Doktorka z domu Trubačů
Ilona Borská
Autorka líčí život české doktorky Vlasty Kálalové-Di Lottiové. Její touhu po pomáhání a poznávání. Ve dvacátých letech se vypravila do Bagdádu, kde chtěla zřídit československou nemocnici, kam by lékaři z ČS jezdili získávat zkušenosti. Dosáhne toho, dokonce tam získá přátele a založí vlastní rodinu. Vrací se do Čech, kde se jí tragicky změní život, ale i tak je dále cílevědomá a ochotná pomoci tam, kde je třeba.... celý text
Nádherná a silná kniha o nádherné a silné doktorce Kálalové. Čtivé, poučné, silné, dojemné, ze života...
Neobyčejný příběh zvláštní, nepochybně velmi silné, inteligentní a schopné ženy - lékařky, která svůj potenciál plně využila i v nelehké době a vrhla jej tam, kde ho bylo nejvíc třeba. Svou pílí a odvahou předčila i některé muže, což v její době jistě nebylo nic běžného. Nepřekvapilo mě ale tolik, že mi Vlasta nesedí v roli manželky a hlavně matky - ono to tak většinou bývá: někde přidáno, jinde ubráno. Nicméně statečnost, se kterou se postavila k tragické události, jež ji potkala, je obdivuhodná. Knihu jsem četla již několikrát - poprvé jsem rychle hltala vlastní příběh, pak jsem četla pomaleji a po částech, kdy jsem vnímala i jemnější nuance příběhu. Touha pomáhat, zdolávat překážky, nesmírná píle i pokora. Kéž by každý člověk po sobě zanechal aspoň zlomek toho, co tato paní doktorka, která konala navzdory nepřízni osudu.
Na knihu jsem byla zvědavá je to nepochybně zajímavé téma psané podle skutečných událostí ,ale mně bohužel nenadchla.Styl této autorky mi prostě nesedí.
O to víc kniha zaujme svým obsahem, že je psána dle skutečných událostí. Pěkný, i když smutný příběh.
Jsou knihy, které člověk přečte a za rok už neví o čem byly. Jsou knihy, které si obsahem pamatujete stále a tato patří k nim. Doporučuji se ponořit do doby, která nás osloví i dnes.
Bohužel jsem nebyla schopná knihu dočíst do konce. Jako první od této autorky jsem četla Cizí tvář v mém zrcadle, která mě uchvátila.
První polovina strhující a dechberoucí, druhou polovinu jsem prolistovala a vlastně ani nedočetla, nějak mě to nebavilo.
Krásná....tak ráda bych se s ní znala, s dr. Kálalovou, musela být úžasná, tak.....člověčí. Tak nezlomná, při vším co prožila, ztratila to nejcennější a přece nezatrpkla. Jedna z mála knih, kde jsem si podtrhla věty či odstavce.
Příběh paní doktorky byl opravdu smutný. Byla obdivuhodná. Až mrazí, když vím, že se všechno opravdu stalo.
Na začátku této knihy jsem měla trošku problémy se čtením, protože mi opravdu nesedla povaha Vlasty. Pokud bych měla hodnotit právě doktorku a nebo knihu, tak by mé hodnocení byly naprosto rozdílné. Příběh nenásilně sděluje atmosféru války a čte se velmi dobře. Určitě se ke knížce ještě jednou vrátím.
Ze začátku jsem si musela zvyknout na strohé a popisní vyprávění o Istanbulu a hlavně Bagdádu, kde doktorka Kálalová mnoho let žila, založila čsl. nemocnici, kam by naši lékaři mohli jezdit a studovat tropické nemoci, měla tam plno přátel, manžela, děti.. Kniha se dotkne i mnohých tragických osudů druhé světové války a lídí, které postihla. Je to neobyčejně poutavavý příběh o silné, nesobecké Vlastě Kálalové di Lotti z Bernartic, vždycky ochotné druhým pomoci, posunout je někam dál a rozšířit jejich obzory... V době, kdy byla už sama velmi nemocná, pořád se u ní v Bernarticích scházeli děti, studenti a přátelé, které vyučovala cizím jazykům a poskytovala jim do života cenné rady.
Při čtení této knihy jsem si vybavila jinou knihu o silné osobnosti, která jde za svým snem odhodlaně, zarputile a nikdy se nevzdává ! Napsal ji John Knittel a jmenuje se Hakim a ta se mi také velmi líbila, doporučuji si ji přečíst !
Naprosto souhlasím s komentářem čtenářky "iva.germek", minulý týden jsem přečetla Doktorku a před malou chvílí Troufalý autor osud. Už během čtení těchto knih jsem byla rozhodnutá Bernartice navštívit, na internetu si hledám informace o paní doktorce a panu učiteli Hodíkovi. Jsem z knížek nadšená!
Už dlouho jsem nečetla tak dobře napsanou knížku.Jsem natolik nadšená,že plánuji návštěvu Bernartic a podívat se na dům paní doktorky.Už jen pár dalších zajímavých věcí si člověk najde na netu,doufám že ještě něco bude v Bernarticích.Všem doporučuji přečíst,moc mi tato knížka pomohla v náhledu na můj život a stav i v této době.
K této knize jsem se dostala náhodně díky serveru "BiblioHelp" a mohu s cistym svedomim napsat, že mi zachránila dusevni zdravi v dobe, kdy jsem zazivala stejně jako dr. Kálalová stesk po domově, ale sílu, kterou měla ona, jsem já neměla a načerpala jsem ji právě z této knihy. Obdivuhodný příběh ženy, která i přes všechny naschvály osudu vydržela a nikdy se nevzdala. Knihu mám vždy u sebe a dodnes se k ní vracím. Je to opravdu kniha, ktera leci. Velké díky Iloně Borské - za tuto i další její knihy.
betka
četla jsem jedním dechem,život této silné ženy je neuvěřitelný až opojný jak silné víno. U konce mě bylo velmi smutno . .
Precteno o velikonocich 2013. DOslova jednim dechem. Znam osobne prof.Slipku, ktery "stridal" dr. Kalalovou v Bagdadu a psal do knihy doslov. I on je velice zajimava osobnost. O vikendu se chci jet podivat do Bernartic a zajdu i na hrbitov pozdravit pani doktorku.
lékařské prostředí česká literatura Orient životopisné, biografické romány Irák nemocnice, špitály emancipace lékařky Bagdád BernarticeAutorovy další knížky
2006 | Doktorka z domu Trubačů |
2006 | Kdo zachránil jeden život |
2000 | Troufalý autor osud |
1987 | Příběh staršího bratra |
1978 | Mirka s Jirkou sami doma |
Kniha s velmi silným příběhem. Doktorka Kálalová byla neuvěřitelně činorodý člověk a její činorodost je do určité míry inspirace a motivace pro každého. Kniha se velmi dobře četla, nejspíše se k ní vrátím a určitě doporučuji přečíst.