte Elizu! Vášnivá botanička se dá přičinlivě do díla, a sotva zjistí, jaké sumy Evropa platí za indigové barvivo, usoudí, že právě jeho produkce skýtá Lucasovým naději na záchranu. Zase sama. Sousedi považují její plán za bláhovost, v pěstování západoafrické rostliny se nikdo z bělochů nevyzná a vzpurná černošská otrokyně se s ní o taje výroby úchvatně modré barvy odmítá podělit. V rasovém kotli už to beztak bublá. Hrdinka zjišťuje, že jejími spojenci v bitvě se správci hypotéky a hamižnými konkurenty jsou jen stárnoucí zahradník ze sousedství, šťastně ženatý právník z města a odtažitý černošský mládenec, s nímž dívka uzavře neslýchanou dohodu. On ji naučí indigo zpracovávat a ona jeho lid – navzdory tehdejším striktním zákonům – naučí číst. Podmanivý historický román přináší zpověď výjimečné mladé dámy, která předběhla dobu a zásadně přispěla k osamostatnění USA. Zabývá se nejen bezprávím panujícím na tehdejším Jihu, ale i citovým životem „matky-zakladatelky“ svobodné Karolíny. Životem provázeným patriarchální nadřazeností, intrikami, zakázaným vztahem – a především kuráží odmítnout zdánlivě neměnný řád.... celý text

Toto vydání knihy ještě není v prodeji. Má být od 31.01.2025
Literatura světová Historické romány
Bude vydáno: audiokniha , OneHotBook

Indigo Girl, 2017

Interpreti: Igor Bareš , Tereza Císařová

Lenča111
11.01.2025 5 z 5

Příběh houževnaté mladé ženy, který byl napsán podle historicky doložené osobnosti, jsem přečetla jedním dechem. Nechybí v něm láska, přátelství, ale i zrada a síla postavit se mužům i neúspěchům. Postavení žen v 18. století bylo velmi složité, neboť to byli právě muži, kteří rozhodovali za své manželky.

Boby17
09.01.2025 4.5 z 5

Zajímavá kniha o skutečné postavě, mladé emancipované ženě. Celou svou osobností s pevnou vůlí a zásadami se úspěšně postavila době, společenským konvencím, právnímu systému i otrokářským excesům. Jakkoliv pro mě řeči kolem vdávání byly chvílemi až trochu přes čáru, chápu, že neprovdaná žena byla v té době prakticky bez šance na plnohodnotný život. Kromě pěkného příběhu je potěšitelné, že knížka splňuje i 16. úkol ČV 2025 (obálka s fialovou barvou).

lencin
26.12.2024 4 z 5

(SPOILER) Pěkný a čtivý příběh o dívce Elisabeth, odehrává se v Jižní Karolíně mezi lety 1739 a 1744. V hlavní roli je indigovník pravý, rostlina používaná k barvení látek na modro. Příběh byl sepsán na motivy skutečných událostí.

Zdenas5
22.12.2024 5 z 5

Velmi pěkná kniha vycházející z historických pramenů. Další kniha vyprávějící o velmi silných ženách (zde o dívce), které svůj sen proměnily ve skutečnost.

Ivana11
10.11.2024 5 z 5

(SPOILER) Moc hezký a čtivě popsaný skutečný životní příběh mladé dívky, která je nucená postarat se o rodinnou farmu v Jižní Karolíně. Navzdory všem konvencím dané doby se snaží udržet v chodu rodinný majetek, než přijde čas k jeho předání svému bratrovi, co by právoplatnému dědici. Kniha popisuje život na farmě, společenský život na americkém venkově v 18. století, práci s otroky. Pěstování a zpracování indiga pro mě byly nové informace.

Runinka
02.11.2024 5 z 5

Moc hezká knížka o jedné dívce, která se i přes nástrahy nevzdává.

makke
27.10.2024 5 z 5

Velmi zajímavá, skvěle napsaná kniha,. Hlavní hrdinka, s ohledem na dobu, ve které žila a na kroky, které podnikla, ve mě vzbudila respekt. Dohledala jsem si o ní další informace a jsem ráda, že její životní příběh nezůstal zapomenut.

Frantralala
19.10.2024 5 z 5

Jak mnozí zde psali,
Životopisný román.
Původně jsem od téhle knihy čekal průměr, ale nemohl jsem se více mýlit!
Příběh o dívce, která toho dokáže tolik za tak krátký čas. To vše psáno zábavnou formou, díky které tuhle knihu budete číst jedním dechem.
Vřele doporučuji! :)

cérka
10.10.2024 5 z 5

Četbu této knihy jsem si opravdu vychutnala do posledního písmene a knihu řadím k velmi zdařilým. Opravdu nádherně zpracovaný příběh, tleskám.
Bonusem je, že se vlastně jedná o pokus přiblížit skutečný život pozoruhodné, nadané, svérázné a na svou dobu velmi emancipované a svéhlavé dívky. A autorce se to podařilo skvěle.
Doporučuji!

monushka
24.09.2024 5 z 5

Překrásný životopisný příběh o mladé slečně zakládající se na skutečných událostech. Kniha se četla moc hezky, i když se nejedná o nenáročné odpočinkové čtení. Ale krásně zvolená slova chytí za srdce.

Ivetaa
13.09.2024 5 z 5

Životopisný román o dívce - bylo jí pouhých 16 let - s moderními názory a odvahou je příjemné čtení.

Péťa86
10.09.2024 5 z 5

Jsem nadšená. Je to krásný, jemný, i když chvilkami "nepříjemný" příběh. Tolik touhy, nadšení a odhodlání bychom v životě občas potřebovali všichni. Určitě knihu moc ráda doporučím dál.

Clairka
04.09.2024 4 z 5

Krásný a zajímavý příběh. Příjemně napsané.

Miroslavacte
01.09.2024 5 z 5

Je to hodně jemné, ženské čtení. Z příběhu čiší mladost a zvědavost hlavní protagonistky, takže je osvěžující knihu číst. Jinak je to ale takový Coelho... takže nic pro mě.

Clara_C
29.08.2024 5 z 5

Náhodně vybraná četba v knihovně. Zaujala mě obálka i to, že je příběh napsaný podle skutečné dívky. Je tak i napsaná, pohledem i názory mladého člověka plného nápadů a touhy i přesvědčení, že se mu podaří něco změnit. A to v době vlády mužů, otroků, kolonizace a válek.
Se zájmem jsem si později vyhledala další informace o výrobě indiga v Jižní Karolíně i o skutečném životě Elizabeth.
Poutavé vyprávění nejen o tom, jak při prvním neúspěchu nepadnout na kolena.

Kanimůra2
23.08.2024 4 z 5

já jsem se dlouho nemohla začíst. Styl psaní mi přišel zvláštní. Jako by to bylo psáno stylem před sto lety. No a světe div se, ten příběh se udál před 200 lety. :) Líbilo se mi to, ale na plný počet ne. Něco tam bylo pro mě špatně

Helena568
19.08.2024 5 z 5

Moc hezká kniha. Doporučuji k přečtení.

Kasty
31.07.2024 5 z 5

Dívka s vášní pro indigo

Historicky román podle skutečné události , který nás zavede do Jižní Karolíny roku 1739 a seznámí nás s Elizou Lucasovou, která je ve svých 16 letech pověřená vedením rodinných plantáží.

Eliza si Vás podmaní od začátku svým přístupem k celé situaci. Kdy je nejprve zaskočená svým úkolem, ale později se ukáže, jako pracovitá, cilevědomá a ctižádostivá mladá dáma. Která to nemá vůbec jednochuché, protože cílem ženy v této době je pouze dobře se vdát.

Eliza navíc zjistí, že plantáže jsou zadlužené a hledá plodinu, které by se dařilo a pomohla celou situaci vyřešit. Ano , volba padla na indigo. Ale cesta byla poněkud trnitá. A přinesla s sebou nemalé oběti. Celou dobu jsem jí moc fandila.

Styl psaní je mi moc sympatický, příběh krásné plyne. Není tam nic zbytečného a obálka je fantastická. V @nakladatelstvi_prostor to zkrátka umí. Poděkování patří také za pěkný překlad paní J. Jášové.

Marie56
12.07.2024 5 z 5

Příběh vás vtáhne a nepustí. V knize jde o mnohem víc než o připomentutí jednoho životního příběhu. Vztahy, vzorce chování, společenské konvence, historické souvislosti... Elize od počátku přejete jen to dobré. Kultivované čtení s happy endem.

iška
07.07.2024 5 z 5

Stále je co objevovat. Moc pěkně napsaný historický román, zajímavý o to více, že hlavní hrdinka je reálná postava. Pan otec byl dle mého mínění docela sobec. Nechat ve jménu kariéry vše na šestnáctileté dceři, přestože věděl o zadlužení rodinného majetku .... Nemluvě o společenské situaci. No, před Elizou ten pověstný klobouk dolu.