Dotek temnoty
Scarlett St. Clair
Dotek temnoty série
1. díl >
Romantická fantasy inspirovaná starými řeckými mýty. Persefona sice nosí titul bohyně jara, ale květiny při jejím doteku odjakživa usychají. Přestěhovala se do Nových Atén a doufá, že bude moct žít nový život v přestrojení za smrtelnou novinářku. Bůh Hádes vybudoval ve světě smrtelníků impérium hazardních her, o nichž se šeptá, že vlastně nejdou vyhrát. Oba se náhodou setkají a Persefona mu slíbí nemožné; buď stvoří život v podsvětí, nebo navždy přijde o svou svobodu. Tato sázka však ukáže víc než jen Persefonino selhání v roli bohyně. Zatímco horko těžko bojuje za svobodu, její láska k bohu smrti klíčí a vzkvétá - i když je zakázaná.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2023 , CooBooOriginální název:
A Touch of Darkness, 2019
(SPOILER)
Jakožto milovnice Řecka, která na tuhle knihu narazila v knihkupectví, jsem byla potěšená, protože jsem si myslela, že mám další knihu do své řecké sbírky. Přichází jedno velké ALE.
I přes zajímavé zpracování podsvětí, včetně uzavírání sázek s Hádem, se mi jaksi příčila myšlenka rohů, které bohové měli. Proč? Proč by řečtí bohové kdy měli mít ve své skutečné podobě rohy? Nad tímhle nápadem mi vždy rozum jen stál.
To, že kniha je romantická, ok. Ale vztah, který jaksi (ne)vznikl mezi Persefonou a Hádem mi přišel takový... zvláštní? Upřímně, doteď hledám to správné slovo, protože vážně nevím, jak jinak bych to popsala. "Vášeň" kterou mezi sebou měli, mi přišla taková... nucená? Buďto z jedné či druhé strany.
Závěrem, pokud si chcete přečíst něco na odlehčení, prosím. Jinak od toho nečekejte žádné velké BUM
(SPOILER)
UPOZORNĚNÍ DLOUHÉ!!!
Po celou dobu knihy si opakuji jediné... Jak mohlo být dovoleno zprznit téma a motivy dvou ikonických mytologických postav z řecké mytologie americkou spisovatelkou... Ah tu jest problém.
(Ač sama autorka má o sobě napsané v knize, že je posedlá řeckou mytologií, zřejmě nepochopila kontext tohoto příběhu, ve kterém by byly obhajitelné motivy únosu i stockholmský syndrom... Ti co znají předlohu ví).
Na úvod chci říct, že nejsem proti modernímu zpracování mytologických či historických témat a také toxickým tématům jako je stalking, vydírání a celkové toxicitě ve vztahu, pokud je zpracované daleko lépe než zde a ukazuje jej v negativním světle.
Začněme Persefonou.
Přejdu v poslední době velké klišé a tím je zlatá klec v dětství a dospívaní, abych se zaobírala tím, na co mi přijde dobré upozornit.
1) Je frustrovaná ze své neschopnosti používat své dary.
2) Je emocionálně nestabilní až labilní, kdy si člověk říká, jestli jí je opravdu 24, nebo 16. (Neodsuzuji psychické problémy, abych uvedla na pravou míru a neroztály sněžné vločky)
3) Svůj blbý vztah s matkou, která je trochu toxická, přejímá tak, že je také toxická.
4) Tuto svou frustrovanou toxicitu si vybíjí v prvních 100-150 stranách na Hádovi, který je v tomto dobrý hromosvod, zatímco je neschopná si přiznat k němu city.
5) Už ve druhé kapitole se u ní projevuje se*ualní frustrace, která je místy nesnesitelná a přijde mi otravná.
6) Chvílemi mám pocit, že je trochu vůči sobě samé schizofrenní.
7) Vzhledem k tomu, že jsem v současné chvíli na str. 230 tak jen poznamenám, že její charakter se doposud vývojově nikam neposunul.
Její postava je psychicky narušená, což z ní dělá slabou ženskou hrdinku, která mohla být autorkou dobře a obratně uchopena, aby se již v půlce knihy začala rovnat Hádovi.
Dalším, co mě v knize vytáčí jest její práce, jakožto žurnalistky, kterou chápu vzhledem k "hlavnímu tématu" hazardu (které mi přijde upozaděné). Investigativní novinařina je s prominutím profese o hubu, ale v případě Persefony nedostatečně využitá a je to škoda. Dalším co mi téměř nevadí je metaforizace stvoření života v podsvětí, které lze jednoduše a krásně splnit mnoha a mnoha způsoby, ale Persefonu, jak se zdá žádné z nich nenapadlo a to mě moc mrzí a dokazuje jen jak moc mi přijde hloupá.
Ostatní postavy mě až tak v porovnání s Persefonou nevadily. Co mi však připadá zbytečné je jakým způsobem pracuje autorka s Hádem. Omlouvám se, ale mrzí mě jakým směrem jeho vývin táhne a bojím se jak bude pokračovat. Jeho chladný pragmatismus a kalkulace k němu patří a jeho argumentace v rámci sázek se smrtelníky má sorry not sorry logiku.
Nelíbí se mi zde velká míra se*ualizace, i když knihy jako Nikdynoc od J.K. zbožňuji z mnoha důvodů, v Doteku temnoty je spíš s*x na obtíž a nudí. Když už jsme u Nikdynoci... to byl první moment, kdy jsem myslela, že budu Dotek Temnoty sabotovat a teď si říkám, že jsem tak udělat měla.
Teď všeobecně...
Ta kniha měla potenciál být dobrá a já bych jí dala 3 hvězdy za poctivě odvedenou práci. Jenže já mám pocit, že čtu příběh na wattpadu od 13-15leté holky, která začala číst dark romanci a je o lekci napřed. Jediným velkým + je čtivost, i když mě místy trochu mrzí překlad a korektnost slova pohlaví (v jiném smyslu slova) mě ve čtení zarazila.
Shrnutí:
Je smutné, že vycházejí knihy tohoto typu a dostávají větší prostor před českými mladými autory, kteří by byli za knihu jako je Dotek Temnoty nakladatelstvím odmítnuti, nebo v případě CooBoo přesměrováni na Pointu v automatickém e-mailu.
Ano jsem kritická a nenechala jsem na knize stránku suchou, ale já tuto knihu vnímám jako výsměch těm, kteří se snaží prosadit (na přehlceném knižním trhu přeloženými zahraničními braky) se svými knihami, které by měly být zřejmě vyššího standartu než zahraniční braky.
Jednou větou bych knihu shrnula jako: Zpackaný mytologický retelling s prvky série The After (Anna Todd) a Stmívání, který vyšel jen kvůli popularitě v zahraničí.
Doporučení: Pro nenáročné čtenáře (17-neomezeno), kteří se odváží přečíst delší knihy než 300 stran.
Zajímavý nápad přesunout původní starověké řecké bohy na zem do současnosti. Co pokulhává, a tedy na obě nohy je provedení. Klišé v romantasy mi vůbec nevadí, kvůli té jistotě to vlastně momentálně vyhledávám, ale tady je té naivity na mě moc. Dialogy jsou strnulé, erotické scény postrádají pikantnost, postavy jsou naprosto ploché. Stylem bych to tipovala na stredoškolní literární začátky a je škoda, že to šlo do tisku, než to 2 - 3x přepsala a domyslela.
Některé knížky prostě sednou až po pár kapitolách a já jsem ráda, že jsem této knížce dala šanci.
Ze začátku jsem byla celkem skeptická a myslela jsem si, že to nebude nic moc. Očekávala jsem takový průměr. Postupně jsem se, ale víc a víc dostávala do příběhu a milovala jsem to víc a víc. Co si budeme nalhávat největší podíl na tom měl Hádas. Moc se mi líbil vývoj vztahu Háda a Persefony. Ti dva jsou naprosto skvělá dvojka a jejich pasáže mě moc bavily. Persefonu jsem si taky oblíbila. Líbil se mi její vývoj.
Řecká mytologie zasazená do moderního světa byla zajímavá. Klidně bych i uvítala něco o světe mimo. I tak mi nevadilo, že se děj odehrávál na pár místech. Knížka je čtivá a silně návyková. Teda aspoň pro mě.
Jsem ráda, že jsem této knize dala šanci a těším se na další díl.
Nápad skvělý, ale to provedení.. Žádná hitparáda. Postavy trochu jednodušší. Ani zde nebyla snaha dočíst konec.. :/
Tak tohle bylo přesně takové jaké jsem čekala. Lehká nenáročná fantasy která je celkem pikantní. Líbí se mi myšlenka zasazení řecké mytologie do dnešního světa. A přiznávám že jsem opravdu zvědavá co přinesou další díly.
Za mě rozhodně skvělé !
Tato verze příběhu Háda a Persefony se mi moc líbila a rozhodně doporučuji.
Kniha se velmi dobře čte od prvních stran a rozhodně navnadí na další díl a proto - rovnou se do něho ponořím.
První, co mě na knize zaujalo kromě té přenádherné obálky bylo to, že je to retelling na Háda a Persefonu. Já jakožto naprostý milovník řeckých mýtů jsem věděla, že tohle si nutně potřebuju přečíst.
Líbí se mi, že je příběh zasazený do součastnosti a moderního světa. - Persefona je bohyně jara, která zabíjí kytky a Hádes je bůh podsvětí, který vlastní síť nočních klubů a uzavírá sázky se smrtelníky.
Kniha je napsaná opravdu čtivě a já se od ní nemohla odtrhnout a přečetla jsem jí na jeden zátah. Líbilo se mi, jak je tu vyobrazené podsvětí a duše. Do Háda jsem se hned zamilovala a Persefoně jsem fandila od první stránky. Ale stejně jsem si nejvíc oblíbila boha Herma.
Jediné, co musím knize vytknout jsou ty erotické scény. Mám ráda smut, ale tady musím říct, že to bylo napsané tak strašně špatně, že bych se bez nich radši obešla a myslím, že to celému příběhu spíš uškodilo. Bylo jich tam zbytečně moc a u každé jsem si přála, ať co nejdřív skončí, ať můžeme pokračovat dál v příběhu. Taky mě vytáčelo kolikrát Hádes Persefonu nazval bohyní - všichni jsme to pochopili. No ne? Není to potřeba furt opakovat.
Ale když se od tohohle odprostím byl to za mě velice povedený retelling. Rozhodně jsem si čtení moc užila a už se moc těším na další díly.
Nechápu, proč má knížka tak špatné hodnocení, za mě asi zatím nejlepší klasické zpracování přiběhu Persefony a Háda, když opomenu adaptace. Bylo to čtivé, mělo to jiskru, chemie mezi hlavními postavami se mi líbila a i zapadala do celkového kontextu příběhu dvou bohů. Nejvíc na knížce oceňuji, jak autorka komplexně zpracovala celý systém podsvětí a duší, líbilo se mi, že tam neudělala Háda všemocného, ale že to mělo nějaká pravidla. Za mě to bylo super a moc ráda si přečtu druhý díl.
Nechápu, proč má kniha tak špatné hodnocení. Když kniha vyšla, hodnocení mě od čtení odradilo. Pak mi jí doporučila kolegyně, tak jsem jí zkusila a byla jsem nadšená!
Kniha je vtipná, napínavá a vzrušující.
Miluju postavy Háda a Herma.
Nejvíc mě zaujala Persefona. Rozhodnutá získat obdiv za to co umí. Ne za to, kdo je.
Kniha je taky zajímavá tím, že se autorka inspirovala mnoha bájemi a krásně je zakomponovala do příběhu.
U této knihy jsem přemýšlela dlouho,zda si ji pořídit,protože recenze nejsou tak pozitivní. Je to psáno er-forma, kde se příběh vypráví ve 3. osobě(autorský vypravěč) což jsem zkoušela u jiné knihy a nešlo mi to do úst. A tady? Jsem mile překvapená a kniha mi sedla a moc mě bavila. Jen jsem se ze začátku často zadrhla na jménem Persefona :D určitě patřím mezi ty,které kniha nadchla a moc se mi líbila. Líbili se mi i bonusové kapitoly s Hádem, kde jsem se víc dozvěděli jeho pocity. Už jen čekám až mi dorazí druhý díl a jsem zvědavá, jak se příběh vyvine dál.
Přečteno jedním dechem. Zajímavý příběh, dost erotiky. (Takže si myslím, že bych to dětem asi nedávala číst. Označení "pro děti a mládež" je tudíž trochu mimo.)
Příběh se mi líbil, mám ráda řecké mýty, takže jsem si čtení opravdu užila.
Jako taková letní oddechovka super.
Těším se na druhý díl.
Po Neonových bozích tu další retelling, báje o Hádovi a Persefoně. I tentokrát je příběh opět přenesen do naší moderní doby a opět se jedná o lehce erotický kousek, ovšem tady jsou bozi skutečně bozi, i když některým se schopnosti musí teprve dostavit. Persefona je skutečně bohyní jara (i když se tuto skutečnost skrývá a snaží se žít mezi obyčejnými smrtelníky) a Hádes je zkrátka… Hádes neboli drsný, temný a zdánlivě chladný vládce podsvětí, který s lidmi rád hraje své hry, kde je jasné, že výhra je téměř nemožná. A stačí jedno náhodné setkání a do jedné takové hry se zaplete sama Persefona.
Dotek temnoty se mi skutečně moc líbil. Pověst o Hádovi a Persefoně sice dostala nový moderní háv, ovšem zůstaly zachované původní okolnosti, i když tedy únos byl zde vyměněn za sázku. Dočkáme se vykresleného světa podsvětí, kterému Hádes vládne. Líbilo se mi zapojení Moir a Hádovy bývalé milenky Minthy, která měla v knize stejný osud jako v bájích. Celkově mě ten svět opravdu uchvátil. Vztah mezi Deméter a Persefonou byl také vykreslen velmi zajímavě, kdy matka svou dceru defacto vězní, aby ji ochránila a Persefona tak bojuje o svou svobodu a zároveň objevuje své schopnosti.
Jiskření mezi Hádem a Persefonou bylo již od začátku patrné, ovšem nedošlo k nějakému rychlému naplnění vztahu, který se spíše pomalu rozvíjel a díky tomu není v knize přespříliš erotiky. Jediné, co bych knize vytkla je Persefonina občasná naivita a „hloupost,“ ale mám pocit, že to v poslední době těm knižním hrdinkám tak nějak asi patří.
Kniha u nás docela haněná a některé recenze zkrátka nechápu. Mně Dotek temnoty moc líbil a přesně takový retelling o Hádovi a Persefoně jsem chtěla. Není to moc erotické, jsou zachovány hlavní myšlenky báje, a především Hádes je Hádes. Svět je zajímavý, charaktery se postupně vyvíjí, dočkáme se zajímavé zápletky a bonusových kapitol na konec. Už se těším na druhý díl.
Základní premisa příběhu se mi líbila. Persefona a Hádes. Jeden z nejúžasnějších bájných příběhů...tolik prostoru, tolik možností. Jenže ze začátku jsem s příběhem dost bojovala. Dokonce bych řekla, že jsem byla až rozčarovaná. Ale nakonec jsem si postavy oblíbila a užila si vzrušující četbu. Sice se ke knize už nevrátím, ale druhá polovina mi vesměs vynahradila rozpačité začátky.
Podle recenzi jsem měla obavy co to bude . Ale dals jsem tomu šanci a nelituji. Nádherný příběh.
Na začátku jsem to srovnávala s tím co znám z dějin, to byla chyba . Jak jsem se začetla, nemohla jsem knížku odložit. První polovina knížky je taková plná očekávání a pak to nabere celkem rychlé obrátky . Líbil se mi konec . Je tam i jeho pohled na věc .
Po přečtení knížky mi zůstal úsmev na rtech. A to je to co jsem od knížky. očekávala.
Od tejto knihy som mala veľké očakávania, ktoré sa bohužiaľ nenaplnili, a preto dávam nižšie hodnotenie. Milujem grécku mytológiu a predovšetkým Háda a Persefonu. Tento retelling ma ale sklamal. Chémia medzi Persefonou a Hádom mi vôbec nefungovala. Popisy o tom ako sa navzájom priťahujú neodpovedali ich činom a hlavne tam bolo príliš málo pasáží, v ktorých by sa ich vzťah reálne rozvíjal. Autorka celý ich vzťah založila na vzájomnej príťažlivosti, ktorá ale nebola ničím iným podporená. Do toho sa pridalo klišé vo forme hrdinky žurnalistky, ktorá píše o kom by nemala a ďalšie klišé vo forme stávky... Kniha sa síce čítala dobre a ľahko ale za mňa to bolo málo. Čoskoro má vyjsť ďalší diel ale nie som si istá či si ho chcem prečítať.
Milovníkom Háda a Persefony radšej odporúčam knihu Neonoví bohové.
Říká se, že když nemůžete o něčem říct něco hezkého, neříkejte nic.
.....
Tohle bylo lepší než ACOTAR. A to je všechno, co mám.
Tak.