Dobrá znamení
Terry Pratchett , Neil Gaiman
Děti, zahrávat si s Armagedonem může být nebezpečné! Nezkoušejte to ve vlastním bytě! Crowley je padlý anděl, teoreticky tedy ďábel, prakticky však člověk. Celé stovky let je naturalizovaný na Zemi, kam byl nasazen jako "spící" agent. Miluje staré automobily a populární hudbu a všeobecně dvacáté století, protože to je mnohem lepší než století sedmnácté, a to zase bylo mnohem přijatelnější než to čtrnácté. Žije si skvěle, může si to totiž dovolit. Jistě tímto dalším příběhem T. Pratchetta a N. Gaimana nebudete zklamáni. Čeká vás setkání s Ním. Nastal totiž čas narození nového Satana. Jenom rozpoznat, který z těch dvou roztomilých novorozených chlapečku to je. Dotisk vyšel v roce 2008.... celý text
Literatura světová Humor Fantasy
Vydáno: 1997 , TalpressOriginální název:
Good Omens: The Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch, 1990
"Starý, ma to nepresvedčilo."
Ani vtipný, ani zajímavý, nedejbože dechberoucí. Nic. Můj první střet s Pratchettem a dopadl takto tristně. Neila napoznávám. Chtěl jsem dát původně 2**, ale když jsem viděl, že zrovna tolik jsem dal Norskému dřevu, tak to si tohle určitě zaslouží víc.
Další plný počet hvězd pro tyto autory. Poslouchala jsem jako audioknihu po zhlédnutí seriálu. Načteno perfektně mimo jiné- hlavně Madam Tracy a pan Shadwell. Dílo má od Terryho i Neila to nejlepší, kniha je vtipná, kouzelná, hlubokým myšlenkám se také nevyhnete. Škoda, že nemáme vícero příběhů o Azirafalovi a Crowleym. Klidně bych si těch dvou dala celou sérii.
Knihu jsem četla na doporučení a na to, že dílo Neila Gaimana mám opravdu ráda, tak tato kniha byla opravdu zklamáním a dočítala jsem ji jen s obtížemi. Příběh měl velký potenciál, který bohužel nebyl využit...
Začátek byl trošku slabší, ale vydržela jsem a druhá půlka byla super.
Klasická "pratchettovka", kde nechyběl ani Smrť, i když v trošku jiné podobě.
Trošku mě rušily vysvětlivky * na konci stránky (a že jich bylo), často zbytečně dlouhé.
Knihu jsem si užila, ale vrátím se k mé osvědčené Zeměploše.
No panečku to byla jízda. Pánové si toto setkání evidentně nesmírně užili. Je krásně vidět kde se v knize vine spíše Gaiman a kde Pratchett a kde splývají, nenásilně. Nádherně. Moc jsem si to užila ..
Douška: Jinak je to silně návyková kniha a hrozí že se budete smát nahlas ( což hrozí u všech Pratchettovek)...
Po audioknize jsem sáhla ze zvědavosti pod vlivem seriálu. Obojí mě nadchlo. Velice vtipné vyprávění o soužití jednoho anděla a jednoho démona. Srovnání s Petronelem a Uriášem z českého pohádkového prostředí se mnohdy přímo nabízelo. A jezdci apokalypsy - naprostá nádhera. A pekelný pes? Miláček. :-D Bavila jsem se opravdu hodně. Celé vyprávění má svou zvláštní nepodbízivou hloubku a nebrání se dotknout mnohých choulostivých témat v naší společnosti. Určitě jsem neslyšela naposledy.
Dlouho jsem se tak nenasmál. Pokud chcete číst o konci světa plném andělů a ďáblů, antikrista, lovců čarodějnic a jezdců apokalypsy a do toho se pořádně zasmát, tohle je knížka pro vás. Přesah do problematiky ekologie a zodpovědnosti za stav naší planety je dnes zase o něco aktuálnější než v době vydání knihy.
Knížku jsem četla po shlédnutí seriálu a to mělo docela neblahý vliv. :D Nejdřív jsem byla nadšená, protože "tam jsou ty zásadní věci vážně skoro stejně, takže obojí je skvělá práce a seriál úžasná adaptace". Ale pak mi začaly určité věci ze seriálu chybět a určité věci z knihy mi do příběhu naopak nezapadaly. Vím, že bych to neměla porovnávat, a tohle je samozřejmě očekávatelné, jenže konec to dost umocnil. Tady byl najednou nějaký rychlý, nedotažený, jako by šlo skoro o první náčrt a až jsem se musela podívat, jestli jsem nějaké stránky nepřeskočila. Knížka je i tak dobrá (protože Dobrá znamení, come on), ale Neil pro seriál dost vyplnil mezery a upravil chybky, a proto je za mě přeci jen lepší než předloha.
Antikrist přichází na svět a armagedon je za dveřmi. Přidejte menší nedorozumění v porodnici, charismatické zástupce Nebe a Pekla, jezdce Apokalypsy, jednu čarodějku, dvoumužnou armádu lovců čarodějnic, několik satanistických jeptišek, pár tibetských mnichů, dva geniální britské autory, typický humor a máte skvělou knihu, kterou si užijete :)
Aneb jak se zábavně vypořádat (pokusit se o to) s Apokalypsou s roztomile dětsky vykreslenou představou zlepšení světa. Celou knihu jsem nebyla schopna představit si její konec, ale Gaiman a Pratchett neumějí zklamat separátně natož společně. Velmi příjemné a veselé čtení plné super charakterů.
V tomhle dílku se setkali moji dva nejmilovanější autoři, nemůžu dát míň než pět hvězd.
Propojení dvou skvělých spisovatelů s neuvěřitelnou fantazií a báječným smyslem pro humor nemohlo dopadnout špatně - a naštěstí opravdu nedopadlo. Příběh je originální, často dokáže překvapit a nejde se od něj odtrhnout. Specifický humor nemusí každému sednout, ale já se usmívala téměř na každé stránce.
Dobrá znamení jsem četla asi před patnácti, dvaceti lety a zapamatovala si jejich nápaditý humor spojený s dvojicí Azirafal-Crowley plus pár dalších půvabných drobností jako Psa a Válku a Hlad. Teď jsem knížku doporučila dceři a při té příležitosti jsem si ji sama připomněla. Bohužel většina zbylých motivů a postav se mi za ty roky vykouřila z hlavy nejspíš právem, protože teď mi nijak oslnivé nepřišly (až na Agnesina Skvělá proroctví).
Bylo to přiměřeně zábavné čtení, ale ve výsledku sdílím rozporuplný dojem některých komentujících. 3,5 hvězdy.
Nejsem typický čtenář Prachetta a do Dobrých znamení jsem se pustila jen proto, že jsem byla absolutně nadšená seriálem. Michael Sheen je naprosto nejsladší Azirafal a David Tennant jako Crowley je bezkonkurenčně ten nejlepší démon všech dob. Řvala jsem smíchy.
U knihy mě pak mrzelo, že tahle skvělá dvojka v ní nemá víc prostoru a děj se občas táhl. Ale musím vyzdvihnout super překlad Jana Kantůrka (jeho překlad byl použitý i v titulcích k seriálu) a bavily mě poznámky a vysvětlivky autora/překladatele. Celkově jsou Dobrá znamení vtipná, narážky promyšlené, i když se spíš raději znovu podívám na seriál.
Přiznám se, že jsem se o knize dozvěděla jen díky seriálu. Ten jsem začala sledovat kvůli armageddonu, ale k příběhu mě připoutalo něco jiného. Nejvíc mě zaujal vztah mezi našimi nevyslovitelnými okultními éterickými bytostmi. Moje nejoblíbenější scény jsou bezkonkurenčně s Azirafalem a Crowleym. Jejich rozhovory a historie jsou úžasné.
A protože se říká, že kniha je vždycky lepší, tak jsem po ní sáhla.
Nejdřív mě to bavilo, ale děj se hrozně táhl. Kniha mi přišla místy zmatená a jen díky seriálu jsem si dokázala představit, co se tam vlastně děje. Některé postavy naprosto zbytečné, asi pro humor, ale většina momentů, která měla být vtipná, mi vtipná nepřišla. Děti taky nic moc.
Jsem ráda, že místo častých nudných míst, kterých kniha rozhodně nemá málo, přidali do seriálu víc Azirafala a Crowleyho. Protože v celé knize na obě bytosti narazíme opravdu jen zřídka.
Spojení Pratchetta a Gaimana přináší opravdu skvělý výsledek. Hrdinové jsou velmi působiví, situace, v nichž se ocitají jsou místy komické a místy napínavé, stylu psaní není co vytknout.
Gaimana mám moc rád, na Pratchetta jsem se chystal několik let (když jsem na něj slyšel ze všech stran samou chválu), tudíž jsem šel do Dobrých znamení s velkým očekáváním, bohužel mi však knížka přišla zdlouhavá, ukecaná (ukecaná tak nějak o ničem) a hlavně nudná. Gaimana jsem v tom nepoznal víceméně vůbec, tohle je čistý Pratchett a po Stráže! Stráže! a tomto už asi můžu nadobro říct, že jeho humor a styl není nic pro mě (to takový Douglas Adams je taky velmi ukecaný, přelétává z jednoho tématu k druhému, ale u jeho Stopařova průvodce jsem se skutečně bavil). A co dodat ke knížce samotné...? Příběh jako takový by mohl být zajímavý, konečný boj doba se zlem a příchod armagedonu, to vše samozřejmě v humorném podání, jenže ty postavy... a to provedení... Svoje čtenáře si to samozřejmě najde, ale mě to teda obešlo obloukem a byl jsem vděčen za každou přečtenou stránku- že už se blíží konec, tedy ne konec světa, ale konec knížky... :-)
Mám ráda moderní zpracování biblických nebo antických témat, kvůli kterému mě kniha zaujala a které tu bylo velmi originální (třeba Znečištění jako čtvrtý jezdec je super). Také humor obou autorů mě hodně bavil. Jediné, co se mi úplně nelíbilo, byla struktura vyprávění, která podle mě byla trochu náhodná.