Doctor Who: Město smrti
Douglas Adams , James Goss
Doctor Who Douglase Adamse série
Doktor vezme Romanu na prázdniny do Paříže, města, jež má, tak jako dobré víno, vlastní buket. Zvlášť pokud ho navštívíte v archivním ročníku. Tardis je ale zanese do roku 1979 – ročníku stolního vína, ročníku, který zkysnul kvůli prasklinám – ne v jejich sklenkách, ale v samotném předivu času. Pánové času se zapletou do mimozemšťanského spiknutí, ve kterém hrají roli po domácku vyrobené stroje času, krádež Mony Lisy, zmrtvýchvstání obávané rasy Jagarothů i začátek (a dost možná také konec) života na Zemi. Pokud má lidstvo přežít, musí Doktor s Romanou za pomoci britského policisty, který pro ránu nejde daleko, překazit pletichy záhadného hraběte Scarlioniho (všech dvanácti). Inu, takhle vypadá Doktorova obvyklá dovolená...... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2016 , ArgoOriginální název:
Doctor Who: City of Death, 2015
Doktor je prostě výborná postava. Stále mě baví, stále mě dokáže překvapit. Knížka mě moc bavila, příběh je napínavý i vtipný od začátku do konce. Ano, na začátku je to chvíli zmatené, ale pak už to frčí a vše je jasné.
Doktor je prostě srdcovka, ať už v seriálu nebo v knize. :) Ale pokud bych to měla zhodnotit objektivně (pokusím se), tak za mě pěkný napínavý příběh a krásné vykreslení Doktora a jeho humoru. Věřím, že i pro čtenáře kteří nejsou (oddaní) fanoušci Doktora a třeba ho ještě vůbec neznají, se bude tento příběh líbit. A třeba mu také propadnou.
Pohodová a vtipná kniha s napínavým příběhem a výbornou střelenou hlavní postavou Doktora, kterou prostě musí mít rád úplně každý. I když mé hodnocení už asi není příliš objektivní... Od mého přečtení první Shady uplynul rok a deset nových sérií seriálu Doctor Who, k jejichž sledování mě dovedla právě zmíněná první kniha. Tehdy pro mě byl Doktor zcela neznámou postavou, ke které mě přilákalo především jméno Douglase Adamse a kterou jsem si hned na první přečtení oblíbil. Seriál (a hlavně David Tennant) mé nadšení ještě prohloubil, dnes je tedy Doktor mým dobrým a oblíbeným známým. Tato kniha tak pro mě sice nemá kouzlo předešlé, ale přesto se můj pozitivní názor ani v nejmenším nezmírnil. Naopak se mi líbí propracovanost a vtipnost příběhu a větší prostor, který v této knize dostává kouzelná Doktorova společnice na cestách prostorem a časem, která je naprostým ženským ekvivalentem Doktora a kterou prostě musí mít rád úplně každý...
Na začátku jsem byla velmi zmatená a vůbec se mi nelíbilo jak přeskakoval jeden příběh na druhý, a vůbec mi to nedávalo smysl. Na konci první části však do sebe všechno tak skvěle zapadlo což mě příjemně překvapilo a zbytek knihy už jsem si užívala.
Pro mne zbytečně dlouhé :-( Kdyby měla knížka o 100 stran méně, tak bych se asi víc pobavil. Ale stejně budu dál vyhledávat knížky i seriál s Doctorem ;-)
Nebylo to tak vtipné jako Shada, ale pořád je Douglas Adams a bláznivý Doktor, takže o zábavu bylo postaráno :)
Tohle byla lahůdka a pro mě zatím nejlepší kniha s Doktorem, co jsem četl. Bál jsem se, že stejně jako u Shady, půjde zábavnost a kvalita rychle dolů, ale zbytečně. Kdepak, tady byl humor od začátku do konce, když k tomu připočtu zajímavý originální nápad, tak se jedná o hodně dobrou knihu.
Skvělá kniha, stejně jako Shada. Musím říct, že Shada a Město smrti jsou mnohem lepší než současně vycházejí díly s jedenáctým nebo dvanáctým Doktorem. Obě mají větší švih, jsou velmi dobře propracované a člověk se u nich musí smát, ať chce nebo ne. Za mě plný počet.
Skvělá kniha se čtvrtým Doktorem, která me možná nenadchla tak jako Shada, ale stejně jsem si ji od začátku do konce užila.
Jen drobná poznámka: Ve Stopařově průvodci galaxií měl Douglas Adams problémy se čtvrky, v této knize zase s úterky. Jaké další dny asi neměl rád? :D
Adamsův rukopis je téměř nenapodobitelný - jeho nápady a hříčky se slovy a motivy jsou originální, vtipné a možná nepřekonatelné - jemným humorem je protkán celý spletitý příběh - a jak je u Adamse i Gosse charakteristické, žádný detail nelze zcela zanedbat, neboť může být zdrojem nečekaného dějového zvratu a nakonec pozměnit celou pointu. Pro mne je pořád nejlepší "Pirátská planeta", ale "Město smrti" za ní rozhodně o moc nezaostává... Nejméně přiléhavý mi přijde samotný název knihy, ale alespoň tak čtenáři nic dopředu neprozradí... :)