Divoký koník Ryn
Bohumil Říha
Príbeh zvláštneho priateľstva svojrázneho Antonína Jakuba a jeho koňa Ryna, ktorí musia prejsť nečakanými životnými útrapami, aby na ich konci znovu našli domov, slobodu, priateľstvo i spravodlivosť...
Literatura česká Pro děti a mládež Příběhy
Vydáno: 1973 , Východoslovenské vydavateľstvoOriginální název:
Divoký koník Ryn, 1966
![ddkk ddkk](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/203056/m_ddkk-XpR.jpg?v=1543155359)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha mého dospívání. Ač nemá žádný dramatický děj, dodnes si ji pamatuju. Taky proto, že je v ní postava se stejným jménem jako mám já a které v té době nebylo ani náhodou obvyklé...
A taky snové akvarely Mirko Hanáka...
Moc hezká kniha, mám ji dodnes.
![Janizoun Janizoun](https://www.databazeknih.cz/img/users/39_/393359/m_nuozinaj.jpg?v=1734890468)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
"Divoký koník Ryn" je příběh, který se odehrává na břehu Radimky, pár kroků od Labe a právě tam se ve své chatě vesničan Antonín Jakub stará o koníka z Kavkazu a to se nelíbí místním vesničanům, kteří se mu snaží znepříjemnit život.
Dozvíte se, co všechno Antonína Jakuba potkalo, jak přišel k Rynovi a jestli společně našli to, co k životu potřebovali.
Příběh o přátelství, lásce a hlavně o svobodě, která je v životě velmi důležitá.
![ladyfromskye ladyfromskye](https://www.databazeknih.cz/img/users/26_/26841/ladyfromskye-374.jpg?v=1541529601)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Moc krásná knížka, ale... obávám se, že pro děti je příběh příliš složitě napsaný, že ho pochopí jen ti sečtělí. Snad se pletu... No a pak i ta poplatnost době, to se mi také příčilo. Vždyť většina autorů psala pohádky právě proto, že do nich tu ideologii cpát nemusela.
![Andrea x Andrea x](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Četla jsem ji v dětství, tenkrát se mi moc líbila. Nyní jsem ji četla s dětmi, synovi 9 let se také líbila. Popravdě, já ji dočetla se sebezapřením. Dítě asi nevnímá tolik ten budovatelský nádech, který čiší z každé strany.
![zelena_zabicka zelena_zabicka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
pro mě byla tato kniha velkým zklamáním. Taková směs naivity, zidealizovanosti a třídních budovatelských náznaků. Kniha, která není ani pro děti, ani pro dospělé. Poslední třetinu (i když je to dílko útlé) jsem spíš prolétla než pročetla.
![Luccy78 Luccy78](https://www.databazeknih.cz/img/users/67_/67322/m_67322-8Nf.jpg?v=1459854944)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Děj knihy se odehrává na Šumavě a vypráví příběh Antonína Jakuba, který ošetří koně, který zde zůstal po odchodu ruské armády. Kůň ale vadí některým místním občanům. Jeden z nich dokonce Antonínu Jakubovi zapálí chalupu.
1957 | ![]() |
1977 | ![]() |