Do panského stavu - svazek první
Marie Popelková
![Do panského stavu - svazek první Do panského stavu - svazek první](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12611/bmid_do-panskeho-stavu-svazek-prvni-ccn-12611.jpg?v=1539027380)
Do panského stavu série
1. díl >
Žánrový obrázek z pražského prostředí zavádí čtenáře do rodiny zahradnického pomocníka ze starých Dejvic, která výhrou v loterii získá větší sumu peněz.
![tittanie tittanie](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/163483/m_tittanie-1O3.png?v=1693765849)
Takhle kniha na mě vyskočila na databázi. Říkala jsem si, proč si ji nepřečíst? Miluju starou Prahu a kniha se mi hodí do čtenářské výzvy. Prvních padesát stran mě nadchlo. Děj byl vtipný a postavy fajn. Prostředí se mi líbilo. Ale potom mi přišlo, že je to na jedno brdo. Postava Kráčmerky mě začala štvát. Líbil by se mi děj z pohledu Kráčmery.
Ze zeleného košťálu artyčok nevyroste.
ČV 2021 5 Kniha vydaná před sto a více lety
![Florindela Florindela](https://www.databazeknih.cz/img/users/28_/287071/m_florindela-hNT.jpg?v=1570385113)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Dobře se to čte. Celý román má 6 dílů, člověk až žasne, jaké všechny příhody jim autorka připraví. Ale je to milé a pozitivní čtení.
![Marla Marla](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/116572/m_marla-kx3.jpg?v=1541099730)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Báječně roztomilý románek od neméně báječné znalkyně Prahy a jejich obyvatel. Zahřeje na duši a potěší mysl.
![Opatov Opatov](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Roztomila a naivní matka Kracmerka v příběhu vypravenem jazykem tehdejší doby. Krásné odpocinkove čtení pro starší generaci. Trilogie.
![karimatka1 karimatka1](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Váhala jsem, jestli ji zařadit do knih, jejichž děj se odehrává v Praze nebo kniha starší než já. Byla to oblíbená kniha mé maminky v dětství, když byla nově vydaná, tak jsme ji jí koupili. Oddychovka na léto.
![Luccy78 Luccy78](https://www.databazeknih.cz/img/users/67_/67322/m_67322-8Nf.jpg?v=1459854944)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Takové milé, prosté, lehce naivní čtení o matce Kráčmerce a její rodině, kteří přišli ke štěstí v podobě vyhraného losu a najednou se z domečku ve vesnici ocitnou ve vlastním domě na Vyšehradě. Občas mě paní Kráčmerka svou naivitou, prostodušností a kolikrát hloupostí až rozčilovala, nicméně je to pěkné čtení, obohacené krásnou květnatou staročeštinou. A poprvé musím i přiznat, že filmové zpracování s paní Nedošínskou v hlavní roli se mi líbilo daleko víc a nesmazatelně vrylo do paměti.. Do čtení dalších svazků už nejdu.
![Illaa Illaa](https://www.databazeknih.cz/img/users/62_/62624/m_62624-1ko.jpg?v=1459854941)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Tato trilogie mě velice bavila, bylo to pro mě opět něco nového, čehož jsem ještě mnoho nečetla. Navíc kniha byla velice úsměvná a četla se jedním dechem. U některých situací není nouze o hlasité zasmání především díky hlavní postavě matky Kráčmerky, která se po svém vyrovnává s nástrahami života na vysoké noze ve městě. Velice povedené.
![maryzka maryzka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Naivní, sentimentální, nerealistické jak pro současnost tak pro první republiku. Jedině tak do ,, Pečírkovic kalendáře. Ale jinak si člověk zopakoval jinou gramatiku(mluva, slovní obraty a spojení) společenské rozdíly. Docela i psychologie tam je trochu vpravena, Celková četba pro odpočinek
![vERko vERko](https://www.databazeknih.cz/img/users/28_/28044/28044-16Y.jpg?v=1522349536)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Výborné čtení na popud mojí babičky, když není člověku příliš dobře, jak fyzicky, tak psychicky, dá se číst po odstavcích, nic vám neuteče. Odpoutá vás od dnešní uspěchané doby. U knihy jsem se opravdu bavila, někdy i nahlas :-) určitě se pustím do následujícícho dílu.
![menghinova menghinova](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Tyto knihy jsem měla půjčené od kamarádky a moc jsem se u nich bavila mě osobně se líbily moc
![Dell Dell](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Chtěla jsem to poslouchat jako zvukovou knihu pro odlehčení a jako zpestření při běžných domácích pracích, ale nešlo to. Je to kniha pro ty, koho baví telenovely a podobné rodinné historie. Popisy nákupů, vaření, rozestavování nábytku apod. bych byla ochotná vydržet, kdyby kromě toho šlo ještě o něco víc. Ale to bohužel nejde. Nedočetla jsem další díly, ale řekla bych, že jde o to dobře provdat dceru a užívat si výhod hmotného zajištění spadlého z nebe.
1992 | ![]() |
1981 | ![]() |
2006 | ![]() |
1995 | ![]() |
1995 | ![]() |
Asi nebudu číst všech šest dílů, ale je to příjemné, oddechové čtení. Hlavně mě zaujala postava autorky, musela to být velice zajímavá osobnost.