Do panského stavu - svazek první

Do panského stavu - svazek první
https://www.databazeknih.cz/img/books/empty_bmid.jpg 4 24 24

Do panského stavu série

1. díl >

Jak chudý člověk k bohatství přišel... Neobvyklé štěstí potkalo rodinu zahradníků Kráčmerových - výhra v loterii. Vyhrané peníze zcela změnily jejich život. Kniha popisuje první nákup lepších šatů, bytu v Praze a jeho vybavení, stěhování do vlastního domu... Všichni jsou stále milí a slušní a vše je tak pozitivní a s dobrým koncem.... celý text

Přidat komentář

Boženka2
28.06.2021 5 z 5

Asi nebudu číst všech šest dílů, ale je to příjemné, oddechové čtení. Hlavně mě zaujala postava autorky, musela to být velice zajímavá osobnost.

tittanie
14.03.2021

Takhle kniha na mě vyskočila na databázi. Říkala jsem si, proč si ji nepřečíst? Miluju starou Prahu a kniha se mi hodí do čtenářské výzvy. Prvních padesát stran mě nadchlo. Děj byl vtipný a postavy fajn. Prostředí se mi líbilo. Ale potom mi přišlo, že je to na jedno brdo. Postava Kráčmerky mě začala štvát. Líbil by se mi děj z pohledu Kráčmery.

Ze zeleného košťálu artyčok nevyroste.


Florindela
02.05.2020 5 z 5

Dobře se to čte. Celý román má 6 dílů, člověk až žasne, jaké všechny příhody jim autorka připraví. Ale je to milé a pozitivní čtení.

Marla
09.09.2019 5 z 5

Báječně roztomilý románek od neméně báječné znalkyně Prahy a jejich obyvatel. Zahřeje na duši a potěší mysl.

Opatov
12.07.2019 4 z 5

Roztomila a naivní matka Kracmerka v příběhu vypravenem jazykem tehdejší doby. Krásné odpocinkove čtení pro starší generaci. Trilogie.

karimatka1
20.07.2017 4 z 5

Váhala jsem, jestli ji zařadit do knih, jejichž děj se odehrává v Praze nebo kniha starší než já. Byla to oblíbená kniha mé maminky v dětství, když byla nově vydaná, tak jsme ji jí koupili. Oddychovka na léto.

bábuška
17.02.2017 5 z 5

Úsměvný příběh ze staré a poklidné Prahy, hezky se čte.

Luccy78
09.05.2016 4 z 5

Takové milé, prosté, lehce naivní čtení o matce Kráčmerce a její rodině, kteří přišli ke štěstí v podobě vyhraného losu a najednou se z domečku ve vesnici ocitnou ve vlastním domě na Vyšehradě. Občas mě paní Kráčmerka svou naivitou, prostodušností a kolikrát hloupostí až rozčilovala, nicméně je to pěkné čtení, obohacené krásnou květnatou staročeštinou. A poprvé musím i přiznat, že filmové zpracování s paní Nedošínskou v hlavní roli se mi líbilo daleko víc a nesmazatelně vrylo do paměti.. Do čtení dalších svazků už nejdu.

knihamouder
16.09.2014 4 z 5

Kráčmerka mě bavila, oddechové čtení. Zajímavá myšlenka, jak utratit výhru. Dnes by se styl života a pořizování nezbytností za výhru jistě velmi lišil :-D

Illaa
22.07.2014 3 z 5

Tato trilogie mě velice bavila, bylo to pro mě opět něco nového, čehož jsem ještě mnoho nečetla. Navíc kniha byla velice úsměvná a četla se jedním dechem. U některých situací není nouze o hlasité zasmání především díky hlavní postavě matky Kráčmerky, která se po svém vyrovnává s nástrahami života na vysoké noze ve městě. Velice povedené.

maryzka
18.04.2014 3 z 5

Naivní, sentimentální, nerealistické jak pro současnost tak pro první republiku. Jedině tak do ,, Pečírkovic kalendáře. Ale jinak si člověk zopakoval jinou gramatiku(mluva, slovní obraty a spojení) společenské rozdíly. Docela i psychologie tam je trochu vpravena, Celková četba pro odpočinek

vERko
15.12.2013 5 z 5

Výborné čtení na popud mojí babičky, když není člověku příliš dobře, jak fyzicky, tak psychicky, dá se číst po odstavcích, nic vám neuteče. Odpoutá vás od dnešní uspěchané doby. U knihy jsem se opravdu bavila, někdy i nahlas :-) určitě se pustím do následujícícho dílu.

menghinova
27.12.2012

Tyto knihy jsem měla půjčené od kamarádky a moc jsem se u nich bavila mě osobně se líbily moc

Dell
22.04.2011 3 z 5

Chtěla jsem to poslouchat jako zvukovou knihu pro odlehčení a jako zpestření při běžných domácích pracích, ale nešlo to. Je to kniha pro ty, koho baví telenovely a podobné rodinné historie. Popisy nákupů, vaření, rozestavování nábytku apod. bych byla ochotná vydržet, kdyby kromě toho šlo ještě o něco víc. Ale to bohužel nejde. Nedočetla jsem další díly, ale řekla bych, že jde o to dobře provdat dceru a užívat si výhod hmotného zajištění spadlého z nebe.