Zlatá země přehled
Barbara Wood
Mladičká Hannah Conroyová touží věnovat se lékařské profesi jako její otec, ale to je v Anglii poloviny devatenáctého století pro ženu nemyslitelné, a tak se po otcově smrti vydává do daleké neprozkoumané Austrálie, kde doufá začít nový život. Po počátečních přehmatech a zklamáních se jí v zemi, kde je o zdravotnickou péči nouze, přece jen zvolna daří prosadit se na jinak čistě mužském poli medicíny. Do jejího života však vstupuje také láska - nejen k nádherné australské přírodě, ale i ke dvěma mužům, kteří jsou rozdílní jako den a noc.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2011 , Ikar (ČR)Originální název:
This Golden Land, 2010
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zlatá země. Přihlašte se a napište ho.
Kniha se mi moc líbila. Hannah mi byla sympatická a líbil se mi její přerod v silnou a nezávislou ženu. Na dovolenou k vodě určitě doporučuji, nebudete zklamané. Austrálie, dobrodružství, zavádění aseptického prostředí při lékařských zákrocích... Rozhodně si dobře počtete. A 500 stránek je na dovču akorát:-)
Já jsem zklamaná. Zaujal mě začátek o lékařích a tak bych brala to a z tehdejších kruhů, ale Austrálie mě fakt nebere.
A přebal je opravdu z dvacátých, ne 1848
Kniha Zlatá země v seznamech
Austrálie lékařské prostředí 19. století pro ženy romantika lékařky domorodci kolonizace Austrálie
1998 | Panenky z ráje |
1999 | Pod africkým sluncem |
2001 | Doktorka Samantha |
2002 | Plamen duše |
2011 | Zlatá země |
Co se této knihy týče. Nejsem pravidelnou čtenářkou "historických románů", obvykle, co se pohledu do historie týče, začínám na konci 19. století... U této knihy jsem opět pochopila proč... asi mě nebaví, z pohledu ženy, to věčné čtení o šňerovačkách, krinolínách, společenských konvencí v dobách minulých. Takže jsem musela tyto popisy v knize jednodušše přetrpět. Každopádně knize nelze upřít jistou dávku feminismu, mnohdy až trochu přehnanou. Přeci jenom si nedovedu představit, jak samotná mladá žena v polovině 19. století, obstála tímto způsobem mezi muži. Navíc v daleké a právě kolonizované Austrálii. Hannah byla jistě na svoji dobu velmi emancipovaná, a věřím, že se jí i mohlo podařit ve světě medicíny a mužů nakonec obstát, její cesta k profesi lékařky bla však mnohdy těžko uvěřitelná. Ale fandila jsem jí, měla moje sympatie, to musím autorce přiznat.
Co se mi líbilo, byla část, která se odehrávala uprostřed Australského kontinentu. Setkání s domorodým kmenem, jejich život a putování, rituály, spojení s přírodou.