Dívka ve vlaku
Paula Hawkins
Román, který si podmanil všechny žebříčky bestsellerů na obou stranách Atlantiku, trhá rekordy v rychlosti prodeje a je kritikou označován za novou Zmizelou. Potřebujete vědět víc? Rachel dojíždí ranním vlakem do Londýna. Den co den si prohlíží útulné předměstské domky, a když vlak na chvíli zastaví u návěstidla, naskýtá se jí pravidelně letmý pohled do soukromí mladého páru. Postupem času Rachel začíná mít pocit, že ty dva lidi zná. Představuje si, že je zná. Dá jim dokonce jména: Jason a Jess. Jednoho dne však zahlédne něco, co ji šokuje. Stačí pouhá minuta, než se dá vlak zase do pohybu, a náhle je všechno jinak...... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2016 , Ikar (ČR)Originální název:
The Girl on the Train, 2015
Začátek docela nudný, od poloviny byl děj lepší a ke konci zajímavé odhalení - ten byl pěkný.
No, za mě rozhodně nálepku jako světový bestseller nedostane. Kniha mne nebavila, hlavní postava byla neustále pod vlivem alkoholu, snad jedině ocením ten konec, ten byl docela dobrý...
Zatím mě hlavní postava děsně štve... a štvala mě až do konce, nicméně celý příběh díky tomu skvěle fungoval.
Knížku jsem přečetla za dva dny. Líbí se mi, že je tam velmi málo postav, ale až do konce nevíte, kdo je vlastně pachatel.
Přiznám se, ze nebýt úžasné sestrihaneho traileru k filmovému zpracování, po knize bych nesahla.
Takže ještě před samotným shlednutim filmu jsem se do knihy dala.
Málokdy se mi stane, ze mě neskutečné leze na nervy hlavní postava.
Rachel byla na par facek.
Nicméně mě příběh zamotal správně hlavu.
P.S. Jaké to pro mě zklamání - shlédnutí filmu...
Kniha roku 2015, bestseller, trhající rekordy v počtu prodeje. A tak jsem si řekla, že bych si tuto knihu měla přečíst taky, abych věděla, co na ní všichni vidí.
Překvapená jsem byla mile. Pominu to, že mi kniha příběhem trochu připomínala Zmizelou - ale jen do určité části. Četla se snadno, příběh pojatý z pohledů tří žen, to mě bavilo. Napětí, zápletka, která vás donutí přemýšlet. Přistihla jsem se dokonce, jak jsem během dne přemýšlela nad tím, kdo by mohla být ta a ta osoba (nechci prozrazovat koho mám teď na mysli).
Za mě tedy fajn oddechovka. Možná jsem čekala trochu promyšlenější příběh, který mě donutí se víc zamyslet, nějakou větší pointu, které mě dokonale překvapí. Ale když pominu tento fakt, kniha to byla dobrá!
První kniha této autorky. Líbila se mi hodně. Byla napínavá a pokaždé když jedu vlakem koukám z okna a přemýšlím nad tím, jestli bych se chovala stejně jako Rachel...
A teď si můžu pustit film :-)
Vlastne by mi vubec nevadilo, ze hlavni hrdinka je ztroskotala existence, vecne v lihu, bez cile, bez schopnosti se oprostit od minulosti. Co mi vadilo skutecne, je opravdu pritroubla premisa, ze kazde zene jde pouze o to, ulovit nejhezciho a nejprachatejsiho samecka a udelat si s nim dite. Oboje, protoze jen se sameckem prece nemuze byt stastna, ackoli maji idealni vztah, ktery je zenska kvuli diteti schopna totalne pohrbit. Kdyby se tak chovala jen jedna, prosim, ale vsechny ty tri zenske byly v tomhle jako pres kopirak, jedine omilane tema byly deti. Jinak se mi to podani Rachelinych polovedomych stavu stylem vypraveni libilo, stejne jako postupne staveni zapletky, ackoli nebyla uplne originalni ani neprustrelna.
Příšerně přeceňované dílo! Hlavní hrdinka mě vyloženě rozčilovala. Nějak mi ta její věčná sebelítost a posedlost bývalým partnerem brnkala na nervy. Dočetla jsem to jen proto, že nemám to srdce odložit knihu stranou, aniž bych ji dočetla do konce...
Váhala jsem mezi 2-3 *. Rozhodla jsem se pro 2, protože je kniha podle mě silně nadhodnocena. Trvalo mi 120 stran, než jsem se začetla a kniha začala být zajímavá a přestala (to jsem si tedy myslela) být o ničem. Ke konci začala mít dobrý spád, ale useknout ji ve chvíli, kdy začala být zajímavá, a potom dát o kolik dní posun dopředu... No nenadchlo mě to. Vlastně kniha celá mě nenadchla. Hlavní hrdinku si prostě oblíbit nelze, stejně jako nikoho z ostatních. Všichni jsou vlastně docela podobní, labilní, není v nich rozdíl. Nevím, prostě za mě ne.
naprosto skvělá kniha ač jsem ji měla doma prez rok a nechtělo se mi do ní nakonec mě uchvatila :)
Nejdříve jsem viděla film a musím říct že mě moc nezaujal. V práci hodně poslouchám audioknihy a narazila jsem na tuto, tak si říkám: proč to nezkusit v nejhorším jí utnu ;). Byla jsem knihou velmi mile překvapena - oproti filmu je to opravdu nebe a dudy ;)
Velmi mile mě překvapila ze začátku jsem se občas zasekla, ale pak se to rozjede. Zajímavé rozuzlení a i když byla zfilmovana, radeji si necham v paměti tuto detektivku jako knihu.
Začala jsem číst tak říkajíc "na blind", tj. bez jakýchkoliv informací okolo. A byla příjemně překvapená! Předně mi vyloženě sedlo, že hlavní postava statečně bojuje (a chvílemi prohrává) s alkoholem, což mi ji příjemně zlidštilo. Ta představa, jak ráno mžourá na telefon a zoufale vzpomíná, co to proboha provedla, to je prostě super. Zápletka ne nezajímavá a rozuzlení jako krásná třešinka na dortu - ne překombinované, ne nelogické, prostě to tam sedlo. Za mě naprostá spokojenost.
Napínavé, tajemné a v závěru na čtenáře čeká překvapení. Tedy je to detektivka, jak má být. Líbilo se mi to velmi.
Musím říct, že mě kniha bavila. Z nevinného ježdění vlakem "do práce" se stal takový psycho thriller. Bavily mě postavy, které se ve svých kapitolách vykreslovaly. Kniha byla čtivá, měla děj a rozuzlení mě překvapilo. Oceňuji, že autorce stačilo pár osob a dokázala to zamotat. Na prvotinu to nebylo vůbec špatný.
Kniha se mi celkem líbila, dobře se četla (ale vždy jsem se musela malinko přinutit, hlavní hrdinka moc sympatická není). Děj trochu zdlouhavý, překombinovaný, ale konec to napravil.
Takhle rychle jsem asi zadnou jinou knihu neprecetla. Pujcena nahodne v knihovne, nazev mi byl povedomy, ale nalepky Bestseller jsem si vsimla az doma. Zacetla jsem se okamzite a za par hodin jsem mela docteno. Velmi ctiva forma, obcas jsem se musela vracet kvuli preskakovani v case, ale to na ctivosti neubiralo. Konec byl pro me velkym prekvapenim, do posledni chvile jsem netusila kdo, co, jak, proc :) Urcite doporucuji.
Anglie prvotina vlaky zfilmováno anglická literatura tajemství alkoholismus psychologické thrillery zmizení lidí thrillery pro ženyAutorovy další knížky
2017 | Do vody |
2021 | Pomalu hořící oheň |
2021 | Dívka ve vlaku |
2024 | Modrá hodinka |
Přečetl jsem si pár komentářů ke knize...a žasnu.
Dívka ve vlaku je sociologický příběh s krimi zápletkou.
Ráchel je stále nalitá, protože si tím léčí svou opuštěnost, svou bezradnost, své zraněné já....její manžel jí vyměnil za jiný model a ona to neumí řešit jinak.
Ta kniha popisuje, skvěle popisuje, myšlení zoufalého člověka a zároveň myšlení člověka, který se cítí být ohrožen tím prvním. Ten podtext krimi příběhu je v knize až na druhém místě.
Po přečtení knihy jsem se podíval na film...ou shit. Je prostě nemožné přenést myšlení, pohnutky a city na filmové plátno.
Dívka ve vlaku je fantasticky napsaná kniha. Rozhodně stojí za přečtení.