Dlouhá cesta z ráje
Leah Chishugi
Autobiografický příběh trnité cesty někdejší rwandské modelky je strhující, i když často hodně syrové čtení. Děj se vrací ke genocidě, která v roce 1994 zcela rozvrátila zemi a zanechala za sebou statisíce mrtvých. Ihned v prologu je čtenář vystaven drsné scéně, když je Leah se svým půlročním synem, jeho chůvou a strýcem na útěku zastavena vraždícími Hutuy, kteří jí přímo před očima umlátí strýce k smrti, ji samotnou vážně zraní a nechají ležet na hromadě mrtvých těl. Leah se vydává na strastiplnou cestu, netuší, co se stalo s milovaným mužem, rodiči ani sourozenci, a nemůže nikomu věřit.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2012 , Ikar (CZ) , Knižní klubOriginální název:
A Long Way from Paradise, 2010
![Ramondia1 Ramondia1](https://www.databazeknih.cz/img/users/55_/55787/m_ramondia1-MxU.jpg?v=1549959652)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Hodně drsné čtení, hlavně ta představa, jak se v jedné vteřině téměř idylický život obrátí o stoosmdesát stupňů. Z některých momentů běhal mráz po zádech. Jinak kniha byla napsaná vynikajícím způsobem, autobiografické romány jsou prostě nejlepší.
![lucikg lucikg](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/24058/24058.jpg?v=1381127962)
Přečteno jedním dechem. Kniha byla opravdu krásná, zajímavé čtení. Bohužel až smutné, když si uvědomíte co se ve světě děje.... :-/
![Lenka 13 Lenka 13](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/18965/18965.jpg?v=1381127919)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha je velmi čtivá,příběh sedmnáctileté Leah je velmi otřesný,co vše musela prožít, když utíkala před genocidou se svým půlročním synkem.
![asam asam](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/127/m_127-ctE.jpg?v=1464182721)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Neuvěřitelná síla, odvaha,vůle.Leah se svým malým synem, bez prostředků, bez rodiny odolává nástrahám genocidy v Rwandě. Knížka by se měla spíše jmenovat "Cesta peklem". Není to oddechové čtení, přesto doporučuji. Našinec si uvědomí, jak dobře se nám žije.
Hrůzný příběh, neuvěřitelné čtení o tom, jak se ze dne na den změní život statisíců lidí. O tom, jak jsou lidí bezmocní a přesto silní.