Divoké labutě
Jung Chang , Jon Halliday
Není divu, že nesmírně poutavá autobiografická kniha čínské autorky, žijící od roku 1978 ve Velké Británii, se po vydání v její nové vlasti a v USA okamžitě stala bestsellerem — v díle se totiž velmi šťastně snoubí solidní, věcné vylíčení historie Číny 20. století, plné neuvěřitelných zvratů, se střízlivě a skromně popsanou, avšak pohnutou osobní historií žen tří generací autorčiny rodiny. Příběh začíná vyprávěním o osudu babičky, narozené v r. 1909, nejkrásnější dívky na malém městě, kterou její otec „provdal" jako konkubínu za starého generála, aby zvýšil svoji prestiž a domohl se bohatství; pokračuje matkou, která se stala komunistickou funkcionářkou, a vrcholí autorkou, narozenou v roce 1952, jež podobně jako ostatní členové rodiny prošla všemi hrůzami a krutostmi tzv. kulturní revoluce, posléze studovala na univerzitě angličtinu, vyhrála konkurs na stipendium do Británie a stala se první Číňankou, která zde získala univerzitní titul PhD. Nyní je úspěšnou autorkou několika bestsellerových titulů.... celý text
Literatura světová Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: 2020 , Ikar (ČR)Originální název:
Wild Swans: Three Daughters of China, 1991
Semele a nepustí.Slova jako zírat a odmítat,jsou na místě.
Žánr a význam slova horor tu dostává na prdel.Tady je to skutečné a doopravdy.
Fascinující hrůznost,kdy rozum odmítá pochopit a novodobá historie Číny dvacátého století,kterou si v zemi původu jistě nekoupíte.
Od konkubín,přes okupaci země vycházejícího slunce.
To už se v zápětí hlásí o slovo Čankajšek.
Následované a na obzoru svítícím rudém štěstí,zachvacujícím veškerý lidský život.
A pak se děli neuvěřitelné věci ...
To by bylo jen tak ve zkratce.Rodina tří generací,mužů i žen.
Ideologie a zapálení pro věc.Ti kteří to mysleli vážně i upřímně.
Pro blaho lidu a konečně se,po těch letech válečného strádání i ponížení,mít už dobře a spokojeně žít.Osud však chtěl jinak.
A pak je tu ještě strana ! Pro kterou,je žít a dýchat málo.
Téměř vše je buržoazní přežitek.
Od rána do noci,se dívá,hlídá,radí,udržuje,pomáhá.
Mohlo by se zdát,že se jedná o příběh dystopický Orwellovský.
Tak tomu věru není.Autobiografický silný děj,líčí samotná autorka.Místy věru sugestivně,až téměř jakoby z pohledem novinářského reportéra tzv. z první linie.
Je trýznivý zážitek něco takového vůbec číst.A myšlenky,co Ti lidé prožili,trpěli a strádali,neuvěřitelně moc.Psychika dotyčných neskutečná.
A po tom všem stále věřili v ideální svět.Nezdolná touha a pevnost v přesvědčení i když jste neustále klamáni,uf.
Schizofrení paranoidní doba,kdy nikdo nemohl věřit nikomu.
Dokonalý aparát k ovládání a zákaz vlastních myšlenek.
Obavy,strach,existence.
Když se ráno probudíte na vysokém postu a jste doslova nahoře,během chvilky,kvůli naivnímu obvinění,šmahem na nejnižším stupínku hierarchie.
Obálka i název,může na první dobrou,evokovat v jakýsi dámský románek.
Neskutečně klame tělem.Bylo by škoda,se nechat zmást.
Máme tedka revoluci ! Praporem je sami ! Lidi až na prvním místě !
Kulturní revoluce ! Velký skok pro lidi,malý pro jedince !
Za včasnou sklizen i za ryzí a upřímný komunismus !
Bude líp,jak ještě nikdy nebylo ! Před tím a ještě potom !
Začalo to hrstkou a skončilo to miliony !
Už nikdy,no to snad není možný !
A bylo ...
Tato kniha mě zasáhla. Myslím si, že lidé by měli číst historie jiných zemí, než v které žijeme, neboť poté si možná uvědomí, že tam kde žije, tak je stále ještě dobře. Je to psáno tak důkladně a precizně, mnohdy mě otřásala hrůza nad těmi zrůdnostmi, které se v Číně děly.
Knihu doporučuji , souhlas s ostatními komentáři …. Hodnocení obsahu nechám na každém- mne opravdu ohromila ta zrůdnost …nechci zažít takový život v neustálém strachu.
Je to tak depresivní, že slabší jedinci mohou mít tendenci křtít pivo rumem.
Problémů, které čekají tento svět, je hodně a některé už jsou do očí bijící. A Čína je velmoc, která zdánlivě přihlíží a čeká. Nenechme se ale mýlit.
Obávám se, že za pár let se bude téhle době říkat „staré dobré časy“.
Hutné čtení, ke konci už jsem měla čínského komunismu tak plné zuby,že jsem knihu ztěží dočetla. Totální demagogie, miliony vymytých mozků a následně zničených životů, absence špetky rozumu, následně hladomor, zničené školství, zdravotnictví, infrastruktura, průmysl a jediné, co jelo na plné obrátky, byly politické zločiny a nejen plané politické žvanění o Maově neomylnosti. Nedokážu si představit horší rozvrat společnosti, než co byl za Maovy Kulturní revoluce, rozuměj kulturní a morální devastace ve všech směrech, co v životě existují. Zároveň je mi těch lidí nesmírně líto, v jaké nespravedlnosti, strachu a beznaději museli dlouhá desetiletí žít.
... věděla jsem, do jakého tématu jdu, ale i tak to bylo šokující. co se přesně smí a nesmí, jak se vyznačuje věrný straník, za všechno přísné tresty. Další kniha, u které je člověk rád, že tam nemusí žít
Revoluce požírá své děti.
Čína trpěla strašně,o tom žádná,ale nějak jsem nedokázala s rodinou autorky plně soucítit.Snad že rodiče byli sami dobrovolnými tvůrci a nadšenými stoupenci komunizmu.
Jedniný člověk kterého jsem opravdu litovala byla babička.
Mnohem víc "drsnější" je kniha Peříčko v bouři-vřele doporučuji.
Poslouchala jsem jako audioknihu v úžasném podání Hany Maciuchové.
Zrůdný systém kulturní revoluce v Číně pod taktovkou zbožnělého Maa autorka přibližuje na osudech třech generací žen - babičky, matky a dcery (autorka). Kam až prostého člověka dovede každodenní vymývání mozků...
A jsou ještě místa na naší planetě, kde takové režimy vládnou. Dávám za pravdu Pablovi 70: Už nikdy komunismus a žádné iluze o něm!!!
Když jsem dospíval, probíhala tzv. kulturní revoluce. Číňani mávali rudými knížkami a volali: Mao! Velký kormidelník.
Dělali jsme si z nich legraci, moc nám toho o té kulturní revoluci zrovna neřekli, ale bylo jasné, že i na zdejší komunisty to byla silná káva. V této knize nám vypráví rodilá Číňanka osudy své rodiny. Od boje proti Japoncům až po onu kulturní revoluci, která trvala do Maovy smrti. Hrůzným maoismem prošla i Kambodža, pod vedením krvavého Pol-pota. Tam to už brali šmahem a vraždili lidi motykami. Chápeme z knihy rozvrat celé země kvůli libovůli jednoho diktátora. Fízlování a hroznou porobu mas. Takový režim vládne dodnes v severní Korei, není pochyb.
Už nikdy komunismus! Žádné iluze.
Tak kdo je vítězem panoptika zrůd? Hitler? Stalin? Mao? Za mne Mao. Je až neuvěřitelné, jak tato zvrhle geniální stvůra dokázala ponížit a zničit národ stamiliónů převážně submisivních zemědělců, kteří pravě přecházeli z tisíce let trvajících středověkých pravidel a z toho vyplývající poslušnosti. Mao a část jeho party z Dlouhého pochodu, kterou nezlikvidoval, vytvořila novou komunistickou šlechtu na hřbetech spoluobčanů. Je to vpodstatě stejný postup jako všude při budování komunismu, ale tady v tom asijsko-středověkém provedení je to opravdu fascinující.
Až zase na Twitteru nebo kdekoliv jinde uvidím nějaké individuum hlásat, že komunismus je cesta k zastavení úpadku společnosti a její prosperitě, omlátím mu tuhle knížku o palici.
Na třech generacích žen sledujeme bouřlivou a úžasně děsivou proměnu moderní Číny. Doba za vlády Maa je jednoduše bizarní. Orwellovsky obludná. Je neuvěřitelné (a neuvěřitelně smutné), že něco tak nepřestavitelně absurdního, fungovalo tak dlouho a funguje vlastně dodnes.
Jedním slovem fantastické. A strašně smutné. Pro západní smýšlení takřka nepochopitelné, jak snadno mohl fanatismus převzít vládu nad tak kulturni zemí jako byla Čína. Pravda, masy rolníků o kultuře nevěděly zhola nic a podle toho to také dopadlo.
Asi k tomu nemám víc co dodat, jak komentující níže. Knihu zařazuji do doporučuji, protože je myslím opravdu zásadní pro historický kontext toho, jak kruté jsou diktátorské nebo totalitní režimy (protože socialismus, jaký jsme tu měli my, toho byl jen malý čajíček na ukázku). Ráda bych, aby tuto knihu měli na výstrahu všichni lidé, kteří dnes tlačí jakékoliv formy rovnostářství pod taktovkou státu - ať už majetkové, intelektuální nebo jiné. Snaha chudších nebo méně vzdělaných dosáhnout skrze moc a bez větší snahy toho, čeho dosáhli ti šťastnější nebo pilnější, se nikdy nevytratí. A pokud tomu podřídíme státní politiku a dáme k tomu státu moc, opět se vrátíme k ještě větší tyranii, nespravedlnosti, nesvobodě a destrukci společnosti.
Kniha, kterou by si měl přečíst každý. Ne kvůli jejím literárním kvalitám, ale kvůli její informační hodnotě. Není to sice čtení na dva večery, navíc se člověk může občas ztrácet ve spoustě podobně znějících čínských jmen nebo (minimálně na začátku) v historických souvislostech, ale stojí to za to. V knize se skvěle prolínají dějiny Číny s osudy tří žen z jedné (autorčiny) rodiny (babička, matka a dcera, což je samotná autorka, která později emigrovala do Británie). Ač jsem obeznámena s tím, co komunisti páchali u nás, stejně jsem při čtení od začátku do konce nevycházela z údivu. Tolik krutosti, tolik násilí, tolik absurdity! Výborně vylíčené vymývání mozků nebo zbožštění předsedy Maa! Neméně zajímavé (a někdy i kruté) bylo nahlédnutí do tradiční čínské kultury a společnosti (viz neuvěřitelný zvyk lámat dívkám chodidla hned v první kapitole nebo obecně postavení žen ve společnosti), díky němuž čtenář velmi dobře pochopí, proč tolik lidí zasvětilo svůj život komunistické ideologii. Doporučuji!
Skvělá kniha, která by nás měla varovat před sociálními inženýry všeho druhu. Ve výsledku většina z nich sice nemá stejné ambice jako maoismus, ale pácháním dobra způsobují více starostí než užitku. Jediný "sociální inženýr", který působí užitečně, protože vychází z hlasování celou společností, je spontánní řád. Ten bychom měli vždy upřednostňovat před samozvanými spasiteli.
Vše již tady bylo napsáno...
Doporučuji všem, obzvlášť lidem, kteří jsou stále zastánci komunismu.
Třeba jim otevře oči... Snad...
Poslouchala jsem jako audioknihu, skvěle načtenou Hanou Maciuchovou. Zajímavý náhled do tak odlišné kultury, první kapitola dosti drsná.
Není to snadná kniha, četla jsem ji dlouho a mnohokrát jsem ji odložila a zase se k ní vrátila, ale určitě to stálo za to. Doporučuji!
Čína životopisy, biografie 20. století komunismus autobiografické prvky osudy žen ságy oběti komunismu maoismus podle skutečných událostí
S touto knihou som sa prvýkrát stretol pred asi troma rokmi vo forme audioknihy, ktorú vynikajúco nahovorila herečka Hana Maciuchová. Žiaľ už nie je medzi nami. Som nesmierne šťastný, že vydavateľstvo Ikar na slovenský trh prinieslo túto hodnotnú knihu, ktorá je v Číne stále zakázaná. Nejedná sa o ľahkú knihu na jedno popoludnie. Autorka nám predkladá nie len svoje svedectvo, ale aj históriu svojej rodiny, na ktorej demonštruje akou nepredstaviteľnou premenou prešla Čína v priebehu 20. storočia. Ak aj nie ste fanúšik čínskej histórie a kultúry, spravte prosím výnimku a prečítajte si túto knihu. V kontexte aktuálnej politickej a spoločenskej situácie na Slovensku je toto nesmierne dôležité, aktuálne a obohacujúce čítanie. Navyše, toto konkrétne vydanie sa aj určite zaradí medzi klenoty vašej knižnice. Audiokniha je oproti fyzickej knihe skrátená. Dúfam, že vydavateľstvo vydá aj druhú autorkinu knihu - Big Sister, Little Sister, Red Sister. Odporúčam!!!