Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej
Ransom Riggs
Napínavý, dojímavý a naozaj neobyčajný román. Brilantne napísaný príbeh, spolu s výnimočnými dobovými fotografiami vytvárajú nezabudnuteľný čitateľský zážitok.
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2013 , Kalligram (SK)Originální název:
Miss Peregrine's Home for Peculiar Children, 2012
Tak tohle mě moc bavilo. Film jsem viděla a moc se mi líbil, ale ke knížce jsem se dostala až teď. A byla skvělá.
Byla jsem celkem hodně zvědavá, protože má knížka celkem málo hodnocení, takže jsem se troškku bála. A naprosto zbytečně.
Originální téma se zajímavým zpracováním. Žádné víly, elfové, vyvolení a milostné trojúhelníky. Navíc knížka byla doplněna fotkama, které byly místy hodně děsivé. Skvělě k ději seděly. Knížka měla skvělou atmosféru.
Co mě překvapilo byl zásadní změna jedné z hlavních postav. Stejně jako konec. Jsem si celou odbu říkala, že vím jak to skončí a najednoun nastala čára přes rozpočet.
No rozhodně si musím pustit do dalšího dílu. A to co nejdřív.
Anotace nalákala, ale provedení zklamalo. Hrdinové nezajímaví (i přes všechny své podivnosti) a nijak jsem k nim nepřilnula. Příběh mě zhruba v polovině knihy přestal zajímat, nenabízel nic nového a příliš se neposouval. Jakoby kniha měla jen uvozovat další díl série, kde (snad konečně) přijde nějaká pořádná zápletka a děj. Zde nic temného, nic hororového. Atmosféra na mě nijak nedýchla. Nutno však říci, že jsem pro tuto knihu zvolila formu audia, takže jsem byla ochuzená o všechny ty doplňující fotky, na které ostatní čtenáři pějí ódy. Jistě, vizuální stránka může navodit tu správnou atmosféru, ale knihu dělá příběh. A ten byl zkrátka velmi slabý.
Již dlouhou dobu jsem si chtěla knihu přečíst. A stálo to za to! Pro mě úplně nový fantasy a napínavý příběh, o kterém jsem si zprvu nedělala velké iluze. Skvělý! Doporučuji všem, kteří jsou již přehlceni stále stejnými a podobnými fantasy knihami o čarodějích, čarodějnicích a elfech. Zažijete zcela nový zážitek, který se odehrává v novém světě, do kterého se budete chtít vrátit!
Během čtení jsem se nemohla zbavit myšlenky na film The Greatest Showman - podivní lidé vyhnaní společností na okraj.
Nevěděla jsem, co mám čekat. Zároveň jsem čekala asi příliš mnoho...Nápad originální, moc pěkný dizajn knihy a neobyčejné fotografie. Fotky celkově lepší, než příběh.
Až po začtení jsem zjistila, že se jedná o knihu pro mládež. A tomu to opravdu odpovídá. Pro mě oddechovka, která mě na začátku hodně bavila. Ovšem od poloviny už to nemělo spád, nedomyšlené situace a nějak jsem tomu už přestala věřit....Takže na další díly se určitě nechystám.
Myšlenkou a nápadem knihy jsem byla naprosto unešená. Ze začátku jsem se tedy musela začíst, ale moc se mi líbily fotografie a byla jsem napnutá až do samého konce.
Ovšem veliká škoda, že podobnost filmového zpracování s knihou je čistě náhodná.
Knížka s možná originální myšlenkou, ale napsána hodně neoriginálně, jde z toho cítit Harry Potter, ale i takoví X-Meni a spousta dalších soudobých popkulturních postav a příběhů. Asi jako spousta tu i já jsem od podivných dětí čekal krapet něco jiného, něco, co bude mít hloubku a co nebude tak trochu jako četba pro dnešní teenagery, bohužel, očekávání byla někde jinde (což by samo o sobě nemuselo být na škodu, jenže to by ten příběh musel opravdu za něco stát...). Naopak originální myšlenkou jsou všechny ty doprovodné starobylé fotografie, velice podařené (byť sem tam nacpané tak trochu na sílu a mimoděk). Není to špatná knížka, bohužel lehce zaměnitelná a po krátkém čase se jednomu vykouří z hlavy...
(SPOILER) Neumím pochopit proč má kniha tak malé hodnocení, byla naprosto skvělá. Zápletka, děj, postavy, netvoři, ostrov a smyčka vytvářeli dojem kdy jsem si nebyla jistá co se bude dít dál. Na první pohled to vypadá jako psychologický román o chlapci s problémem, ale opak je pravdou. Navíc ty fotky, dokonale se k příběhu hodí a ještě o to víc když jsou skutečné....
Nejprve jsem zaznamenala film, až pak se ke mně dostala tahle kniha a moc se mi líbila. Ta atmosféra v ní je jedinečná, má to nápad, spád a vše, co má čtivá kniha, která obstojí před širším publikem, mít. Kniha se čte se dobře, člověk se nikde nezadrhne, nemusí se zvlášť namáhat, což je příjemné, zvlášť, pokud čtete hodně nezáživných skript. Je to sice spíše kniha pro náctileté, ale ani já, jakožto dospělý jedinec, jsem se nenudila.
Ale no ták! 71%? Proč? Vždyť je to tak dobrý! Tak originální! Tak zajímavý! Má to příběh, fantazi svět, dobře vymyšlené postavy. Jako nečekejte od toho klasickou fantasy s hlavním hrdinou alá "jsem vyvolený, zachráním celý svět", ale kdo hledá něco, co ještě nečetl, je sirotčinec pro vás.
Miluji nové a kouzelné světy, které mě pohltí skrze svá pomalu odhalující se tajemství, bohužel v tomto případě jsem měla větší očekávání. Námět je originální, úžasný, myšlenka autora se ubírá správným směrem, nicméně jeho styl bych popsala jako neobratný. Hned jsem uhodla, že je to Riggsnův první román.
Chování a myšlení hlavní postavy je nepřiměřené k jejímu věku a některé situace v příběhu nejsou domyšlené a jednání postav jsou místy nelogická.
Za mě je to velká škoda, protože dle mého názoru svým námětem by býval mohl autor konkurovat i jiným fanasy světům.
Temné, strašidelné, zamotané. Až s nádechem horroru. Ze začátku se nic neděje, pak se sice děje, ale nic moc a čtenář čeká, kdy přijde nějaké vysvětlení. A to se objeví spolu se zápletkou a najednou se z toho stává strhující příběh.
Nejprve jsem narazil na ukázku z audioknihy (oživování Martina). Pak zajímavá ukázka (útěk oknem ze sirotčince) v přijímačkách na osmileté gymnázium, takže si to dcera půjčila, ale vzdala. Já dočetl, ale ač zůstal otevřený konec, nejsem si jistý, zda budu číst další díl.
Jedno z mojich knižných predsavzatí na tento rok je čítať viac knižiek v angličtine, keďže minulý rok som prečítala len tri a tak som stiahla po tejto knižke.
Od knižky som mala veľké očakávania a nechcem povedať, že ma sklamala, ale očakávala som od nej viac. Začiatok knižky bol pomalší. Bol hlavne o zoznamovaní s postavami a trošku s tajomstvami a svetom. Svet v tejto knižke je veľmi zaujímavý, ale mám okolo neho strašne veľa otázok, ktoré budú dúfam rozobraté v ďalších dieloch a pár vecí som bohužiaľ nepochopila. Z celého príbehu dýcha úžasná atmosféra a škoda, že som knižku nečítala na jeseň. Postavy v tejto knihe som si svojím spôsobom obľúbila a medzi Emmou a Jacobom si viem predstaviť takú milú romantickú linku. Nebudem klamať, mohla by byť v ďalších dieloch.
Čo sa týka príbehu tak ten bol pomalší a myslím si, že autor sa bude rôznymi tajomstvami zaoberať v ďalších dieloch. V niektorých častiach ma to aj trošku nudilo. Avšak na posledných 100 stranách bola konečne akcia a pomerne otvorený koniec ma navnadil na druhý diel, ktorý už mám doma. Nemôžem zabudnúť spomenúť, že kniha ma úžasné grafické spracovanie a dopĺňajú ju aj dobové fotografie , ktoré jej dodávajú na atmosfére. Autorou štýl písania mi sadol a knižka sa neskutočne rýchlo čítala.
Knižka sa síce nezaradí medzi moje najobľúbenejšie, ale aj tak sa mi dosť páčila. Nemôžem sa dočkať na ďalšie diely!! 3,5/5
Viděl jsem i filmové zpracování, ale kniha je kniha, je větší prostor pro detaily, prokreslení charakteru postav, celkovou délku, kde je film omezen časem.
Tajemno, neobyčejné děti, časová smyčka, skvělé fotografie, ze kterých lehce mrazí, ale i jemný humor a práce s jazykem (četla jsem anglický originál, tak nedovedu posoudit, jak tomu je v českém překladu). To vše mi dává dobrý koktejl, když máte rádi napětí, ale chcete klidně spát. Nebo už jste přesycení severskými detektivkami nebo současnou fantasy literaturou plnou draků a novodobých čarodějek. Tahle kniha je prostě jiná. Těším se na další dva díly.
Čekala jsem to asi trochu vyspělejší, alespoň po tom nadějném začátku. Jenže jak jsem si všimla, kniha patří do young adult literatury, takže v tom se ten průběh nezapřel. Chyběla tomu větší propracovanost postav a i když se jedná o děti, tak se všichni nemuseli chovat tak povrchně. Na druhou stranu fotografie v knize byly skvělé.
přátelství prvotina tajemno zfilmováno cestování časem obrazové publikace fotografie příšery, monstra sirotci
2012 | Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti |
2014 | Podivné město |
2016 | Knihovna duší |
2017 | Povídky podivných |
2019 | Mapa dní |
Popravdě jsem úplně nevěděla, co od knihy čekat, hodnocení nic moc, ale na to, že je to kniha pro mládež, celkem mě bavila a další díl si určitě přečtu.