Dobrá znamení
Terry Pratchett , Neil Gaiman
Děti, zahrávat si s Armagedonem může být nebezpečné! Nezkoušejte to ve vlastním bytě! Crowley je padlý anděl, teoreticky tedy ďábel, prakticky však člověk. Celé stovky let je naturalizovaný na Zemi, kam byl nasazen jako "spící" agent. Miluje staré automobily a populární hudbu a všeobecně dvacáté století, protože to je mnohem lepší než století sedmnácté, a to zase bylo mnohem přijatelnější než to čtrnácté. Žije si skvěle, může si to totiž dovolit. Jistě tímto dalším příběhem T. Pratchetta a N. Gaimana nebudete zklamáni. Čeká vás setkání s Ním. Nastal totiž čas narození nového Satana. Jenom rozpoznat, který z těch dvou roztomilých novorozených chlapečku to je. Dotisk vyšel v roce 2008.... celý text
Literatura světová Humor Fantasy
Vydáno: 1997 , TalpressOriginální název:
Good Omens: The Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch, 1990
Kniha je skvělá. Od Gaimana jsem toho cetla vic, Terry je neprozkoumane území, i kdyz se na nej chystám. Kniha me chytla, jen těch postav na me bylo trosku vic. Skvělý humor a taky k zamyšlení, ze ne vse je černé nebo bile a každá věc ma dvě strany. A ilustrace jsou krasne.
Další z mých milovaných knih a jediná kterou jsem četla hned po dočtení znovu. A opět byla skvělá! Na jednu stranu je to tak neskutečně trhlé, že si říkám, že už je to příliš. A potom čtu dál a sama se utvrzuji, že je to přesně tak akorát a zbožňuji všechnu tu hru se slovy a fantazií.
Začátek mě opravdu bavil. Jak pojetí, tak vysvětlování, i kočkování mezi démonem a andělem. Jenže zhruba tak od strany sto padesát se něco změnilo a já se prostě začala nudit a do čtení jsem se místy musela až nutit. Občas vtipná poznámka autora nebo nějaký hlod to už nezachránil. Začalo to na mě totiž působit na sílu a ani ne tak vtipně. Přitom seriál mě bavil, ale tam to asi spíš bylo ztvárněním postav a taky tam nebylo tolik nudné omáčky, jako v knize. Asi jsem měla moc veliká očekávání, která nebyla splněna ani z poloviny.
Tak na mě kniha také nefunguje a fakt nevím proč. Fantazii příběhu oceňuji, knihy jednoho z autorů mám velmi ráda a ze seriálu jsem byla nadšená, tak proč jsem se do čtení musela nutit?
Nepamatuji se, že bych se smála. Jsou tam sice dobré formulace, ale i blbosti a poznámky pod čarou většinou nestaly za to. Seriál pro mě zvládl několik věcí lépe: zredukoval nudné pasáže, přidal vtip a vyladil postavy a přátelství Crawleyho a Aziraphela. Má oblíbená scéna záměny těl v knize není, stejně jako scéna z kostela, scéna po vyhoření antikvariátu a další detaily. To co je v knize navíc, akorát zpomaluje děj.
Po knize jsem sáhla jako po odpočinkové, která mě bude stopro bavit, ale že to byl takový boj je pro mě fakt zklamání.
Výzva 2023 - kniha od dvou autorů. Bohužel se asi fanouškem nestanu - něco tak nudného, zmatečného a zbytečného jsem už dlouho nečetl. Dal jsem zhruba polovinu knihy a zbytek se znechucením odložil.
Můžete užívat v opakovaných dávkách, hrozí jen to že se vám kniha rozpadne neustálým čtením v rukách, čtu po několikáté a je to sakra jízda. Opravdu, člověk se nestačí divit jak skvěle se baví.
Poklona a poděkování.... škoda že se jim nepovedlo takových sztuczek víc, bylo by to k nezaplacení, ti dva spolu....
Douška: Nedoporučuji číst u jídla
Neil Gaiman a Terry Pratchett. Pecka. Suchý humor, jaký mám rád. Obdivuhodná fantazie obou. Škoda, že už spolu nic nenapíší.
Knihy Terryho Pratchetta mám moc ráda, s Neilem Gaimanem jsem se naopak setkala poprvé (a určitě ne naposledy). Příběh o konci světa, který společně vytvořili, je geniální, často jsem se u knihy usmívala a občas jsem se smála i nahlas.
Oba dva autoři se svým britským humorem s naprostou lehkostí strefují do všech možných společenských témat od otázek víry, přes ekologii až po fastfoody a studenou válku. Překvapilo mě, jak je kniha i po 30ti letech stále aktuální a moc jsem si ji užila.
Až do půlky mě kniha vůbec nebavila, přeskakování z jedné postavy na druhou, pak vše do sebe zapadlo, ale dle zdejšího hodnocení jsem čekala asi něco víc. Všichni tu píšou o vtipné knize, což mi nějak uniklo, moc jsem se tedy nezasmála. Kniha vybrána hlavně do čtenářské výzvy a měla jsem co dělat ji dočíst celou.
Při spojení takových dvou výjimečných autorů se dalo očekávat, že příběh bude mít šmrnc, neuvěřitelnou zápletku a kouzlo. A to vše okořeněné dostatečnou dávkou humoru. Narození nového Satana a s tím související záměna dětí v porodnice, andělé a ďáblové cobi nasazení agenti na zemi, čtyři jezdci apokalypsy a v neposlední řadě čarodějnice a jejich lovci, a zápletka plná absurdních situací a omylů je na světě. Takže já jsem si nadcházející Armagedon v podání Terryho Pratchetta a Neila Gaimana neskutečně užila.
Od autorů jsem nikdy nic nečetl, až nyní Dobrá znamení.
Na biblickém příběhu o Armagedonu vytvořili velmi vtipné dílo, když do něj dokázali dostat běžné životní situace jako namátkou otravování zákazníků od obchodních zástupců po telefonu, přechytralou Policii, lidi otravující noviny stížnostmi na vše apod.
I samotné vtipné podání samotného Armagedonu jako nahrazení apokalyptického jezde Moru, který šel na odpočinek.
Prostě jsem se skvěle bavil.
Oceňuji i sečtělost a vzdělanost autorů, když do příběhu vtipně vsunují i skutky z mnoha skutečných historických událostí.
Hezké bylo i samotné vydání od Talpressu z roku 2020 s těmi úžasnými ilustracemi a tím "gumovým" obalem, který byl až skoro tak čarodějnický jako Proroctví od Agnes. :)
Spojení mých oblíbených autorů nasadilo laťku očekávání hodně vysoko. Možná proto jsem nakonec tak nadšený nebyl. Příběh sám o sobě zajímavý byl, vtip, jaký jsem očekával také, ale...nebylo to ono.
Ve srovnání se Zeměplochou od Terryho Pratchetta nebo třeba Anansiho chlapci
od Neilka Gaimana, tak o level níž.
Kniha je dostupná i v audiu, kde ji načetl Jan Zadražil.
Na motivy knihy natočil Amazon seriál se skvělým soundtrackem. Během čtení jsem ho poslouchal a byl to výborný podkres. Po přečtení knihy jsem se na seriál těšil, ale hned na začátkujsem jej vypnul a zůstanu u zážitku z knihy.
Dobrá znamení je sice kniha o Armageddonu, ale je neuvěřitelně zábavná!
Pradávná proroctví nelžou a konec světa se blíží. Dobro proti Zlu, Nebe versus Peklo, poslední boj. Azirafal a Crowley jsou anděl a démon a za ty tisíce let už tak trochu kámoši, ale jinak dva spící agenti Nebe a Pekla, kteří mají hrát při nastávajícím konci Všehomíra důležitou roli.
Potomek Pána pekel, Antikrist, je mezi námi. Jeho příchod se však trochu zvrtne a novorozeně se po porodu nedopatřením dostane do dobré rodiny. Crowley i Azirafal tuto skutečnost utají před svými šéfy a sami dohlížejí na výchovu Ničitele světů a tím tak trochu i na nevyhnutelný Armageddon. Ten si ale ani jeden z nich zase tak moc nepřeje, poněvadž na život na Zemi už si tak nějak zvykli a docela dost se jim tady líbí ( teda až na to 14. století, že ano...). S Antikristem na prahu puberty je soudný den na spadnutí a objevují se i čtyři jezdci (motorkáři) Apokalypsy - zde v mírně zmodernizované verzi
"Znečištění převzal firmu, když Mor, mumlající něco o penicilínu, odešel v roce 1936 na odpočinek."
Nechybí ani čarodějka, lovci čarodějnic, parta vtíravých puberťáků s pekelným psem a řada dalších humorných postav. Zbývá už jen čas na poslední šálek čaje. A to všechno dohromady je táková psina, že jsem pravidelně vybuchovala smíchy. Azirafal a Crowley mě nesmírně bavili a vyloženě jsem si užívala ty kapitoly, ve kterých se spolu vyskytli. Ohromě zábavné dialogy s tou správnou dávkou nadsázky a inteligentní břitký humor tak typicky britský! Stejně tak nabídla kniha i místa k zamyšlení, která naštěstí nepůsobila pateticky.
Audioknihu načetl Jan Zadražil a jeho přednes je naprosto famózní. S docela velkým množstvím postav si poradil naprosto skvěle a přizpůsobil intonaci i barvu hlasu každé z nich. Jen hudební předěly mohly být malinko výraznější. Co se však opravdu povedlo je "obálka" audioknihy odkazující na seriál, na který teda určitě mrknu. Tuhle audioknihu určitě doporučuji. To si chcete poslechnout!
Tak tato byla poslední, co mi chyběla. Neznám jiné, stejně nadané autory, v jejichž světě vše funguje tak přirozeně. Zamilovala jsme se před dávnými lety a musím dodat, že ač tato kniha není pro každého, ten, kdo se zamiluje, musí pak přečíst prostě celé jejich dílo. Miluji jejich světy. paráda.
Kniha byla skvělá, rozhodně se podívám na seriál. Některé části byli zdlouhavé, ale celkový děj úžasný. Crowley se stal jednou z mých oblíbených postav. Knihu doporučuji těm kdo mají rádi fantasy a trochu toho vzrušení s blížící se apokalypsou.
Společná kniha mých dvou oblíbených autorů - čtivé, zábavné, se skvěle napsanými postavami (hlavně ústřední andělsko-pekelná dvojka) a s překvapivě hodně povedenou seriálovou verzí od Amazonu. P.S. Ilustrované vydání ve větším formátu od Talpressu je opravdu povedené. Vyzdvihnout musím i výborný překlad pana Kantůrka.
Knížka mě nebavila, nedokázala jsem se začíst. Vyzkouším později jiný titul, možná to bude lepší.