Doktorka Samantha
Barbara Wood
Mladá doktorka Samantha zamíří koncem 19. století z Londýna do Ameriky. Opustí město, kde lidé umírají z nedostatku hygieny a po šarlatánských lécích. Jenže ani americká společnost není o mnoho osvícenější, i zde je představa ženy lékařky nemyslitelná. Samantha chce bořit mýty, používat moderní postupy, zachraňovat životy pacientů. Ale jde jí i o osobní štěstí.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2018 , AlpressOriginální název:
Domina, 1984
Přiznám se, že mi knížka delší dobu ležela na nočním stolku. Trochu mě odrazovalo těch 600 stran. Jakmile jsem začala číst, už jsem se od ní nemohla odtrhnout. Psaná moc pěkně. Doba, kdy byly operace a lékařství ještě v "plenkách" a žen doktorek pomálu. Romantika v knížce je taky, ale mě nejvíce zaujalo právě popisování lékařského prostředí, operací v této nelehké době a ženského odhodlání prosadit se mezi muži.
Kniha se četla skvěle a jedním dechem. Sice tam byly chvilky, kdy mi bylo lehce špatně z popisu operace atd., ale dalo se to přežít.
Jedna z nejlepších knih co jsem kdy četla.
Hrdina číslo jedna byl za mě Joshua. Nádherná kniha o odvážné ženě a spoustě překážek, které se jí stavěli do cesty.
Po doporučení od mojí maminky jsem si knihu přečetla a od té doby jsem se k ní vrátila už dvakrát. Je čtivě psaná, plná zajímavých věcí, popis že to vlastně ženy dřív neměly tak lehké jako dnes, musely si tvrdě vybojovat svou pozici v "mužském" světě.
Výborná kniha, která stojí za přečtení i místo v knihovně.
Kniha se mi moc líbila, i když prokousat se tou pěknou porcí stránek mi trvalo několik dní. Příběh jedné z průkopnic lékařství stojí za to, možná bych ho trochu zkrátila, měla jsem pocit, že se něco opakovalo.
Nebylo vyloženě špatné, ale na mě asi až moc "sladké". Na odreagování ale určitě fajn - pohodové a nenáročné čtení.
K této aurtorce se ráda vracím a tento vypravny historický román je můj oblíbený. Skvěle napsané.
Zajímavý příběh, na jehož pozadí jsem se dozvěděla o tehdejší medicíně a pohledu na ženy ve společnosti. To, co dnes považujeme za samozřejmé, si tehdy musely ženy vybojovat, při čtení jsem si jen říkala, ještě že už je vše jinak. I proto byla kniha velmi čtivá a moc se mi líbila.
Moc hezká kniha,začátky pronikání žen do lèkářství,jejich diskriminace a nedůvěra v jejich schopnosti,boj Samanthy s předsudky,zastaralými postupy a s otřesnými hygienickými podmínkami,skvělé čtení.
S hrdinkou Samanthou jsem strávila krásných pár dní, byla jsem svědkem jejích pádů i úspěchů. Moc hezké čtení.
Četla jsem ji před lety jako první knihu od autorky a dodnes si pamatuji, jak mě příběh chytil a nepustil.
Skvěle se četla a nemohla jsem prostě přestat. Určitě se k ní někdy vrátím :-)))
Perfektná kniha! Najprv ma síce zarazil ten vyšší počet strán, ale autorka to zvládla dokonale a udržala si moju pozornosť a napätie po celý čas - krásne zachytila dobu, prostredie, praktiky a hlavne charaktery postáv. Tiež som zo začiatku pozerala skepticky na výnimočnú krásu doktorky Samanthy Hargraveovej, ale svojím vnútrom si ma získala a dokázala som sa do nej pekne vžiť. Je to nádherná kniha, občas smutná, občas zase úsmevná, no v prvom rade mi dokázala perfektne priblížiť dobu a lekárske prostredie a vzbudiť moje rozhorčenie i vďaku za dnešnú úroveň, aj keď je aká je. Na jednej strane krásne šaty a gentlemani, na druhej špina a realistickejšie uvedomenie si našich šancí na prežitie vo vtedajšom svete - myslím, že po prečítaní každý zváži túžbu vrátiť sa do minulosti. Škoda, že to s Freddym nebolo rozvinuté viac, ale pre tento určitý vývoj knihy to tak asi malo byť. Hlavne ma však mrzí osud Joshuu - toho som si proste nejak dosť obľúbila...
Na tuto knížku nejde zapomenout. Od autorky jsem zatím četla 3, ale Doktorka Samantha se mi zatím líbila nejvíc. DOPORUČUJI
lékařské prostředí umění 19. století pro ženy pýcha USA (Spojené státy americké) studenti lékařství vývoj a výchova dětí potraty romantika samota vzdělávání dospělých dějiny lékařství lékařky vzdělávání, edukace studie láska neopětovaná pro dospívající mládež (young adult) domácí příprava žáka lékaři domácí vzdělávání zakázaná láska vyšší úroveň vědomí
1998 | Panenky z ráje |
1999 | Pod africkým sluncem |
2001 | Doktorka Samantha |
2002 | Plamen duše |
2011 | Zlatá země |
Krásně napsaná kniha, čtivá a zajímavá i historickými reáliemi. Autorka umí krásně zpracovat jakékoli téma a historický vývoj lékařství a pomalé prosazování žen - lékařek do medicíny stojí za bližší poznání. Je až neuvěřitelné, čím musely ženy (nejen lékařky, ale i pacientky) procházet a s jakou arogancí ze strany mužů se setkávaly. Najít v knize sympatickou mužskou postavu bylo jako hledání jehly v kupce sena a na 600 stránkách jich bylo méně než prstů na jedné ruce. Knížka určitě stojí za přečtení a určitě to není žádné odpočinkové čtení.