Divoký koník Ryn
Bohumil Říha
Knihu Divoký koník Ryn napsal Bohumil Říha v roce 1966 a již během následujících let získala mezinarodní ocenění a byla přeložena do několika světových jazyků. Příběh zvláštního přátelství svérazného Antonina Jakuba a jeho koně Ryna, kteří musí projít nečekanými životními útrapami, aby na jejich konci nalezli domov, svobodu, přátelství i spravedlnost, je vyprávěn bohatým, poetickým jazykem a dětem srozumitelně poodkrývá složitost lidských vztahů, hloubku citů, ale i kouzlo krásné polabské krajiny.... celý text
"Divoký koník Ryn" je příběh, který se odehrává na břehu Radimky, pár kroků od Labe a právě tam se ve své chatě vesničan Antonín Jakub stará o koníka z Kavkazu a to se nelíbí místním vesničanům, kteří se mu snaží znepříjemnit život.
Dozvíte se, co všechno Antonína Jakuba potkalo, jak přišel k Rynovi a jestli společně našli to, co k životu potřebovali.
Příběh o přátelství, lásce a hlavně o svobodě, která je v životě velmi důležitá.
Moc krásná knížka, ale... obávám se, že pro děti je příběh příliš složitě napsaný, že ho pochopí jen ti sečtělí. Snad se pletu... No a pak i ta poplatnost době, to se mi také příčilo. Vždyť většina autorů psala pohádky právě proto, že do nich tu ideologii cpát nemusela.
Četla jsem ji v dětství, tenkrát se mi moc líbila. Nyní jsem ji četla s dětmi, synovi 9 let se také líbila. Popravdě, já ji dočetla se sebezapřením. Dítě asi nevnímá tolik ten budovatelský nádech, který čiší z každé strany.
pro mě byla tato kniha velkým zklamáním. Taková směs naivity, zidealizovanosti a třídních budovatelských náznaků. Kniha, která není ani pro děti, ani pro dospělé. Poslední třetinu (i když je to dílko útlé) jsem spíš prolétla než pročetla.
Děj knihy se odehrává na Šumavě a vypráví příběh Antonína Jakuba, který ošetří koně, který zde zůstal po odchodu ruské armády. Kůň ale vadí některým místním občanům. Jeden z nich dokonce Antonínu Jakubovi zapálí chalupu.
1957 | O letadélku Káněti |
1977 | Přede mnou poklekni |
1986 | Vítek |
1984 | Dětská encyklopedie |
1976 | Velká obrázková knížka pro malé děti |
Kniha mého dospívání. Ač nemá žádný dramatický děj, dodnes si ji pamatuju. Taky proto, že je v ní postava se stejným jménem jako mám já a které v té době nebylo ani náhodou obvyklé...
A taky snové akvarely Mirko Hanáka...
Moc hezká kniha, mám ji dodnes.