Dívka ve vlaku
Paula Hawkins
Kniha roku 2015. Román, který si podmanil všechny žebříčky bestsellerů na obou stranách Atlantiku, trhá rekordy v rychlosti prodeje a je kritikou označován za letošní Zmizelou. Potřebujete vědět víc? Rachel dojíždí ranním vlakem do Londýna. Den co den si prohlíží útulné předměstské domky, a když vlak na chvíli zastaví u návěstidla, naskýtá se jí pravidelně letmý pohled do soukromí mladého páru. Postupem času Rachel začíná mít pocit, že ty dva lidi zná. Představuje si, že je zná. Dá jim dokonce jména: Jason a Jess. Jednoho dne však zahlédne něco, co ji šokuje. Stačí pouhá minuta, než se dá vlak zase do pohybu, a náhle je všechno jinak… Krátce nato se Rachel dozví, že se „její“ Jess pohřešuje, a proto se rozhodne obrátit na policii. Není si jistá, zda tím nenadělá více škody než užitku, zatímco se stále více zaplétá do příběhu, který není její, ale jenž nakonec obrátí naruby život úplně všem…... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2021 , Ikar (ČR)Originální název:
The Girl on the Train, 2015
Kniha, která dobře vypadá, každý ji čte a všude se o ní mluvilo. Měla jsem z ní dojem, že je to kousek, který by mi v přečtených neměl chybět. Ani jedno se ale nepotvrdilo.
Jakožto začátečník v thrillerech jsem očekávala, že budu spokojená a bude mi to vyhovovat, ale ne. Tohle bylo tak strašně slabé. Já nevím no, ale mně to už od samého začátku přišlo celé tak ujeté a nijaké. Moc vyfantazírované, poskládané ledabyle, jak kdyby si autorka losovala, co tam zrovna napíše, a třeba se trefí. Koncept byl určitě dobrý, ale na tom to jaksi zamrzlo. Nefungovalo to spolu, přišlo mi to jako několik příběhů špatně poskládaných dohromady, což člověka rušilo a nudilo.
Ten příběh si mě zkrátka nezískal, po celou dobu mi byl cizí, nedokázala jsem si k tomu vytvořit žádný vztah a nechávalo mě to až do konce zcela chladnou. Ono je taky totiž hned jasné, kdo to byl, nicméně říkala jsem si, že to nemůže být tak jednoduché, já pachatele zrovna málokdy odhalím, a čekala na nějaký super zvrat. Nestalo se.
Zásadní problém jsem měla asi s postavami. Všechny mě tak neskutečně s*aly. Jedna labilní, druhá otravná, třetí jednoduchá a čtvrtá tupá a jedna jako druhá ve výsledku. A vlastně kdyby nakonec všechny nějakým záhadným způsobem zmizely nebo umřely, nic by se nestalo a všechno by se krásně vyřešilo.
Nic zásadního teda, ale přečíst se to dalo, ačkoliv mohla bych bez toho žít.
Kniha nebyla špatná, ale pro mě byla dost předvídatelná. Zhruba od poloviny jsem už věděla, kdo je vrahem. Kolem knihy byl velký ohlas, velká reklama, bohužel mě až tolik neoslovila, na zadek jsem si z ní nesedla. Četla jsem už lepší detektivky/thrillery.
Podle popisu jsem od knížky čekala víc. Měla jsem pocit, že se tam dost věcí opakuje a tím se příběh zbytečně natahuje, což mě trochu nudilo. Ale kousek za druhou půlkou už to bylo lepší a nakonec celkem dobrý příběh ;-) Výstižná psychologie postav a příjemná postupná lepšící se proměna Rachel.
Zaujímavé. Asi prvý krát som natrafila na knihu, kde mi boli všetky tri hlavné postavy nesympatické, ale práve to mi dodávalo príbehu ten správny punc.
Veľmi ma bavia príbehy, v ktorých sa určitým smerom vyvíja aj psychlógia postáv.
Tu sa postupne odhaľujú podrobnosti života troch protagonistiek s rôznymi charakterovými črtami a kostlivcami v skrini.
Úžasne zachytená londynská atmosféra bola už iba čerešničkou na torte k môjmu celkovo uspokojivému dojmu z prečítanej knihy.
Tahle kniha je skvělá, napínavá,od začátku do konce. Líbí se mi styl vyprávění tří žen .Nejvíc jsem si oblíbila hlavní hrdinku Rachel.
2.5* začátek byl výborný a rychle se četl, od půlky knihy to byl děs běs. Děj natahovaný a konec předvídatelný
Az na ten vlazny zacatek, kdy jsem se nudila a chtela to vzdat, me pribeh mile prekvapil... Od poloviny uz jsem hltala kazde slovo a nemohla jsem se dockat rozuzleni...
První půlka se četla dobře, příběh napínavý. Druhá polovina už zbytečně natahovaná a konec už tak celkem předvídatelný..
Toto nebyla vůbec špatná kniha, skvělý námět, jen možná to rozuzlení mě lehce zklamalo, čekala jsem něco originálnějšího :)
Paráda ....:-)
Napínavé čtení, které se příjemně četlo.
Prolínání třech pohledů postav se mi moc líbilo ...
Konec byl překvapivý .
Začátek knihy mě moc nebavil, pořád se probíralo pití hlavní hrdinky, až v polovině knihy mě teprve děj chytl. Konec byl pro mě docela překvapující. Ze začátku se mi kniha četla těžkopádně.
Jak jsem zjistila, kniha byla i zfilmována, takže se ráda podívám i na filmovou podobu.
Rachel je troska, pije jak duha. Na druhou stranu dokáže najít vraha random ženy, kterou sledovala z vlaku. Jak se nám může zdát něco mnohem více jiné, než ve skutečnosti je...
Celkem příjemné překvapení. Zajímavá zápletka, ich forma z pohledu několika osob, pátrání po vrahovi nikoli z pohledu vyšetřujících policistů a netypická hlavní hrdinka. Hvězda navíc za originalitu, poslední dobou mi všechny detektivky a thrillery přijdou na jedno brdo, tuhle jsem si vychutnala.
Celosvětový úspěch knihy přičítám více než její kvalitě vynikajícímu marketingu. Je to docela slušná detektivka, nikoli však nějak strhující thriller. V první třetině byla kniha velmi nudná, byly vykresleny tři hlavní hrdinky a jejich životní osudy, žádný pořádný zločin však pořád nikde. Děj se posunul až v druhé polovině, kdy získal poněkud na dynamičnosti a spádu. Zde už byl celkem zajímavý.
Thriller, který na sebe strhl více pozornosti, než by si zasloužil. Inspiroval i další autory k napsání podobných. Hvězdičky za námět, originální hlavní postavu a napětí. Do plného počtu však cosi chybělo.
Říká se, že Dívka ve vlaku se hodně podobá Zmizelé - to je pravda jen částečně. Vykreslení postav a styl autorčina psaní se Zmizelé skutečně trochu podobá. Dívce ve vlaku však chybí preciznost a kvalitní zápletka. Spousta věcí je zde nedotažená a nedává smysl.
První polovina knihy se autorce povedla, byla zde velmi propracovaná psychologie hlavních postav. Obzvlášť povedené pak byly popisy závislosti. Druhá polovina knihy je bohužel o poznání méně kvalitní. Postavy se zde nechovají uvěřitelně, děj je překombinovaný, zápletka není dvakrát promyšlená. Nápad autorky není špatný, ale zpracování pokulhává.
V rámci žánru se kniha dá zařadit k tomu lepšímu. Celosvětová obliba a získané ocenění Dívky ve vlaku pro mě však zůstává záhadou. Řekla bych, že marketing této knihy se povedl více než kniha samotná.
Kniha se dobře čte, ale téměř do druhé poloviny mě děj moc nebavil. Nakonec to "docela" ušlo.
Přečteno za večer, zajímavá zápletka, ale celkem brzo jsem začala tušit, jak to dopadne.
Anglie prvotina vlaky zfilmováno anglická literatura tajemství alkoholismus psychologické thrillery zmizení lidí thrillery pro ženyAutorovy další knížky
2017 | Do vody |
2021 | Pomalu hořící oheň |
2021 | Dívka ve vlaku |
2024 | Modrá hodinka |
Upřímně, od začátku mi nesedla hlavní postava (Rachel). Chápu, že to neměla lehké, ale i přesto to nebyla moje oblíbenkyně. Příběh ale byl zajímavý, čtivý, napínavý a jsem ve finále ráda, že jsem si knihu přečetla.