Dievča v hmle
Barbora Bernátová
Kapitán Dávid Meizner série
1. díl >
V skorých ranných hodinách je kapitán Dávid Meizner privolaný na miesto činu. Obeť nájdená v chatovej oblasti neďaleko Košíc bola brutálnym spôsobom dobitá, znásilnená a uškrtená. Stopy privedú Dávida a jeho kolegyňu Emu do malej dediny pod Tatrami, kde sa mladá žena narodila. Prečo obeť pred rokmi odišla do hlavného mesta a čo ju prinútilo vrátiť sa na východ Slovenska? Aby vyšetrovatelia zistili identitu páchateľa, musia rozmotať pavučinu tajomstiev ukrytú v minulosti. Pátranie po vrahovi však komplikuje nielen nový nadriadený, ale aj Dávidova povaha. Je to svojrázny detektív, nevrlý a nepríjemný, večný sukničkár, ktorý ľudí nemá príliš v láske. Teda až na jednu výnimku...... celý text
![SimonaM86 SimonaM86](https://www.databazeknih.cz/img/users/68_/68419/m_simonam86-23g.jpg?v=1588749733)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Dvě hvězdy je málo, tři moc...Hodnotila bych tak 2,5 kdyby to šlo. Nemůžu říct, že by to byl brak, ale že by se mi to líbilo....Hlavního hrdinu víc zajímal zadek kolegyně než mrtvá ( vyšetřovatel na správném místě :), některé věci těžko uvěřitelné a to rodné sídlo mrtvé no uf, to byla vesnice k pohledání, tam to snad byl slet úchyláků z širokého okolí. Tak nějak pochybuji, že se k Davidovi a jeho vyšetřování někdy vrátím....
![Daenerys Daenerys](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/31735/m_daenerys-m3y.jpg?v=1629706166)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Rozhodně čtivé. Místy ale hůře uvěřitelné... a to jak věci, co se staly v minulosti, tak jednání některých postav v současnosti, včetně vedení vyšetřování. Všechno trochu moc vyhrocené, uvidíme, třeba si to v dalších dílech sedne, určitě jim šanci dám, čte se totiž samo.
![SilvieSisinka SilvieSisinka](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/176516/m_silviesisinka-V4x.jpg?v=1660852592)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Perfektní kniha,četla se napínavě sama.Bylo to drsné, kruté.....velmi čtivé.Tesim se na další knihy spisovatelky.
![Acquenta Acquenta](https://www.databazeknih.cz/img/users/82_/82400/m_acquenta-tSH.jpg?v=1650457674)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Těžko jsem přicházela na chuť rozmazlenému a egoistickému Davidovi a jeho nenávisti k dětem. Jeho kolegyně byla fajn, ale ty žabomyší války mezi nimi mi moc na sympatii nepřidaly. V případu se pohybovalo tolik lidí, že jsem v tom měla akorát guláš :-) Osobní problémy detektivů převyšovaly pátrání po vrahovi ...ale konec byl překvapivý , takže nakonec dávám 3 hvězdy :-)
![LuciR LuciR](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Kniha se mi četla velice dobře, příběh měl spád a stránky jsem obracela opravdu s chutí. Nevadil mi hlavní vyšetřovatel, ani milostná zápletka s kolegyní. Přišlo mi přestřelené jen to, jak autorka poukazovala na promiskuitu hlavní postavy, často školáckým stylem. Ráda si přečtu pokračování, styl psaní mi připomíná Michaelu Klevisovou hrubšího zrna.
![Val Val](https://www.databazeknih.cz/img/users/90_/908/m_val.jpg?v=1728579844)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Mrtvá dívka v chatové osadě na východním Slovensku, spousta podezřelých a hodný policajt v podobě sympatické Emy a ten zlý, detektiv David, který má předobraz zřejmě v některém severském detektivovi - alkoholikovi. Dobrá slovenská detektivka .
![VendulaB VendulaB](https://www.databazeknih.cz/img/users/25_/258636/m_vendulab-QvM.jpg?v=1643875942)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Jako prvotina je kniha zdařilá, i když mi přišlo množství postav lehce matoucí. Hodně mi však vadil hlavní vyšetřovat, tomu jsem skutečně nedokázala přijít na chuť.
![Janulica Janulica](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Zajímavá detektivka, která vtáhne do děje. Co mi ale v knize nesedlo, byla milostná zápletka mezi vyšetřovateli. Přišlo mi to tam zcela zbytečné.
![simaja simaja](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/147871/m_147871-2gq.gif?v=1485022274)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Hodně povedená detektivka, hulvát David mi přirostl k srdci a já se těším na další díl :-)
![Mishi Mishi](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/149780/m_mishi-8kH.jpg?v=1584612984)
A mě to bavilo :-)
Zajímavá zápletka, pachatel nakonec překvapivý. Na rozdíl od spousty komentářů níže, mě postava Davida bavila, i když v reálu bych na něj asi narazit nechtěla.
Naopak Ema mi přišla tuctová, zase další dokonalá kráska, ze které chlapi slintají...
Poslední dobou se podobných detektivek vyrojilo hodně, není ničím extra výjimečná, takže časem mi určitě zapadne, ale jsem ráda, že jsem si ji přečetla a určitě se mrknu po dalším díle.
![Madelisi Madelisi](https://www.databazeknih.cz/img/users/88_/88548/m_88548-hKN.jpg?v=1459855067)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
David Meizner je takový slovenský Harry Hole. Akorát ho neničí chlast (tomu se ale nevyhýbá), ale promiskuita. Hlavní hrdina této východoslovenské krimi tedy odpovídá všem policejním klišé. Těch je tu dost - hodný parťák, nadřízený pitomec, problémové rodinné vztahy,…
Na druhu stranu se mi líbí, jak se do hlavního hrdiny autorka žena dostala. Toto považuji za pozitivum.
Osvěžující byly i další úhly vyprávění z pohledu oběti a podezřelých. Zvlášť se mi líbilo jejich skládání dohromady.
Zápletka popisovala klasické policejní vyšetřování, žádná šílená akce. Nicméně častému čtenáři detektivek můžou tito policisté připadat jako pitomci.
Jsem ráda, že jsem si Dívku v mlze přečetla. Budu pokračovat dalším dílem.
![miloslav0399 miloslav0399](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/105473/m_miloslav0399-wpC.jpg?v=1541429462)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Béčková krimi s nepřehlednou směsicí nevýrazných postav, podivnými dějovými zvraty, nezajímavým příběhem a nesympatickými vyšetřovateli. Nakonec mi bylo celkem jedno, kdo bude pachatel, a to je u detektivky to nejhorší.
![capricornus capricornus](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Určitě si přečtu i další případ s Davidem Meiznerem. Thriller, ale autorka má smysl pro humor...
![oblakaknih oblakaknih](https://www.databazeknih.cz/img/users/26_/264456/m_oblakaknih-8XA.jpg?v=1580974929)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Kniha mě nalákala obálkou a anotací. Navíc se neustále snažím obohacovat moji knihovničku o slovenské a české autory/ky.
Moc mě bavila atmosféra knihy, detektivní zápletka a užívala jsem si i prostředí.
Postavy, přestože ne všechny dostaly větší prostor, byly v rámci příběhu velmi dobře rozpoznatelné.
Trvalo mi dlouho, než jsem odhalila nějaká tajemství a na mnohá jsem nepřišla až do samotného konce.
Bohužel se ale v průběhu knihy ukázalo, že mi pojetí příběhu moc nesedlo. Hlavním důvodem byl protagonista David Meizner, který na mě působil jako další kriminalista, který nesnáší svět a dává to svému okolí dost najevo. Nenašla jsem na něm ani jednu vymykající se vlastnost, která by můj názor změnila. Navíc se děj kolem něj soustředil mnohem více na jeho kolegyni, než na případ samotný.
Přesto ale nemůžu říct, že by se kniha špatně četla a já se nudila. Naopak mě velmi zajímalo, jak příběh dopadne a kdo se ukáže jako viník.
V závěru mě sice kniha nepřesvědčila ke čtení druhého dílu, ale nebýt mého subjektivního problému s protagonistou, neměla bych jedinou výtku.
![Andy75 Andy75](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Naprosto perfektní detektivka. Autorka umí vtáhnout do děje. Je to jedna z knih, kdy se celý den těšíte, až si večer uděláte pohodu a můžete číst a číst.
![majanka majanka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Námet dobrý, ale nepáčilo sa mi spracovanie. Prekombinované, nerealistické.
Veľa postáv. Postava kapitána mi bola veľmi nesympatická, autorka niektoré veci prehnala.
Záver ma prekvapil, to som nečakala.
detektivní a krimi romány láska prostituce zneužívání znásilnění tajemství pomsta krimi deníkové záznamy prolínání minulosti a současnostiAutorovy další knížky
2023 | ![]() |
2022 | ![]() |
2023 | ![]() |
Včera večer dočtena detektivka ze slovenského prostředí od slovenské autorky.
Na knihu jsem byla zvědavá a ve výsledku jsem mile překvapena.
Sympatická vyšetřovatelská dvojice. Jen na mě tam bylo mnoho postav. Příště bych si je vypsala na papír, abych si pamatovala kdo ke komu patří.
Za mě spokojenost.