Dotek zmaru
Scarlett St. Clair
Dotek temnoty série
< 2. díl
Vztah Háda a Persefony je už všeobecně známá věc a nesmírný mediální zájem Persefoně znemožňuje žít normální život: hrozí totiž, že by se veřejnost mohla dozvědět, že ona je bohyní jara. Hádova temná minulost skrývá nejednoho kostlivce ve skříni, který by od něj mohl Persefonu odradit. Situace se však ještě zhorší, když do Persefonina života vstoupí nenadálé tragické události. Znamená to pro ni dosud nepoznanou bolest, a navíc poznává i Hádovu odvrácenou tvář, a tak pomalu přemýšlí, jestli se opravdu má stát jeho královnou...... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2024 , CooBooOriginální název:
A Touch of Ruin, 2020
Davam na sebe hodne nizke hodnoceni, protoze se autorce podarilo neco, co zadne jine. Zrodit hlavni hrdinku, kterou jsem po celou dobu bytostne nesnasela. Nenasla jsem jediny svetly bod jejiho chovani, charakteru, vystupovani, usudku. Nebyt charismatu Hada, davam o stupen horsi hodnoceni.
U druhého dílu mám trochu smíšené pocity. Rozhodně se mi líbil víc než první a Persefona mě rozčilovala už trochu míň i když pořád mi připadala jako taková impulsivní naivka a Hades krutá bytost s měkkým srdcem (přes den Bůh podsvětí večer Bůh něžností) a co se děje týče tak byl mnohem pestřejší nicméně obsahoval pasáže které se mi zdály vyloženě na sílu aneb nezapomenout ani na jedinou postavu i kdyby to mělo přerusit linku toho co se právě odehrává a také co bylo na sílu tak ta neustálá potřeba "kopulace" hlavních postav a to i ve chvílích, kdy se to tak úplně nehodí.
To čím mě kniha bavila bylo rozhodně vykreslení světa i magie a ačkoliv jde pouze o inspiraci řeckých bájí, je trefně zachycená a promyšleně vykresluje i postavy.
No uvidíme co přinese poslední díl zdá se, že to bude čím dál tím lepší.
Já se na pokračování moc těšila a musím říct, že jsem spokojená.
Líbilo se mi jak autorka kombinuje řeckou mytlogii s moderním světem. Za mě to je skvěle vymyšlené muím říct, že jsem si tento svět oblíbila ještě víc.
Z postav za mě vede (kromě Háda) tak Hermes. Já si moc užívala když byl na scéně. Stejně tak jsems i oblíbila i Hekaté a co musím říct, tak jsem na konci byla překvapena i z Apollóna a doufám, že se objeví i v dalším díle.
Co se týče Persefony tak ta mě trošku zklamala. Na jednu stranu její chování chápu a vím, že si musela projít pár zkouškami. Na stranu druhou měla prokázat, že je dospělá a moc nezasahovat. Každopádně za její chování strhávám 0,5*. Doufám, že v dalším díle se bude chovat normálně. Trošku mi přišlo, že je tady Hádes spíš v pozadí což mi přišlo jako škoda.
Hlavně teda doufám, že další díl vyjde brzo.
Největší mínus této knihy je chování Persefony. Jako kdyby to byly dvě osobnosti. Jedna je milá, přátelská. Druhá sobecká krá.a, za její podrazy ji měl Hádes poslat do, kde slunce nesvítí.
Kniha je čtivá. Sex posledních kapitolách si již mohla spisovatelka odpustit. Všeho moc škodí.
Přiznám se že jsem někde v půlce knihu chtěla odložit. Neboť netuším kde se mezi první z a druhým dílem s Persefony stala taková drama queen na facku a když po xté četla o společném vyvrcholení měla jsem tik v oku. Ale druhá půlka byla podstatně lepší.. Více Herma více Apolóna trochu větší pohled do chodu Hádovi říše. Konec velmi zajímavý což mě určitě donutí číst další díly. Celkově se mi to prostě líbí.
Za mě oba dva díly představují zatím nejlepší moderně zpracovanou verzi řeckých bájí, ačkoliv se někomu nemusi líbit chování hlavních postav nebo kam se příběh zatoulal, tak vše má v knize smysl a své místo. Jak autorka sama vysvětluje na konci knihy, tak Persefona si zde musí projít několika zkouškami, aby porozumněla Hádovi, sobě a především podsvětí, aby mu pak mohla skutečně vládnout, jako Hádovi rovná královna. Podobně autorka vysvětluje i Apollonovu linku. Nejvíc se mi na knize líbí, jak autorka kombinuje předlohu a svou vlastní představivost a to především u vedlejších postav. Bylo by super, kdyby i jim některým autorka věnovala samostatnou knihu (Sibyla a Arés, Lexa a Thanatos...). Samozřejmě největší miláček je Hermes, toho bych tam mohla mít pořád... to jeho "Sefy" mě vždycky rozesměje. Paradoxně nejlíp napsaná postava byla za mě v tomto druhém díle Hekaté, která do příběhu vnáší určitou moudrost a nadhled na příběh, což vubec není jednoduché přirozeně zapracovat a dialogy jí a Persefony mě hrozně bavily. Celá kniha je čtivá a opravdu chytře napsaná. Moc se těším na další díl.
(SPOILER)
!POZOR, MOŽNÝ SPOILER!
Druhý díl mi přišel slabší než první: Persefona se tu velmi často chová jako fracek, používá vulgarismy, Hádés je ze všeho zmatený, nechápe, proč se takto chová, taktéž používá vulgarismy, ačkoli v minulém díle Persefoně vytýká, že mu nadává a nabádá ji, aby to nedělala. Persefona je prakticky půl příběhu sama, vše si řeší sama (osobní problémy, projevy své vlastní magie, kterou zatím neovládá), Hádés je pořád někde jinde, ale zadek jí zachránit přijde, to zase jo.
Ani Persefona ani Hádés nejsou stejné postavy jako v předchozím díle, hlavně svým chováním.
Více prostoru dostal Hermes, sympaťák a také se mi velmi zamlouvá možná naznačená linka Lexa a Thanatos (třeba se dočkám).
Otevřený konec mě nenechal na pochybách, že třetí díl bude o něco akčnější, těším se
opět velmi pěkné, čtivé
- za jeden den po prvním dílu jsem přečetla i díl druhý
Pár věcí mi zde sice již nesedělo - jako příliš hysterická Persefona, neustále omílané věci dokola, ale určitě to příběh nezkazilo a rozhodně doporučuji a těším se na další díl ...
Děj se mi zamlouval, i když nebyl moc napínavý. Co mi ale vadilo byly časté překlepy a Persefonino chování. V tomto díle byla hrozná drama queen. Chtěla komunikovat, ale když jí to Hádes chtěl umožnit, poslala ho pryč. Štvala mě tím po celou knihu.
Příběh jako takový byl ale čtivý a těším se na třetí díl.
Dotek zmaru je napínavé pokračování retellingu na Háda a Persefonu, které vás zavede do světa plného intrik, nebezpečí a vášnivé lásky.
Persefona a Hádés čelí novým výzvám, které ohrožují jejich vztah i jejich životy a jejich láska začíná být mnohem komplikovanější než se zprvu zdálo.
Kniha je napsaná opět neuvěřitelně čtivě a příběh je plný zvratů a napětí, takže jsem se od knihy nemohla vůbec odtrhnout a přečetla jsem jí opět za jeden večer.
V tomhle díle máme možnost nahlédnout více do Hádovy temné minulosti a objevit pár kostlivců ve skříni. Seznamujeme se tu také s novými postavami, objevujeme Persefoninu moc a sledujeme vývoj známých postav - dějová linka boha Apollona byla za mě skvělá.
Příběh jako takový mě opravdu moc bavil a ten konec? Už se nemohu dočkat pokračování, protože jsem opravdu zvědavá, co Demeter zamýšlí a jakým směrem se bude příběh vyvýjet.
Co mi ale v knize opravdu vadilo bylo Persefonino chování, které bylo místy naprosto iracionální a dětinské. Občas bych si fakt přála aby si v knihách hlavní hrdinové zvládli normálně promluvit místo neustálého overthinkování a žárlivých scén.
Protože vážně bude Persefona na Háda naštvaná kvůli tomu, že měl před tisíci lety milenku, když se ještě ani nenarodila?
Tohle bylo asi to, co mě nejvíc vytáčelo, přitom příběh jako takovej byl skvělej a pořád si stojím za tím, že je to jeden z velice povedených retellingů.
3/5*
Druhá kniha je napsána v dosti obdobném duchu jako první. Opět bych ji označila spíše jako takový čtivý průměr, jako knihu, u které si odpočinete a přenesete se do moderního Olympu k bohům, v nichž lidé spatřují celebrity a loví veškeré senzace s nimi spjaté.
Vztah Háda a Seph se sice vyvíjí, ale mnohdy se tak trochu točí v kruhu, přesto nespadá do úplného patosu a nudy. Doporučuji zejména těm, kteří si užili první část a mají rádi řeckou mytologii. Já uvidím, zda dám šanci pokračování, venku už jsou čtyři díly a autorka jich plánuje až sedm. Těžko říct, o čem se dá v takto jednodušeji nastaveném příběhu donekonečna psát….. V části následující by měla zuřit válka a autorka by se měla více pověnovat Hádovu byznysu na zemi.
První část mě moc nebavila, ale pak jsem se nedokázala odtrhnout. Líbí se mi autorčino líčení podsvětí. Jde vidět, aspoň to tak vidím já, že se inspirovala u Danteho. Těším se na další díl a jsem zvědavá, jak to bude pokračovat
Dotek zmaru mě bavil o něco víc než první díl. Anotace nabízela zajímavý děj, který lákal na to, jak se Persefona popasuje s mediálním světem a jestli se jí podaří Háda přijmout i přes všechna temná tajemství, která vyplula na povrch.
Příběh mě bavil, vztah mezi Hádem a Persefonou byl poněkud komplikovaný. Upřímně nejsem nadšená z toho, když si postavy spolu neumí normálně promluvit, což zde bylo velikým problémem.
Na druhou stranu díky tomu, jak postavy a celá kniha byla vedena, jsme se dostali k opět zajímavému konci. Tajně doufám, že další díl bude hodně brzy, protože jsem velmi zvědavá , jakým směrem se příběh Háda a Persefony bude dál vyvíjet.
Za poskytnutí knihy k recenzi v rámci #spoluprace děkuji Albatros Media
Druhý díl mě bavil dost podobně jako první. Bylo tu dost emocí jako smutek, vztek, láska, zrada a mnoho dalšího.
Jsem ráda,že jsem se do série pustila a zamilovala jsem si ji. U knihy jsem se nenudila, protože se pořád něco dělo. Měla jsem nutkání číst dál, protože mě zajímalo,co se zase vydere na povrch. Stalo se pár překvapivých událostí a o to víc jsem zvědavá, co nás čeká dál. Za mě doporučuji a těším se na další díl.
Poslední dobou se v New Adult stalo módou, že musí být do knížky nacpáno co nejvíc erotických scén (hraničících s P literaturou), aby to nalákalo a "oslovilo" co nejvíce čtenářek a už se autorky většinou příliš nestarají o zajímavý a promyšlený příběh, který by pracoval s postavami, které netrpí plošností, bludy o své výjimečnosti a nadřazenosti, a hlavně nesnesitelně otravným charakterem, načež začínám být silně alergická. To ale naštěstí neplatí o téhle sérii, ke které jsem přistupovala skepticky a obezřetně a jsem jen mile překvapena, jak čtivé to je. Sexuální scény tu jsou povinně taky, ale ne na úkor nějakého skutečného děje, takže jsem v hodnocení shovívavá a ráda si přečtu další díly. Navíc autorka zajímavě zpracovala starou řeckou mytologii do dnešní podoby velmi osobitým a neokoukaným stylem.
P.S. - Skvělým bonusem jsou kráné obálky, na které si rozhodně potrpím.
Jedna hvězdička za mou trpělivost, jedna za Hádovu s tou nesympatickou hysterickou a psychicky labilnou Persefonou. Tedy takhle mi snad ještě žádná hlavní postava nelezla na nervy! Doslovné opakování pasáží a celých dialogů!, kapitoly = jednotlivé epizody odsekávané bez propojení, překlad chtělo taky ještě jednou přečíst a učesat aspoň slovosled po tranlatoru. A z téhle říše má "autorka" už 5 dalších "románu". Bohové smilujte se!