Divodějní

Divodějní
https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28176/bmid_divodejni-rRS-28176.png 4 34 34

V této knize na vás čekají povídky sci-fi a fantasy světoznámých autorů, jako jsou Terry Pratchett, Douglas Adams, Isaac Asimov, Ray Bradbury, Arthur C. Clarke, Kurt Vonnegut jr., H. G. Welles a další. Nenechte si rozhodně ujít příběhy čarodějů a divotvůrců či vetřelců a astronautů. Skvělí hrdinové z téměř čtyřiceti povídek se na vás těší.... celý text

Povídky Sci-fi Fantasy
Vydáno: , Talpress

The Wizards of Odd, 1996

hanak_v_exilu
05.01.2025 3 z 5

I když anotace téměř každé povídky slibuje humoristickou fantasy (nebo sci-fi), tak jsem se téměř nezasmál. Tyhle povídky jsou spíš nápadité, než vtipné.

40 % Divadlo krutosti - tohle je asi nejméně vtipná věc a nejfádnější věc, kterou jsem kdy od Terryho Pratchetta četl. Je to o to větší škoda, že v ní vystupují členové Noční hlídky.
70 % Jak by byl Nuth býval využil svého umění na Gnoly - je z toho cítit věk a nevytříbenost mladého žánru. Literární kvalita ovšem vytáhla dojem nahoru.
70 % V Pekle není lític - to co jsem napsal o předchozí povídce, bych sem mohl zkopírovat. Je to odlehčená zábavná hříčka, která nekomplikovaně plyne a nekomplikovaně skončí.
80 % Harmonizátor - prý jde o první zfilmovanou vtipnou sci-fi povídku. Já jsem se docela pobavil, i když děj je spíš zajímavý, než vyloženě směšný. Film se jmenuje The Twonky. Je víc posunutý do komedie, což dojmu jednoznačně škodí.
70 % Značná moc - další z dřevních povídek z níž čiší pulpová přímočarost a brakovost. Ocenil jsem syrový, ale logický konec.
90 % Udělátko - netypický Bradbury, respektive jak se to vezme. Děj je docela drsný a prolíná se jim atmosféra beznadějnosti, ale jsou tu i skoro hravé a úsměvné pasáže. Nechybí tradičně silný závěr.
90 % Ne v této vazbě - (ne)typický Philip K. Dick. Ocenil jsem chytrý námět, který se nezastavil tam, kde fantazie jiných autorů zpravidla končí.
70 % Pravidlo jmen - odlehčené fantasy s čaroději, draky a nezbytným pokladem. Je to krátké a proto zábavné.
80 % Bájné zvíře - zaujala mě bezútěšná atmosféra sterilně čisté dystopie, i téměř pohádkový konec. Námět je ovšem na hlavu.
70 % Dobrodružství se skleněným těžítkem - další archaická záležitost, které ovšem věk spíš prospěl. Takové snové cesty do vzdálených světů mám rád.
40 % Záležitosti v Poictesme - povídka je sočástí rozvětvené série - v angličtině existuje víc než tucet děl různých zaměření. Tahle ochutnávka mě k přečtení rozhodně nanalákala.
40 % Prsten Hanse Carvela - krátká, lascivní hríčka, která není ani vtipná, ani zapamatovatelná.
40 % Návnada - krátká, lascivní hríčka, která není ani vtipná, ani zapamatovatelná. To že jsem se neobtěžoval napsat nic nového, asi význam povídky dostatečně přibližuje.
80 % Bez bázně a hany - rytíž z doby krále Artuše cestuje časem na americký Středozápad. Tenhle příběh má styl ranných filmů Guy Ritchieho.
60 % Ubohý bojovníčku - další cesta časem, tentokrát na lov dinosaurů. Nebylo to dobré, nebylo to směšné.
40 % Podivné pravěké ptáče - prý součást proslavené humoristické fantasy, která je sice zajímavá zasazením do alternativní verze Rakouska-Uherska, ale už ničím jiným.
70 % Mladý Zafod hraje na jistotu - solidní příspěvek do stopařské pentalogie o třech dílech, respektive hexalogie, který rozšiřuje mytologii týkající se zničení planety Země.
70 % Divocí oslové pekelní - H.G. Wells píše humoristickou fantasy o Peklu. Směšné to moc není, ale zajímavé určitě.
30 % Ministrující andělé - někdo bude mít problém s tím, že C.S. Lewis tu obhajuje křesťanskou morálku. Já mám problém s tím, že je děj nudný, nezajímavý a zmatený.
70 % Gnurrové vylésli ze všéch škfír - válečná povídka psaná německým přízvukem, kombinovaným s moravským nářečím sesbíraným všude možně. Díky tomu ale vtipná není - spíš naopak. Autor naštěstí píše poutavě a jeho fantazie dokáže pobavit.
60 % Létající talíř kapitána Wyxtpthlla - na to če to psal A.C. Clarke, tak je to trochu slabší, ale tahle povídka o prvním kontaktu nadšených mimozemšťanů a netečných lidí není vůbec špatná.
100 % Playboy a slizký bůh - tuhle podívku jsem četl pod názvem Co je ta věc jménem láska ve sbírce nejlepších sci-fi z roku 1961. Patří tam právem, a byla by ozdobou každé sbírky.
70 % V mém stroji času je vlk - cesta časem do paralelní reality, v níž se člověk nevyvinul z opice, ale z vlka. Námět je brakový, ale závěr bezútěšný.
60 % B-1-TC-1-NEB-1-T - syrová, nebo hravá povídka, to podle míry cynismu čtenáře a jeho obliby Kurta Vonneguta. Pointu akceptovat dokážu - a nejsem si úplně jistý, co to o mně vypovídá.

jaroiva
08.09.2020 2 z 5

Líbilo se mi (na 5*) jen pár povídek. Takže dvě :D
Humor mám raději jiného ražení, takže povídky, které jsou prezentovány jako humorné, mi vůbec humorné nepřipadaly. Celkově mě sbírka nějak nenadchla. A ani povídky známých a oblíbených autorů nebyly lepší než ty ostatní. Čekala jsem asi víc sci-fi a méně fantasy. Zajímavé bylo setkání s některými mně neznámými autory, ale nemám už moc touhu objevovat jejich další díla.
Na ty, které už mám ale načtené, kvůli jedné blbé povídce nezanevřu.

kap66
16.02.2020 4 z 5

Antologie je rozdělena do tří částí po osmi povídkách (takže jich není téměř 40, jak uvádí anotace); autor každé z nich je přiblížen v únosně dlouhém medailonku a z jeho děl jsou vybrány povídky či úryvky z románů s vtipným vyzněním.
Mágové a udělátka: ocenila jsem pro nápady, které do obyčejné skutečnosti vnesou absurdní prvek. Nejlepší je Harmonizátor H. Kuttnera, Značná moc E. F. Russella, Udělátko R. Bradburyho, Ne v této vazbě P. K. Dicka.
Meč a magie: hrdinská fantasy není to, čeho jsem chtivá nejvíc, ale téma někdy klame tělem: povídka Bájné zvíře S. Donaldsona připomíná chvíli Orwellovo 1984 a je výborná.
Astronauti a mimozemšťané: jsou zastoupeni mým velkým oblíbencem K. Vonnegutem, nezklamal černohumornou povídkou B-1-T NEB NEB-1-T. Povídku Playboy a slizký bůh I. Asimova považuji za jednu z nejvtipnějších z celé antologie.
Naprostou většinou je to dobré a vtipné; jako u každé antologie doporučuji rozdělit si čtení na víc dnů.

bouncer
20.05.2017 3 z 5

Několik výborných povídek střídá pár slabších, jak už to u takových sbírek bývá. Pokud vás nějaká povídka láká a chcete zkusit jiné autory, zda vás zaujmou, tak je to určitě dobrá volba.

Lady Dracula
16.08.2015 5 z 5

Zajímavé povídky rozdělené do sekcí, kdy minimálně jedna sekce či povídka vás, tak jako mne, určitě zaujme, že se rozhodnete sehnat si další knihy od daných autorů :)

Kerdix
29.01.2013 5 z 5

Zatím jsem přečetla jen několik povídek, ale musím říct, že mi připadaly úchvatné.