Dopisy Kafkovi
Irena Obermannová
Fiktivní korespondenční román inspirovaný životem Mileny Jesenské.
Dávám dvě hvězdičky za nápad. Knížka se dala číst do půlky - a tam měla (smrtí Kafky) podle mě skončit.
A co jsem vlastně po Tajné knize a Panoptiku českém čekala? No a tak jsem díky své blbosti i já přispěla na atorský honorář. Je mi stydno.
Ani moc dobře nechápu, proč paní Obermannová tuto knihu vůbec napsala. Zřejmě vytušila mezeru v literatuře a s odvahou sobě vlastní se rozhodla ji vyplnit. Asi si budu muset v dohledné době přečist "Dopisy Mileně", abych mohla docenit hloubku tohoto díla. Zatím jednu hvězdičku za odvahu jít s tímto výplodem na veřejnost.
Ne, to není fiktivní korespondence, to jsou výstřiky pubescenta. Franz Kafka se svou rozervanou duší askety, by po obdržení dopisů, jenž by obsahovaly pasáže o prsou a vagině autorky, rozhodně nepocítil náhlou náklonnost.
Všem, kteří četli, či se chystají číst Dopisy Kafkovi, doporučuji přečíst Dopisy Mileně! Poté je na místě objektivní zhodnocení
Nechť si každý autor zvolí libovolné téma, ale se soudností, prosím!
O Mileně Jesenské jsem mnohé jen tušila a po přečtení mám celkem jasno. Jde sice o fiktivní dopisy Kafkovi, ale styl a sloh na mne udělal velký dojem. Nejsem velký znalec, ale jako bych se vrátila o 100 let zpět. Jinak od Ireny jsem žádnou jinou knížku nečetla.
Franz Kafka, 1883-1924 fiktivní korespondence
2011 | Tajná kniha |
2021 | Babička |
2004 | Deník šílené manželky |
2004 | Matky to chtěj taky |
2017 | Dobré duše |
Druhá nejlepší kniha od této autorky. Nesentimentální, přesto plná citu. Chápu, že čtenářům/kám, kterým se líbily třeba Divnovlásky, nemusí připadat dobrá - je totiž úplně jiná než autorčiny "typické", kterými se proslavila. Dávám 4 hvězdičky, protože 5 jsem dala Babičce, kterou považuju za (zatím) nejlepší autorčinu knihu.