Domov s vôňou kvetov
Debbie Macomber
Joan Sampleová nežije tak, ako si kedysi i predstavovala. Pred niekoľkými rokmi ovdovela, synovia dávno vyleteli z hniezda a ona priznáva, že sa trocha uzavrela pred svetom. Po ďalších narodeninách strávených osamote je však konečne ochotná poslúchnuť svoju sestru Emmie, ktorá ju prosí, aby znova začala žiť. S jej podporou Joan naberie odvahu a podnikne niekoľko dôležitých krokov: nájde záhradníctvo, ktoré skrotí jej zarastenú záhradu, vstúpi do podpornej skupiny pre smútiacich, dokonca prenajme izbu mladej študentke. Onedlho sa začne opäť cítiť sama sebou. Na druhom konci mesta Maggie Herbertová obsluhuje ráno netrpezlivých zákazníkov v Starbuckse, potom sa ponáhľa na popoludňajšie kurzy ošetrovateľstva. Žije s otcom alkoholikom, vyhýba sa jeho výbuchom zlosti a snaží sa platiť účty za domácnosť. Jej situácia sa však zlepší, keď si prenajme izbu v Joaninom dome a v novom prostredí nájde iskierku nádeje na lepší život. Zničí však jej rodiaca sa náklonnosť k jednému zo zákazníkov vzťah, ktorý si vybudovala s Joan? A čo si má Joan myslieť o tajomnom záhradníkovi, ktorý zveľaďuje jej dvor – mužovi, ktorý v sebe skrýva traumu z minulosti? Maggie a Joan čelia ťažkým životným rozhodnutiam, no čerpajú silu z nového priateľstva a prídu na to, že „nájdená rodina“ je často tá najlepšia.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2024 , Fortuna Libri (SK)Originální název:
Must Love Flowers, 2023
#domovsvunikvetin #debbiemacomber @fortunalibri_nakladatelstvi
Milý a príjemný príbeh aj keď je plný smútku a straty. Každý jeden člen si prechádza stratou milovaného človeka a prežíva žiaľ, no zároveň si navzájom pomáhajú, dodavajú si silu a všetko dokopy ako celok to má veľku silu. Poznania, že ty si tu a žiješ, že môžeš stále objavovať nové priateľstvá, či ísť si za svojím snom.
Jeden dopis odštartuje u Joan zmenu. Jej záhrada je na zaplakanie a potrebuje pomoc. Najme si firmu, ktorá jej záhradu dá do poriadku. Zo zmenami neskončila. Po smrti manžela je sama, smutná a v depresii, ale konečne po rokoch s tým chce seknúť a tak prenajme aj izbu po synoch. Po tejto možnosti chňapne Maggie, ktorá to potrebujeme všetkými desiatimi. Mamina zomrela a otec po jej smrti začala viac piť. Dom jej padá na hlavu a toto môže byť vítaná zmena.
Kniha mi veľmi pripomínala americké romantické drámy a to nepíšem v zlom. Skôr preto, že tento príbeh si viem predstaviť na filmových plátnach.
Ďakujem za knihu vydavateľstvu.
#romantic #laska #drama #spolupracasnikou #fortunalibri_nakladatelstvi #podpornaskupina
Co může způsobit dopis od Asociace majitelů domů? Možná je to poslední kapka pro Joan Sampleovou (54), která před čtyřmi lety přišla o svého manžela, otce svých dětí, přítele a kolegu v jedné osobě. Těžko si představit trávit s někým doslova čtyřiadvacet hodin denně a nečekaně o něj přijít. Do toho nastala pandemie covidu a nucená izolace, čímž se následně Joan dostala do stavu letargie a lehce komplikovaného truchlení. Nyní nabírá dech a mílovými kroky se posouvá zpět do života. Pomáhá jí k tomu nájemnice Maggie Herbertová, nečekaný "dar" v podobě štěněte a profesionální zahradník, kde láska ke květinám byla podmínkou jeho přijetí.
I přes smutné téma se jedná o nenáročné a milé čtení, kde od počátku tušíte, jak to asi dopadne.
Joan Sample se nevyvíjí život tak, jak by si představovala. Děti vylítly z hnízda a ještě k tomu bohužel ovdověla. Dříve s manželem pracovala v zubní ordinaci, tu nyní prodala a uzavřela se do sebe. Zůstává doma, zahalena smutkem a samotou.
Jednoho dne vyslyší naléhání své sestry, aby opět začala žít.
Má obrovskou zahradu, tak hledá někoho, kdo by jí ji pomohl dát do pořádku - již ji má totiž v tak zanedbaném stavu, že ji přišlo upozornění, že začne být pokutována.
Barák je pro ni samotnou veliký, tak také hledá někoho, komu by mohla pronajmout pokoj. A v neposlední řadě si pořizuje energické štěňátko.
O pronájem se přihlásí Maggie, která začíná pomalu, ale jistě chápat, že zachraňováním otce alkoholika nikomu nepomáhá, a obzvlášť ne sobě. Přes den pracuje jako baristka ve Starbucks, po večerech studuje na zdravotní sestru. Odejít z tohoto zajetého stereotypu by pro ni mohl být nový slibný začátek.
Příběh plný přátelství, lásky, naděje i ztráty, pomoci, o nových začátcích a o tom, že láska kvete v každém věku . Asi stárnu nebo co, ale po všech těch thrillerech bylo tohle úžasné odpočinkové čtení . Pohlazení po duši, určitě se podívám po dalších knížkách autorky.
Doporučuji jako odpočinkové letní čtení!
Ztráty a nálezy nás provází celý život... Trochu mi kniha připomíná tvorbu Nory Roberts a ráda si od pro mě nové autorky něco zase přečtu.
Moc hezké oddechové čtení, které mě potěšilo na duši. Nenáročný příběh v jedné časové rovině a přitom tak hezký. Příběh o tom, že láska kvete v každém věku a vzájemná přitažlivost nepatří jen k mládí. Ale je to i příběh o ztrátě blízkého člověka, o způsobu se s ní vyrovnat, příběh o novém začátku, o naději i pomoci.
Hlavní hrdinka Joan má dva syny, jsme skoro stejně staré a snad i proto mi byl tento příběh tak blízký. Našla jsem v něm určitá podobenství a to mě těšilo...
Je to příběh vonící po rozkvetlé zahrádce a radost vám přinese i roztomilé štěňátko. Milé a příjemné čtení !
Kniha o ztrátách, vyrovnávání se s žalem a bolestí
a nutnost posunout se v životě dál.
1997 | Adventinky I : Šampion / Splněná věštba / Vánoce na ranči |
2019 | Až vysvitne slunce |
2017 | Návraty domů |
1994 | Májové lásky: Máma do každého průšvihu / Byt / Zvláštní přání |
2001 | Něžné svítání |
Lehké oddychové čtení s dobrým koncem. I když je kniha plná smutku a osobních ztrát, je to příjemná kniha.