Dívka ve vlaku
Paula Hawkins
Kniha roku 2015. Román, který si podmanil všechny žebříčky bestsellerů na obou stranách Atlantiku, trhá rekordy v rychlosti prodeje a je kritikou označován za letošní Zmizelou. Potřebujete vědět víc? Rachel dojíždí ranním vlakem do Londýna. Den co den si prohlíží útulné předměstské domky, a když vlak na chvíli zastaví u návěstidla, naskýtá se jí pravidelně letmý pohled do soukromí mladého páru. Postupem času Rachel začíná mít pocit, že ty dva lidi zná. Představuje si, že je zná. Dá jim dokonce jména: Jason a Jess. Jednoho dne však zahlédne něco, co ji šokuje. Stačí pouhá minuta, než se dá vlak zase do pohybu, a náhle je všechno jinak… Krátce nato se Rachel dozví, že se „její“ Jess pohřešuje, a proto se rozhodne obrátit na policii. Není si jistá, zda tím nenadělá více škody než užitku, zatímco se stále více zaplétá do příběhu, který není její, ale jenž nakonec obrátí naruby život úplně všem…... celý text
Literatura světová Pro ženy Thrillery
Vydáno: 2021 , Ikar (ČR)Originální název:
The Girl on the Train, 2015
Čtivé a napínavé to bylo, ale určitě to není taková bomba, kterou jsem čekala. Líbí se mi, jak všechno do sebe na konci zapadne.
Za mě ne. Nedokázala jsem se vcítit do knihy, příběhu ani hlavní postavy. V době, kdy jsem ji dostala, byla bestsellerem, ale dodnes úplně netuším, čím se o to zasloužila.
V knize nahlédneme do duše osamělé ženy, která samotu a depresi zahání alkoholem - časté pití a delíria postupně ovlivňují její vnímání. Rozkol mezi realitou, výpadky paměti a fantazií byl dechberoucí. Mě osobně "Dívka ve vlaku" nadchla - film je jako v mnoha případech mnohem slabší, a knihu neporazí. Neskutečně mě bavilo, jak se postupně příběhy jednotlivých postav proplétaly a eskalovaly.
Přečteno v rámci výzvy.Film jsem kdysi viděla a žádná sláva.Od knihy jsem čekala více,ze začátku mě bavila,ale postupně začala nudit opakujícími se myšlenkami,situacemi.Napětí se také někam vytratilo a i konec neoslnil.Prostě průměr.
Asi jsem od knihy čekala víc… slibný začátek… ale pro mě bez napětí, spádu, trochu nuda…
Kniha dlouho čekala v seznamu "Chci číst".A nyní na ní přišel čas.Kniha se mi četla dobře,jen jsem čekala asi víc,potom jak byla kniha svého času vidět velmi často.
(SPOILER)
Psychologický thriller ,,The girl on the train,, od britskej autorky je označený za jeden z najlepších debutov roku 2015.
Rachel každé ráno cestuje tým istým vlakom do Londýna. Vie, že pri jednom návestidle spoj vždy zastaví a že si chvíľu môže prezerať domy s malými záhradkami. Dokonca má pocit, akoby obyvateľov jedného z nich už poznala. Volá ich Jess a Jason a ich život sa jej zdá dokonalý. Škoda, že ona nemala toľko šťastia. Rachel bývalá o pár domov vedľa a jej manželstvo sa rozpadlo, nedávno prišla o prácu, býva v podnájme u známej a každý deň predstiera, že chodí do roboty. Potom však uvidí niečo šokujúce - oznam v novinách, že „Jess“, pani dokonalá, je nezvestná a spomenie si ako pár dní dozadu videla ,dokonalú Jess, v záhrade s cudzím chlapom v intímnom objatí, no odrazu sa všetko zmení. Rachel má konečne šancu stať sa súčasťou života, ktorý pozorovala len z diaľky, a ukázať, že je oveľa viac, ako iba dievča vo vlaku.
Bývalý manžel ju s novou manželkou obviňujú, že ich prenasleduje, ohrozuje ich a ich dieťa.
Zoznámi sa s,,Jasonom,, a postupne odhaľuje množstvo nevysvetlených vecí, no kvôli opájaniu zmyslov alkoholom má problém si na určité a veľmi podstatné veci spomenúť.
Kto nakoniec zabil ,,Jess,,? S kým každým sa zaplietla a čo skrývala? Kto vlastne bola?
Tento príbeh bol dosť tajomný a zaujímavý, miestami. Dlho som sa na túto knihu chystala a musím napísať,že bola fajn, no viem,že nieje to úplne moja šálka kávy. No pokiaľ máte radi záhadné knihy, kde si myslíte o deji jedno, myslíte si,že ste dej prekukli, no nakoniec je všetko úplne inak.
Na to, jaký byl kolem knížky humbuk, jsem čekal něco zajímavého.
Začátek mě nezklamal. Hezky se rozehrává situace, autorka umně dávkuje informace, takže nevíme, co si myslet, a stále měníme pohled na postavy, dvě časové roviny se postupně doplňují s tím, že se jistě nakonec sejdou, je tu příslib zajímavého děje.
Jenomže stránky ubíhají a já si pořád říkal - tak, teď už vím, kdo je kdo, a každou chvíli se začne něco dít. Nezačne. Dlouho mi trvalo pochopit, že tohle je opravdu všechno, co dostanu. Neděje se nic. Jen pocity, pocity, pocity. V té knížce není nic jiného než pocity. Nikdy nesledujeme události, vždycky jen "a teď vám řeknu, co se stalo včera". A dlohé rozebírání, jaké pocity to vyvolalo.
Slibovaný thriller prostě nenastane. Máme tu dvě vypravěčky, časem se k nim přidá třetí, a obvykle se přepínáme do některé z poloh: chovám se jako kráva / vyčítám si, že jsem se chovala jako kráva / slibuji si, že už se nebudu chovat jako kráva / znovu se chovám jako kráva.
Holky neustále dělají něco, o čem ví, že to je špatně, nedovedou vysvětlit, proč to dělají, ale stejně to jdou udělat. Nemá to absolutně logiku a většinou z toho nic nevyplývá, jen další příval bolestí, pochybností, lítosti a výčitek. Když konečně v samém závěru nastane obligátní drama (k němuž by nikdy nedošlo, kdyby se hrdinka nechovala jako kráva), tak jsem o ni neměl strach, jen jsem si říkal - tak už ji sejmi, ať se konečně něco děje.
Opravdu jen pro ty, kdo místo děje dávají přednost pocitům.
Knihu jsem měla dloooho v knihovně a ne a ne se k ní dostat. Trochu jsem se jí i bála, protože film jsem musela vypnout po 15 minutách, kdy jsem si říkala jen to ne prosím. Nakonec velmi kladně překvapila. Napínavé a hezky vysvětlené. Žádné moc dotazy nevyvstaly a jsem spoko.
Sklamanie. Zaujímavý námet, ďalej je to však len priemerné čítanie od autorky, ktorá asi nemá rada mužov. Vidí v nich len grobianov alebo naopak sexuálne idoly, ktoré sa však skôr či neskôr tiež zmenia na násilníkov so sklonmi k nevere.
Príbeh je kostrbatý, vlečie sa ako vlak pred stanicou. V závere som cítil úľavu z konca knihy. Nechápem, čo knihu dostalo do rebríčka bestsellerov. 60%
Bohužel, ale na tuto knihu nemám co hezkého říct. Nejspíše je to můj pocit, osobní, že mi nesedla, ale za mě rozhodně ne. Slátanina, páté přes deváté a člověk neví která bije. Nápad hezký, jako příběh, ale to zpracování šílené.
Pořád si živě pamatuji, jak se před těmi devíti lety o téhle knize všude psalo a mluvilo, jako by to byla nejlepší kniha všech dob. Není... Nevím proč mi trvalo tak dlouho, než jsem po ní sáhla a i teď to bylo jen díky výzvě, ale musím říct, že jsem o nic velkolepého nepřišla... První dvě třetiny mě spíš budily a potom to sice začalo být zajímavé a přiznám se, že jsem vraha neodhalila až do poslední chvíle, ale to finále nebylo zase až tak skvělé, jak by se dalo očekávat. Nebýt dějové linky z pohledu Megan, kniha by byla naprosto nezajímavá...
Přečetl jsem 70 stran a stačilo. To je červená knihovna o nesnesitelné alkoholičce, nesnesitelné nymfomance a ještě třetí ženě, o které už radši nechci nic vědět. Líčení toho, že jedna z nich se stala nezvěstnou, jsem bral jako čtenářovo vysvobození a knihu jsem odložil. Ve spojení s touto knihou by se páter Koniáš snadno stal kladnou postavou.
Zápletka dobrá, to co se honilo v hlavách Rachel, Megan a Anny také dobré, policie pracovala nějak ospale, závěrečná zpověď viníka poněkud školácká. Celkově mne bavilo, v odpočinkovém čtení lepší trojhvězda.
Charles Bukowski by měl radost jak krásně autorka popisuje problémy s alkoholem, kocovinou a potíže s nekonečným prohlížením mobilu komu, že jsem to psal či volal ... (jak já to znám ... bohužel ...)
Na prvotinu skvělý román, nechápu to nízké hodnocení tady, ale doporučuji dávat pozor, když se mění postava co v románu zrovna vypráví, já si dost dlouho myslel, že se vrací stejná postava do děje v jiném čase ...
Dievča vo vlaku som videl pred pár rokmi ako film a našťastie som si nepamätal už nič z neho, tak boli pre mňa zvraty v knihe a záverečné odhalenie vraha veľmi prekvapujúce a celý thriller bol veľmi čtivý, napínavý a smutný. Žiaľ aj tu vidno, že ľudia v krajných situáciách koľkokrát konajú úplne inak ako by bežne konali a z toho vidno aj výsledok tejto knihy. A úplný koniec bol čerešnička na torte. Podľa mňa táto kniha nie je len pre ženy, úplne dobre si ho užijú aj muži, hoci je príbeh rozprávaný z pohľadov troch žien. Odporúčam aj napriek slabším hodnoteniam.
Anglie prvotina vlaky zfilmováno anglická literatura tajemství alkoholismus psychologické thrillery zmizení lidí thrillery pro ženy
Velmi napínavý psychologický thriller. Komplikovaná zápletka, gradace příběhu, tajemno a nečekané rozuzlení. Čtenářům detektivek doporučuji.