Dívka z vyšší třídy
Hana Adler
Většině lidí okolo se život Margaret, mladé dívky žijící na předměstí San José, mohl zdát perfektní. Ovšem tam, kde jiní viděli bohaté rodiče a velký dům, tam Margaret viděla pouze zlatou klec, stvořenou z očekávání a pravidel. Když se Margaretina situace ještě zhorší, rozhodne se vzít život konečně do svých rukou a udělat to, co chce ona. Ale dokáže si vybrat to, co je pro ni nejlepší? A co to vlastně je? První díl chystané série.... celý text
Dvaadvacetiletá Margaret žije na první pohled v dokonalé rodině. O peníze nebo svou budoucnost si nemusí dělat starosti, stačí dodržovat pravidla svých přísných rodičů. A to je právě ten problém. Margaret už ve zlaté kleci žít nechce. Když se jednoho dne dozví tajemství, co jí obrátí život vzhůru nohama, bez přemýšlení začne jednat a tehdy začíná její nový, dobrodružnější život.
Kniha je vyprávěna v er formě. Na jednu stranu se četla dobře, ale zároveň zde bylo spoustu rušivých prvků. Příběh prošel nejspíš minimální korekturou a bylo to hrozně znát. Opakování jmen, časté používání interpunkčních znamének, sem tam nějaký ten překlep nebo pravopisná chyba. Samotný příběh měl určitě potenciál, ale nejspíš mu chyběli i beta čtenáři, kteří by ho dotáhli k dokonalosti.
Margaret působila ve svém chování často zmateně. Někdy se projevila až extrémně hloupě (beru v potaz, že to bylo dáno výchovou), ale zároveň z ní občas vyšlo nějaké vážné moudro, které se s jejím předchozím chováním bilo. Pak tu byl Jeff, který byl naopak napsaný velmi pěkně a byl to pro mě on, kdo celý příběh táhnul.
Jejich vzájemná chemie na mě začala působit možná až někdy za druhou polovinou knihy. V té první prakticky nebyly žádné náznaky jejich vzájemné náklonnosti (i když se samozřejmě dalo čekat, že to k tomu směřuje), najednou se pohádali a bylo. Postupně se to ale zlepšovalo a například závěr byl za mě povedený. Jen jsem upřímně čekala víc dramatu ze strany její matky. Ale to nejspíš proběhne až ve druhém díle.
V knize bylo i pár momentů, u kterých jsem se opravdu zasmála nebo uvažovala nad některými myšlenkami, které postavy pronesly. I přes nižší hodnocení bych druhý díl ráda zkusila, protože bylo tam toho ještě dost, co se úplně neuzavřelo.
2,5*
První věci, kterou mě kniha doopravdy hodně zaujala byla obálka. I když je vlastně jednoduchá, tak se mi strašně moc líbí a to nejen proto, že je modrá. :D
Je to doopravdy krátký, příjemný a oddechový příběh, který bez problémů smlsnete za odpoledne. Dovolím si říct, že zakončené happyendem, takže se nemusíte bát.
Kniha je velmi dobře napsaná a výborně se čte, děj mi doopravdy utíkal pod prsty a najednou jsem byla na konci. Pokud máte rádi Ameriku, tak si užijete takový příjemný road trip po Americe s některými pěknými popisy.
Co se týče postav, tak mě doopravdy překvapila Maggie, protože někdy je až extrémně naivní, kdy vyrazí s pár babkama přes půlku USA a na druhou stranu je velmi vyspělá a sype ze sebe moudra. Myslím, že tahle druhá stránka je hodně způsobená tím, jakou má výchovu a jak s ní rodiče po celý život jednali.
Postavy jsou vlastně výrazně odlišné, každý si prožil svoje a kouká na svět podle svého věku a své výchovy. A právě je zde v mnoha věcech patrný věkový rozdíl, i přesto vám ale k sobě Jeff a Maggie sedí a zapadnou jak puzzlíky. Maggiiny rodiče si moje velké sympatie nezískali, překvapil mě i názor otce, že na koníčky má člověk čas až když je dospělý a pracuje.
V průběhu knihy naleznete i pár velmi zajímavých myšlenek. Pokud má přijít pokračování s těmito postavami, tak mi zde chybělo nějaké "lákadlo" k dalšímu dílů. Trochu mě mrzelo, že zde nebyl nějaký větší zvrat, i přesto že se zde nabízely vhodné příležitosti. A vlastně i reakce rodičů byla za mě málo výrazna. Podle toho, jak nám je autorka vykreslila jsem čekala víc.
Pokud hledáte nějakoou příjemnou oddechovku na léto, tak vám knihu mohu jen doporučit. Myslím, že k vodě je naprosto ideální.
3.5/5
Je to jednohubka, takže děj plyne rychle, což se dalo předpokládat a nevadilo mi to. Svým způsobem je to hezký romantický příběh s vyšším věkovým rozdílem mezi hrdiny a důležitým vývojem hlavní hrdinky. Jenže..
Dvaadvacetiletá dívka z bohaté a vážené rodiny, která byla vychovaná velmi přísně, se jednoho dne, když už pohár přeteče a zjistí něco šokujícího ohledně její rodiny, rozhodne vzepřít a vydává se na dobrodružnou cestu za pravdou.
Ze začátku Margaret působila jak z jiné doby a tipla bych ji i věkově méně, takže její proměně na konci jsem měla problém uvěřit. Když jsem u toho, i některé další věci nepůsobily zrovna věrohodně. Každopádně postava Margaret mi celkově nesedla.
Zato Jeff, který se jí připletl do cesty, byl skvělý a díky němu a hlavně jeho vtipným sarkastickým hláškám mě příběh bavil. Ti dva snad nemohli být rozdílnější, ale tak nějak zvláštně roztomile to fungovalo. I když jsem nejdřív moc nepostřehla nějaké jiskření mezi nimi.
Malinkaté plus dávám za narážky z filmu Hřísný tanec, který miluju.
Měl by vyjít i druhý díl, u kterého se asi ještě rozmyslím, zda ho budu číst. Tento závěr je pro mě docela uspokojující.
No, nechám to osudu.
Dívku z vyšší třídy hodnotím 2,5*/5*. Jednoduše průměr.
Kniha byla dobre letni cteni. Dostala jsem ji jako darek a myslim ze svuj ucel splnila. Neni to nic super promysleneho a tezkeho na cteni ale ja chtela neco co muzu cist jako oddychovku.
Dej je trochu naivni ale i jako starsi se v te mladicke naivite dokazu najit. Cetlo se to dobre a svizne a osobne pockam jak to bude s druhym dilem.
(SPOILER)
Ačkoliv v hodnocení často bývám přísná, tak tady jsem naopak docela měkká, nechci autorce příliš naložit. Proto hodnotím 2,5*. Určitě by kniha měla potenciál, kdyby prošla klasickým procesem v nakladatelství. Bohužel autorka zvolila snazší cestu - samonáklad. Kniha tak obsahuje poměrně velké množství gramatických chyb, ty bych ještě odpustila.
Co ale nemohu odpustit je naprostá schizofrennost hlavních postav. Margaret žije ve zlaté klec, ve dvaceti neměla sex, neumí jet autobusem, netuší kolik co stojí. Pokud ji rodiče nedrželi ve sklepě jako Fritz, tak je to pro mě těžko uvěřitelné. Pokračujeme dále. Rozhodne se vzít život do vlastních rukou, rozuměj - vezme dvacet dolarů a rozhodne se cestovat přes polovinu Států za ženou, která jí před dvaceti lety porodila a vzdala se jí.
Potká se s o dvacet let starším chlapem, který se náááhodou objeví, aby pomohl dívce v nesnázích. A ona, která doteď žila ve zlaté kleci, prostě nasedne na motorku ke staršímu týpkovi a vyrazí spolu na cestu. Během té čtenář nedostane žádné náznaky jiskření, chemie mezi nimi nulová, pak najednou našemu hrdinovi přepne a ze správňáka se stane žárlivý blbec.
Zcela absurdní je pro mě pak postoj rodičů. Holka musí ze školy hned domů, ale zavolá z hotelového pokoje, že tam je s chlapem ve věku otce a matka jí řekne - V pohodě dcerko, užívej života. WTF?
Takže já knihu doporučit bohužel nemohu, ale jak vidím v komentářích, tak některé čtenáře nadchla, takže je to jako u každé jiné knihy - sto lidí, sto chutí.
Nebylo to vůbec špatné čtení. Hodně svižné, na můj vkus možná až příliš naivní a roztomilé. Příjemná oddechovka (pro nenáročné čtenáře) na jedno či dvě odpoledne. Osobně mám však už načteno tolik, že jsem v příběhu viděla nesrovnalosti a detaily, které mi celkový dojem trochu zkazili.
V čele příběhu stojí pouze dva hlavní hrdinové, kterým autorka věnuje veškerou svou pozornost. Oba jsou poměrně sympatičtí a jejich samostatné osudy mě bavily, ale chemie mi mezi nimi nefunguje. Jejich vztah vznikne zčistajasna. Nevšimla jsem si, že by se mezi nimi něco dělo. Nevšimla jsem si napětí nebo jiskry. Jejich poutu jsem bohužel neuvěřila ani na malý okamžik.
Nepomáhají tomu ani neustále se měnící charaktery. Uťáplá dcerka, která nemá absolutně žádné zkušenosti se světem se během pár dní neskutečně otrká. Bojí se chlapů, ale zničehonic sedne na motorku a ještě s ním vleze do postele? Sotva dostala pusu, ale touží po něčem víc, ačkoliv neví po čem? A co on? Skrytý cholerik, který vypadá jako dokonalý muž a životní opora. Ve skutečnosti však trpí žárlivostí, hysterií a nechutí k sexu? Oba jsou zajímavý, zpočátku i sympatičtí, ale společně nevytváří vůbec dobrou dvojku.
Třešničkou na dortu jsou už jen a pouze rodiče hlavní hrdinky, kteří ji doma drží na řetězu. Ale jakmile jim dcerka zavolá, že je v pokoji s chlapem v jejich věku, řekne jí maminka ať si užívá života? Další charaktery, které se objevili pouze na pár okamžiků, ale nedokázala jsem je uchopit.
Příběh ve mě vyvolává spoustu otázek. Chtělo by si to s ním ještě trochu pohrát, využít detailněji nápad s roadtripem a cestováním. Stejně tak vedlejší linky, týkající se minulosti obou hlavních hrdinů, zůstávají otevřené a neponořili jsme se do hloubky. Vše od prostředí až po vztah hlavních hrdinů je v příběhu příliš povrchové. 215 stran je opravdu málo na to, abych se do příběhu vcítila. Líbí se mi nápad, ale zpracování mě bohužel příliš nepohltilo.
Pokud v tomto žánru nemáte příliš načteno, mohl by si vás příběh svou čtivostí získat a klidně po něm sáhněte. Pokud však už máte něco načteno, obávám se, že vás příběh tolik nevtáhne.
Hodnocení: 2,5/5
Trochu mě překvapilo hodnocení knihy. Jak jsem se na ni těšila, tak mě bohužel zklamala. Nápad na příběh super, hlavní hrdina super, jeho sarkasmus super. Ale to je asi tak celé. Nic jsem mezi hlavními hrdiny necítila, nevěřila jejich “lásce. Běžně knihy slovně nehodnotím, par skvělých příběhu jsem pochválila, ale tento příběh mě natolik nechytl ze mě to donutilo i napsat komentář.
Margaret je dcerou dvou právníků a člověk by si řekl, že má vše co chce. Její rodiče jsou však chladní (aspoň tak to vnímá Margaret) a její život je do puntíku naplánován. A samozřejmě se od ní očekávají jen nejlepší výkony.
Vše se rázem změní, Margaret opouští svůj domov a vydává se na cestu, která jí naprosto změní život.
Na knihu jsem byla natěšená. Prvních pár stránek mě trochu zklamalo - přišlo mi to nezáživné a hrozně mě otravovalo neustálé opakování jména hlavní hrdinky. Následně došlo k neuvěřitelné změně a příběh utíkal a utíkal. Čtení jsem si začala opravdu užívat a nechtěla jsem knihu odkládat.
Autorka dala prostor hlavně 2 hlavním postavám a ono to naprosto stačilo.
Kniha vás příjemně pohladí na duši. Závěr knihy byl za mě fajn a přes lehce problematický začátek (pro mě) mohu knihu rozhodně doporučit. Jsem zvědavá, co si pro nás v budoucnu autorka připraví.
Tak tohle byla jízda... Příběh mě bavil hned od první stránky. Postavy super - neskutečně jsem si oblíbila sarkasmus hlavního mužského hrdiny. Nejen on a Margaret mi okamžitě sedli. Za mě si kniha určitě zaslouží 5*. Rozhodně stojí za přečtení a knihu jistě ocení každý, kdo pro jednou nechce být součástí své reality :-D
(SPOILER) Příběh byl jednoduchý a čtivý. Určitě bych v tom nehledala nějakou vědu. Mohu říci, že prvních pár stránek mohlo působit nudně, ale v moment kdy se zjistí pro ni překvapující pravdu, což je mám pocit 2. kapitola, se to rozjelo a nešlo to zastavit. Já bych možná ocenila trochu více popsání prostředí, ale to píši u spousty knih.
Co se týče postav, tak příběh se zaměřuje pouze na dvě hlavní postavy.
Na Margaret, což je dvaadvacetiletá studentka, která není spokojená se svým životem ve zlaté kleci. Jakmile zjistila pravdu, rozhodla se vzít osud do svých rukou. Za mě byla v určitých věcech dosti naivní, ale na druhou stranu mluvila někdy i velmi rozumně. Teda, já osobně bych asi hned nevyjela přes půl Ameriky s tak málo penězi, ale kdo ví co by se stalo, kdyby ty peníze měla. Také mi přišlo lehce divné, když odešla ze školy hned na autobusovou zastávku a pak si dva týdny nebo tři nevzpomněla, že sakra chodí do školy.
Druhou hlavní postavou byl Jeff. Čtyřicetiletý muž, který se rozhodl po určitých životních nesnázích vzít motorku a cestovat po Americe. Jeff byl sarkastický, většinu času veselý a také dosti žárlivý. Měl být i tvrdohlavý, ale nevšimla jsem si. Miluju jeho sarkasmus.
Co se týče vztahu mezi nimi. Může působit nereálně, ale já proti tomu nic nemám.
Rodiče Margaret za mě byli…zvláštní? Dle popisu byli hodně přísní. Ale po tom co Margaret utekla a nevrátila se bych očekávala jinou reakci. V reálu reagovali na můj vkus až moc klidně i přes několik námitek.
Celkově na mě celá kniha působila takovým spíše roztomilým dojmem. Kdybych měla nějaké očekávání, tak se asi nenaplní, ale pro mě to byla oddechovka, kterou jsem měla za dvě odpoledne přečtenou.
Také musím pochválit jednoduchou, přesto krásnou obálku.
Já dávám 4/5.