Dneska už se tomu směju

Dneska už se tomu směju
https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28419/bmid_dneska-uz-se-tomu-smeju-nRu-28419.jpeg 4 617 617

Vzpomínky herečky Adiny Mandlové. Kniha, která vypovídá nejen o ní, ale i o době, o hereckém prostředí, o povaze národa, o tomto divném století, v němž je nám souzeno žít. Publikace je doplněna mnoha nikdy nepublikovanými obrazovými materiály. Druhé vydání exilového nakladatelství Sixty-Eight Publishers Josefa Škvoreckého v kanadském Torontu.... celý text

Koka
16.07.2017 5 z 5

Kvůli averzi vůči těm všem neupřimným, přeslazeným a najatými sepisovately zpracovaným autobiografiím hvězd a hvězdiček jsem se hloupě léta ochuzovala o zážitek z této báječné knihy! Četlo se to jedna báseň!
Počet Mandlové filmových rolí, nemocí, milenců, zařizování nových bytů a renovací starých domů, průšvihů a obdivu, vzestupů a pádů, ...byl neuvěřitelný. Ta žena zakusila tolik, že by to vystačilo na sedm životů. Byla jsem udivena a ještě pořád žasnu nad tím, jak tato mondéna byla chytrá, vtipná, vzdělaná a jak lehkým perem a pestrým, bohatým jazykem dovedla psát. Umět takto napsat knihu o svém ne zrovna vzorném a vítězném životě, dokázat pojmenovat svinstva vlastní i jiných, nebát se přiznat selhání a vypočítavost ve vztazích, podívat se životu do tváře a neuhnout .... to se ani u smyšlených literárních hrdinek jen tak nevidí.
Kromě čtenářského zážitku knihu velmi velmi doporučuji i jako pramen poznání toho, jak se v jedné přelomové etapě českých dějin lámaly charaktery a jak u některých i slavných a až podnes známých lidí ani - pro jejich bezcharakternost - nebylo co lámat. Jako doplňková četba k českým dějinám od I. republiky až po padesátá léta XX. století - ideální!

JessyPitt
11.07.2017 4 z 5

Pro me to bylo čtení plné emoci. Kniha nebyla ani chvíli nutná, jak to u některých životopisů bývá. Knihu jsem Odkladala s určitou melancholií. Dost často se v knize mluví o tehdejší době. No možná bby byla překvapena, ze se za z léta zas au tak moc nezměnilo. Aneb jak říkal pan Werich jde tady o duši a tu ta knížka opravdu ma.

Kerberos
03.07.2017 4 z 5

Adina Mandlová byla krásná herečka,velmi oblíbená ve své době.Kniha zobrazuje její vzestup na vrchol,ale i pád a je psána s určitou trpkostí.Ráda se na její filmy dívám a nelíbí se mi jakou roli jí určili v seriálu Bohéma.

andrii24
25.05.2017 5 z 5

/S/Hozené načančané boa. Když si hvězdný život sundá saténové rukavičky. Flór doby se zbaví omračujícího parfému. "Svatá" Adina v negližé. Prvorepubliková Marilyn Monroe/Dietrich Marlene otevřeně. Světácká lvice salonů, z časů dálek, které promlouvají a mají stále co říci i dnešnímu publiku, lákají k čtenářskému ponoru.

Atanone
10.05.2017 5 z 5

Další z knih,co jsem si kupovala dvakrát,protože jsem zapomněla,komu jsem ji půjčila a ten někdo zase zapomněl,že ji má vrátit-no,ani se nedivím,je totiž vážně dobrá.
Současníci Adiny Mandlové se shodují v tom,že si nebrala servítky,ale vždy byla sama sebou a taky za to platila.
Co na knížce miluju je její humor a sebeironie.
Ráda se k ní vracím

Popko
10.05.2017 4 z 5

Adinu Mandlovou jsem znala pouze z černobílých filmů. Tato kniha opravdu stojí za přečtení. Doporučuji.

marlowe
26.03.2017 5 z 5

"A tak jsem rukopis četl jako lidský dokument, který překvapivě mnoho – aniž to autorka možná zamýšlela – vypovídá nejen o ní, ale i o době, o hereckém prostředí, o povaze národa, o tomto divném století, v němž nám bylo souzeno žít."
(Z ediční poznámky Josefa Škvoreckého)

mamakvocna
21.02.2017

Adinu Mandlovou jsem vždycky uznávala jako herečku. Moc se mi líbila. Dle této knihy byla zřejmě i ve skutečnosti taková sympatická "rošťanda" , Většina těch kdo píší o sobě trochu blafují a snaží se vzbudit dojem, že jsou úžasně hodní a podobně. Paní Mandlová nic nepředstírala a já si proto této knížky velmi vážím. Vlastně hlavně si vážím paní Mandlové. Je to herečka, která nic nepředstírala. Doporučuji si o ní přečíst dle jejích vlastních slov.

amenufus
18.01.2017 5 z 5

Musím říci, že se mi kniha opravdu líbila. O životním osudu Adiny Mandlové jsem něco málo tušila. Ale její osobní vyprávění dává jejímu životnímu příběhu v mých očích zcela nový rozměr. Velice zajímavá osobnost s pro mě blízkým smyslem pro humor, kterého se vzdávala málokdy. Způsob jejího vyjadřování mi opravdu sedl a líbí se mi, jak na události zpětně nahlíží, bez zbytečného pathosu.

Ivulka90
12.11.2016 5 z 5

Po přečtení knihy jsem došla k tomu, že Adina Mandlová byla velice zajímavá osobnost. Z mého pohledu značně rozporuplnná, ale rozhodně zajímavá.

TheMelorry
11.10.2016 5 z 5

Adinu Mandlovou znám jako skvělou herečku z filmů pro pamětníky. O jejím pohnutém osudu jsem ale neměla ani tušení. Celkově mě kniha moc zaujala a dojala. Líbil se mi styl psaní a fotky ze života byly příjemným bonusem.
Většinou jsou biografie jen suchopárné ve faktech psané knihy, tahle je ale skutečně něco jiného a rozhodně stojí za přečtení.

zoew
03.10.2016 4 z 5

Životopis bez příkras, to chválím - autorka se vyvarovala přílišné sebechvály (na rozdíl od Baarové, které se nepříčí ve svých memoárech opakovaně připomínat, jak byla "krásná a talentovaná a všichni ji milovali").

poiu
30.08.2016 4 z 5

Adinu jsem přečetla téměř jedním dechem. Kniha je napsaná čtivým jazykem a sebeironickým pohledem na sebe sama, je plná přiznání a chyb, ale i krásných okamžiků, které krásná prvorepubliková šarmantní Adina zažila. Rozhodně to stálo za přečtení, ale v její kůži bych nechtěla být ani za nic....

růžovámakrela
06.08.2016 5 z 5

Nejen krásná, ale i přirozeně inteligentní žena se skvěle ironickým pohledem na sebe sama. Její život je neuvěřitelně bohatý, krásný a krutý zároveň. Kniha u mě patří mezi jasné srdcovky.

Liduka
04.08.2016 3 z 5

V knize je v podstatě popsán tragický život velice talentované herečky. Pomluvy od závistivých lidí skutečně dokážou udělat hodně a určitě bych nechtěla být v její kůži. Na druhou stranu si za to ale mohla Adina i trochu sama, když střídala chlapi jako ponožky. To se potom nemohla divit, že jí nařknou z kde čeho, i když to nebylo pravda. Zlé jazyky se prostě nezastaví před ničím.

iva23
11.07.2016 4 z 5

Černobílé filmy ve mně vzbuzují pocit unuděné neděle, ti pánové, kterým je tam dvacet a vypadají na padesát, mi připadají směšní, nevím, která je Madlová, která Baarová, která Vítová.. Knížku jsem zdědila, tak jsem ji přečetla a je výborná. Pro ty, kteří se orientují v tehdejších režisérech a hercích/herečkách, to bude zážitek ještě větší.

lapagerie
23.05.2016 4 z 5

Adina mě příjemně překvapila. Žádná rozhýčkaná fifĺena, ale rázná ženská, která si zažila svoje a přesto neztratila jiskru, vtip a optimismus.
Živelná - je to správné slovo pro Adinu.

edith79
20.04.2016 5 z 5

Upřímná Adina a její zhýralý a opravdu zajímavý život. Co se souboje autobiografií týká, tady je pro mě Adina vítězka na Lídou Baarovou. Kniha je živelná, pravdomluvná a neuhlazená. Zkrátka Adina se s tím nepáře.

sissina
04.04.2016 4 z 5

Líbí,mám ráda herce ze starych filmů

Cella
13.03.2016 5 z 5

Věra Ferbasová mi v prvorepublikových filmech vždy přišla ukňouraná a nesnesitelná, Haas na mě působil jako šeredný strejda a Lída Baarová prostě musela být úplně blbá. Zato Adina Mandlová byla vždycky okouzlující a vznešená (nemám to jen z DVD obalů).
Její životopis je skvělý. Zatímco biografie Agathy Christie (jedné z nejúspěšnějších spisovatelek!) je nudná jak regionální zpravodajství, Adina zaujme od prvních stránek, ačkoliv postupuje totálně chronologicky (narodila jsem se, studovala jsem, dostala jsem první roli...). Dala bych ruku do ohně za to, že si pranic nevymyslela. Neobhajuje se, nelituje se a je doopravdy vtipná. Opravdu nerozumím tomu, že její osud ještě nebyl zfilmován. Kdyby na to konečně došlo, ať to prosím nedělá Renč.