Do neznáma: Kulinární dobrodružství

Do neznáma: Kulinární dobrodružství
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525708/bmid_do-neznama-kulinarni-dobrodruzstvi-6547735d185e9.jpg 4 2 2

Se 60 recepty z celé zeměkoule. Ve své nové knize Gordon Ramsay popisuje z kulinárního hlediska 21 míst celého světa, která navštívil v rámci natáčení pořadu Do neznáma pro National Geographic. Pozornost přitom věnuje tamním surovinám a kuchařským postupům, do nichž ho zasvěcují místní šéfkuchaři a odborníci. Cesty za poznáním jsou to vpravdě dobrodružné – Gordon se na vlastní kůži potápí pro mořské plody, připravuje jídlo v zemní peci, ochutnává červy nebo pálivé nakládané ovoce a zeleninu Každá kapitola má pestrý fotografický doprovod a nechybějí ani předpisy na pokrmy související s jednotlivými destinacemi. Mezi šedesátkou receptů najdete třeba hovězí krátká žebra dušená s kořením ras al-hánút z marockých hor, peruánské anticuchos (špízky) z hovězí svíčkové, vepřové pandi karí z indického Kodagu, batátové chlebové placky z Nového Zélandu, mole coloradito z mexické Oaxacy, sladkokyselou sumčí polévku z Laosu, sivena obrovského ožehnutého na pánvi z amerického Michiganu či humra thermidor z Maine. Vydejte se s Gordonem Ramsaym objevovat nové chuti!... celý text

Literatura naučná Cestopisy a místopisy Kuchařky
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

Gordon Ramsay's Uncharted: A Culinary Adventure With 60 Recipes From Around the Globe, 2023


více info...

Přidat komentář

Atlantis
09.05.2024

Odloženo, nedočteno a vracet se nebudu. Gordona má hodně rád, sledoval jsem ho ještě jako lokální britskou hvězdičku. I pořad Do neznáma se mi relativně líbí, ale jeho knižní zpracování je otřesné. Když pominu, že je plné tiskových chyb (v textu třeba zůstaly znaky označující konec řádku), nejde přehlédnout, že jednotlivé země jsou popsány neskutečně povrchně a nezajímavě. Ale největším problémem jsou pak samotné recepty. Lokální ingredience alá pasta z Peru, kořenící marocká směs apod. u nás prostě neseženete. Takže ve zkratce - o zemích se nic nedozvíte a z kuchařky si nic neuvaříte. To je pak docela zbytečné čtení, nemyslíte?

Nuny
25.12.2023 4 z 5

Tohle bude srdcovka Gordona. Je to cítit z úvodního slova, kde je spoustu pokory.
Fotografie jsou krásné, což v doprovodu National Geographic není nijak těžké.
Samotné recepty hodnotím velmi vysoce, ale je velký problém se surovinami. V této knize je kladen velký důraz na původ surovin, které jsou vždy ze země, kde Gordon recept vaří a u nás to nikdy nebude tak dobré, jako když vám připraví krmi původní obyvatel země se surovinami z nejvyšších míst Peru nebo lesů Maroka.
Navíc některé koření buď musíte draze sehnat na internetu nebo si je nechat dovézt odněkud z ciziny. Případně namíchat z toho, co doma máte, ale přiznejme si, to nebude taky úplně ono. A když už bych si chtěla nějaké koření namíchat, nevím ani jak, protože u toho se Gordon nezdržuje. A navíc, jak často budete recept připravovat, na jeden pokus je to opravdu nákladné vaření.
Abychom tedy dosáhli autentické chuti jídla, budeme nejspíš muset jet do daného regionu a tam si pokrm připravit z lokálních surovin, jinak to nevidím.
Za mě 87 %, protože je to krásný cestopis v regionech, které třeba moc neznáme.