Vražda v zastoupení
Jan Zábrana , Josef Škvorecký
Doktor Pivoňka série
< 3. díl
Třetí případ doktora Pivoňky se odehrává v období protektorátu. Detektivní kancelář Ostrozrak dostává německého správce a stává se tzv. informačním ústavem. Dr. Pivoňka je pověřen, aby vypátral vraha šéfredaktora kolaborantského deníku, jenž byl na recepci otráven jedem podaným ve víně. Podle dostupných informací pochází jed z ampulky, jaké jsou přidělovány pouze význačným nacistickým pohlavárům. Tak začíná příběh, v němž hraje důležitou roli záhadný inzerát, tajná schránka, známá česká herečka a nově vzešla hvězda na jazzovém nebi. A samozřejmě také ironický nadhled, smysl pro humor, ale i tíživá atmosféra doby. Edice Smaragd, svazek 43.... celý text
[četba ČRo]
Vřelé díky pro marlowa! Díky jeho komentáři jsem prošvihla v četbě na Dvojce jen první dvě kapitoly!
Zamilovala jsem si buldoka Jajtelese a chtěla bych ochutnat Vinořskej výtok!
Zprvu jsem dost bojovala s textem, je znát má 'zpovykanost' všemi 'hloupými' a jednoduchými, současnými detektivkami typu Stvůra apod! Tohle je jiná kvalitní a silná káva ;o)
Luxusní atmosféra protektorátu v Praze, v místech, co všechny důvěrně znám (třeba u kostela sv. Rocha zůstali uvězněni synové jako malá skautská vlčata po zavíračce v listopadu na Dušičky a kdoví, přes kterou zeď lezli ven ;o)
Něčím mi pan Škvorecký připomněl Velinského Finkovky. Asi vynikající živou atmosférou - noblesní i trochu žižkovsky šmíráckou, i přes to hnusný temno zábavnou, moc fajn.
Lukáš Hlavica je výborná volba interpreta.
5/5
Pohodovka na sychravé dny. Tohle se neomrzí (zvláště při zánětu spojivek). Slyšeno na ČRo.
Mozna je to tim, ze jsem knihu poslouchala v audio verzi, ale obcas jsem se v tech postavach dost ztracela. Ale jako "exkurz do Skvoreckeho" dobre.
Pivoňkovskou trilogii už jsem četl několikrát, tak teď jsem si pro změnu její třetí díl poslechl ve skvělém přednesu Lukáše Hlavici z ČR Dvojky – a je to snad čím dál, tím lepší. Tohle je radost číst i poslouchat.
U nejvyššího ohodnocení samozřejmě zůstávám.
Detektivní příběh odehrávající se za války vyprávěný soukromým detektivem Pivoňkou. Nechybí vtip, zajímavá zápletka a dějový spád. určitě doporučuji.
Byla jsem velmi překvapena koncem, který byl mnohem temnější než v seriálu. Někde jsem četla, že se plánovaly i další dva díly z období po válce. Škoda, že na ně nedošlo.
(SPOILER) Končí serie a končí i legrace. Bála jsem se, jak z toho vybruslí v tom temném svět protektorátu... a úplně se to nepovedlo. Každopádně dojemný leč smutný závěr a celá série je prostě skvělá.
Poslechnuto na ČRo Dvojka s Lukášem Hlavicou. Škvoreckého Ostrozrak pracuje i za protektorátu...
Krásné lidské vyprávění, jak pan Škvorecký uměl.
Vsechno nize recene plati. Luxusni detektivka, navic laskave humorna, napsana takovou češtinou, az srdce plesa. Korunu tomu nasadil Lukas Hlavica coby interpret audioknihy.
Poslední případ Jarouška Pivoňky mě osobně moc bavil a celou sérii hodnotím velmi kladně. Příběh který se odehrává za okupace je znovu napínavé čtení a humorné scénky opět děj krásně odlehčují. Konec příběhu mě osobně potěšil, vyřešili se staré resty což čtenáře potěší. Jen ten Jaroušek se nemůže rozhoupat.
Pokud je první díl dokonalý a druhý skvělý tak třetí si zaslouží přízvisko temný. Tady opravdu skončila legrace a doktor Pivoňka bojuje o život. Jako procedurální detektivka perfektní, jako noir detektivka excelentní a brilantní akční závěr s krutou koncovkou ukazuje, kdo byl v té době u nás žánrová spisovatelská špička.
Třetí a poslední vyprávění doktora Pivoňky z detektivní kanceláře Ostrozrak. Tentokrát se ocitáme v období protektorátu, v období temna a násilí. Německý vliv je cítit na každém kroku a doktor Pivoňka je proti své vůli vtažen do nebezpečného vyšetřování, kde tentokrát opravdu půjde o život. Jako u předchozích dílů skvěle promyšlená zápletka, výborně vykreslená atmosféra, má to spád, ironický nadhled, skvělé dialogy a nechybí ani smysl po humor. Tuhle trilogii jsem si opravdu užila.
Povedená detektivka, která má všechny atributy správné detektivky a k tomu jako plnohodnotný přídavek poutavě vykreslenou atmosféru té doby.
Hodně příjemný mix společenského románu a detektivky s parádním finále. Až někde uvidím v desetikorunovkách předcházející díly, určitě po nich sáhnu.
Za mě parádní detektivka z protektorátní doby, která zrovna nekončila happyendem. Krásně popsané detaily za této doby, např. nedostatek a náhražky alkoholu, kdy měl prakticky cenu zlata nebo obrazu. Auto předělané na dřevoplyn apod. Jinak krásné a svižné čtení s koncem, který nejspíš odpovídá v době, v které se příběh odehrává.
Poslední případ doktora Pivoňky byl opravdu nejintenzivnější. Bylo zde méně odboček, které tak často odváděly čtenáře od případu v první knize. Bylo to takové hutnější a napínavější.
Ach jo. Na konci jsem utřel slzu, stejně jako doktor Pivoňka na konci svého vyprávění v Karlínském činžáku. Bylo mi smutno nejen z událostí na konci knihy, ale hlavně proto, že to byl poslední díl této trilogie a musím se se všemi postavami rozloučit.
Doktor Pivoňka je vedle poručíka Borůvky má nejoblíbenější postava detektiva v podání Josefa Škvoreckého. Tady ve svém třetím případu vyšetřuje vraždu šéfredaktora kolaborantského tisku, který byl otráven jeden, který používají nacističtí důstojníci. Tady jde doktoru Pivoňkovi i o holý život. Skvělé seriálové zpracování Jana Smyczka.
Do třetího případu doktora Pivoňky jsem se nemohla nějak začíst. Pro mne tam bylo příliš mnoho šifer a hádanek. Až ten konec měl nějaký spád. Autor ukázal dobu protektorátu jako dobu, kdy se člověk bál říci i anekdotu a byl pořád jednou nohou, kdyby jen v kriminále, ale hned v koncentráku, kde šlo o život. Dr. Pivoňka musel "tančit mezi vejci" a nakonec bylo příliš mnoho mrtvých úplně k ničemu...
detektivní a krimi romány fašismus první republika, 1918-1938 krimi Protektorát Čechy a Morava zfilmováno – TV seriál
Skrýt reklamy
Audio ČRo: Hezky zpracováno. Zajímavé, ale mám dojem, že jsem ani pořádně nevěděl, o co jde. Ale bavilo mě to.