Dobrá znamení
Terry Pratchett , Neil Gaiman
Dny jsou sečteny. Třeste se vy, co nevěříte. V Tadfieldu začíná apokalypsa. Nadešel soudný den - a tentokrát to není jen na zkoušku. Nadcházející sobotu po odpoledním čaji má přijít konec světa, a tak si obrovská spousta lidí vzala do hlavy, že se postará o to, aby se to skutečně stalo. Azirafal a Crowley mezi ně nepatří. Tahle dvojka, anděl s démonem, si potrpí spíš na dobrou hudbu, víno a knihy, které pozemský život nabízí. Jeden druhého si postupně upřímně oblíbili, ostatně se znají už od Počátku, a tudíž nejsou zrovna nadšení z toho, že by všechno mělo přijít nazmar. Mocnosti však mají s planetou svůj plán, a tak Azirafal s Crowleym musí postupovat velmi opatrně, aby se ho povedlo překazit. Nanejvýš opatrně. Pro začátek by bylo skvělé vypátrat Antikrista, který se zřejmě někam ztratil...... celý text
Literatura světová Humor Fantasy
Vydáno: 2020 , OneHotBookOriginální název:
Good Omens: The Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch, 1990
Interpreti: Jan Zadražil
V angličtine je super slovo, že bonkers. Tak asi také sú knihy Terryho Pratchetta a sú tak skvelo trefné ako sú aj trafené. Ani Good Omens nie sú výnimkou. Nemám ho načítaného až toľko zatiaľ, ale pár, čo som čítala bolo pre mňa predsa o trochu lepších ako táto. Neil Gaiman a ja máme veľmi komplikovaný vzťah, čítala som niekoľko jeho kníh, ale stále mu neviem úplne prísť na chuť. Ale tento ich spoločný počin stojí nezaškodí prečítať. AJ
Úžasná a nadčasová kniha! Spojení dvou nepřekonatelných spisovatelů, které nemůže být lepší. Mohou být knihy jiné, knihy stejně zábavné, ale nikoliv lepší. Zde funguje úplně vše.
Knihu jsem sehnal až po dlouhé době, ale v podání krásné edice s ilustracemi Paula Kidbyho.
Co dodat, spojili se dva velikáni a vytvořili něco velice pěkného.
Vďaka Dobrým znameniam som sa kedysi dostala k Terrymu Pratchettovi a jeho Úžasnej Zemeploche, ktorého som dovtedy nepoznala a za čo im obvzlášť ďakujem, lebo mi následne zaistili dlhé mesiace neskutočnej zábavy.
Siahla som po nich v knižnici náhodne - páčil sa mi pozitívny názov. A nestačila som sa čudovať. Vynikajúci suchý čierny humor, presne tak, ako to dokážu iba Angličania. Kniha rozhodne patrí medzi tie nezabudnuteľné v mojej čitateľskej histórii. Smelo do nej :).
Sice jsem knize nedal plný počet hvězdiček, ale bavil jsem se u ní dobře. A myslím, že se dobře bavili i autoři, když ji psali. Je to fajn pohodové čtení, které si nehraje na žádné velké dílo, a je vidět, že to autoři psali hlavně pro zábavu. Za mě tak 85 %. A až knihu dočtete, určitě nevynechejte doslov o tom, jak se autoři spolu seznámili a jak kniha vznikala...
Nevím zdali je to tím že kniha prostě není tak dobrá, nebo tím, že ke Gainmanovi jsem si nikdy nenašla cestu, ale přišla mi slabší.
Nejvíc mě při čtení asi bavilo sledovat, kde končí Terry Pratchett a začíná Neil gaiman a naopak.
Skvěle vymyšlený příběh, vtipné hlášky v duchu suchého anglického humoru, nadčasové komentáře, kniha, kterou chcete přečíst či slyšet znovu.
Skvostný humor a nadhled této knížky mě dostal :-) Geniálně vymyšlená teorie! Nejvíc mě bavily rozhovory mezi Azirafalem a Crowleyem - a vlastně i všichni ostatní :-)
Přesto, že jsem knížku rozečetla v nejméně vhodné chvíli v předvánočním chaosu, naštěstí jí to v mých dojmech neuškodilo - zasloužených 5 hvězdiček :-)
Top strop legrace, která se vám dostane pod kůži a pak se vynořuje během následujících let, aby vám připomenula, že tohle si musíte přečíst znovu aspoň stokrát, tak jak je možné, že se ještě nedostalo ani na druhé čtení.
Kromě toho, že se jedná o rozpustilý příběh, jak komentuje Tyet tak tato knížka konstatuje , že totalita je totalita (ať v nebi, nebo v pekle) a že dobré věci vznikají v myslích obyčejných lidií, andělů, či démonů. Spasitelé mohou chtít to nejlepší pro svět, ale ono se to vždycky nějak zvrhne a náprava zůstane na těch, kterých se to týká a chtějí ten prostý obyčejný svět bez absolutních ideálů, nebo nedej bože absolutní pravdy.
Můžete si myslet, že víte jaké jsou boží plány, ale to si můžete jenom myslet.
Viac než samotným príbehom som sa bavil tipovaním, ktoré hlášky vymyslel ktorý z autorov... inak to bolo celé v duchu čakania až sa niečo začne diať... najlepší boli asi motorkári z apokalypsy... je dobré, že sa obaja autori rozhodli napísať spoločnú knižku a ešte lepšie je, že v tom nepokračovali...
Možno som od takejto klasiky očakávala trochu viac, ale inak hodnotím veľmi pozitívne. Dej sa občas trochu vliekol, inokedy sa veci udiali tak rýchlo, že som si musela konkrétnu pasáž prečítať ešte raz aby som si bola istá tým, čo sa tam vlastne udialo. Pre milovníkov fantasy určite kniha ktorá stojí za prečítanie.
DOBRÁ ZNAMENÍ, kniha vzešlá ze spolupráce dvou legend Terryho Pratchetta a Neila Gaimana je zábavný, rozpustilý příběh o tom, jak samotný Antikrist zabránil Armagedonu. Prostě slušná oddechovka.
Spojení těchto dvou spisovatelů bylo ku prospěchu četby,Velice se mi to líbilo a pěkně jsem si početl zvláště když se tam objevil nějakej"špek".
Už dávno som sa naučil, že sólo knihy od jedného, či druhého pána sú funkčné a svet v nich klape a šlape. Tie časti, kde máte chuť pochybovať a zdajú sa vám už príliš, príliš zapadajú nakoniec bezchybne a pochybnosti sa rozplývajú ako para nad kotlíkom Báby Zlopočasnej. Veď práve absurdita dotvára tú vierohodnosť. A ak by to už zaváňalo prílišnou iracionalitou, to už zaváňa Gaimanom, hoci dejovo to drží asi pri zemi práve on. Celkovo si však myslím, že táto dvojka, rovnako ako aj literárna sa dopĺňajú ozaj skvele, to dokazuje aj ich mnohonásobná spolupráca. Odporúčam taktiež seriálovú verziu, chvala veľké Á-tuin britská.
Z prva jsme se nedokázala do knihy plně ponořit a začíst. Až někdy v polovině se mi to podařilo. A určitě nelituji toho času který jsem ztrávila s touto knihou .
Bavila mě chemie mezi andělem Azirafalem a rohatým Crowleym a mrzelo mě, že tam bok po boku nejsou po větší část děje. Občas jsem měla trochu problém s tím, že mi to přišlo pomalé a klidně bych pár scén vyškrtla (obzvlášť těch s dětmi). Ale jinak jsou Dobrá znamení příběhem k zamyšlení okořeněná skvělým britským humorem.
Takže všeobecné nadšení asi úplně nesdílím, ale zklamaná jsem taky nebyla.
Absolutní láska. Jedna z mála knih, které čtu opakovaně. Mísí v sobě nadsázku, nestárnoucí humor, jedinečnou zápletku a hlavně talent dvou největších spisovatelů svých generací.
Dvakrát odloženo, první poloviny knihy se vyloženě táhla, kniha dostala spád až u kapitoly, kdy se má odehrávat apokalypsa. Ráda bych hodnotila pozitivněji, kniha byla na místech vtipná, knihy od obou autorů mám v lásce, ale tady mi vyloženě spolupráce neseděla a kniha na mnoha místech drhla a nudila - 3*